Recent Replies

Recent Topics

Retete Culinare

BORS DE PESTE , facut la foc de lemne, la tuci

(impropriu spus bors pentru ca e acrit cu zeama de lamaie)
1-2 kg maruntis : biban,oblete, bibanu soare, carasel, murgoi, 1 novac de 3 kg.
8 capatani ceapa;ardei;pastarnac, telina, morcov; 4 lamai; 5 oua; 1 cutie iaurt 400 g; sare,ulei, leustean verde.
pasul 1- se obtine supa de peste:
– tuciul(al meu a fost de 3 vedre), se umple 1/3 cu apa(in cazul meu cu megatuci) si se arunca un praf de sare grunjoasa;
-in apa asta, fara altceva, se fierb 1,5 kg baboi, cam 15 minute, dupa ce a dat apa in fiert;
-se strecoara apoi zeama rezultata(supa) si se prijoana intr-o alta cratita separat;
-supa asta fara oase,va participa la gust.
pasul 2. – se taie legumele(ceapa,ardeiul,pastarnac, telina,morcovul) cubulet si se pun in tuci la inabusit(apa si ulei);


dupa ce s-au inmuiat (aprox 10 minute) se adauga supa de peste obtinuta anterior;
Se lasa la fiert pana aproape se patrund legumele.
pasul 3. novacul, se eviscereaza, se curata bine capatana, se dau branhiile jos si trunchiul se portioneaza rondele;
Se adauga la fiert pentru cca 10 minute, impreuna cu zeama de la o lamaie, dupa care carnea de peste se scoate pe un platou;
pasul 4: se separa de la 4 oua galbenusurile de albusuri si se incorporeaza in galbenusuri, iaurtul si zeama de lamaie,putin cate putin (iaurtul,ouale si lamaile trebuiesc pastrate la temperatura camerei inainte de folosire).
Din ceaunul cu zeama fierbinte se iau 10-15 polonice, se pun intr-o alta cratita si se lasa sa se mai raceasca.
Mai intai compozitia obtinuta din ou, iaurt si lamaie se incorporeaza in zeama scoasa din tuci, pentru ca mai apoi produsul obtinut sa se toarne putin cate putin integral in tuci.
Se mai pune putin pe foc si dupa ce s-a reincalzit se poate servi.
In farfuria fiecaruia se pune o bucata de peste, 2-3 polonice cu bors si o ploaie de leustean verde.Se serveste cu ardei iute si mamaliguta.
Pofta intinsa!

Leave a Reply