Recent Replies

Recent Topics

Retete Culinare

CIORBA DE PESTE TRADITIONALA

Pe forumurile pescaresti pe unde am hoinarit, am intanlit o doamna din Sulina, d-na.Serbov Oana, care inainte de toate este o mare pescarita, si a fost maistru bucatar la pensiunea “Casa Coral” din Sulina.
Am incercat sa o contactez, dar, se pare ca nu a mai activat de mult pe acel forum.In cele din urma, acum cateva luni am dat de dansa dar mi-a raspuns la telefon sotul, fiind putin suspicios.I-am explicat cum stau lucrurile si s-a mai linistit.Mi-a spus ca daca ajung prin Sulina sa-i caut.
Mi-au atras atentia postarile dumneaei despre preparate lipovenesti din peste, multe dintre ele banuiesc ca nu le stiu pre multi, de aceea, dupa o munca de cateva zile, le-am adunat si aranjat in format word.
Astazi as vrea sa vi le impartasesc si dvs.

Regula de baza: un peste nobil, care are aroma lui inconfundabila, nu-l strica cu alte mirodenii ! Doar un peste cu o carne fara gust, prepara-l dupa pofta inimii si a imaginatiei tale.

CIORBA DE PESTE TRADITIONALA
ptr asta avem nevoie de mai multe sortimente de peste cum ar fi ..un ciortan, stiuca, caras, lin, somn, crap, putem folosi doar capetele si cozile sau si bucati din corp.
mai avem nevoie de:
4, 5 cepe
3, 4 ardei grasi
3, 4 rosii
leustean
sare
ulei si otet
usturoi ptr prepararea mujdeiului


pestele se curata de solzi, de mate, i se scoate urechile se spala nu prea bine ,si se cresteaza marunt marunt,asta in cazul in care punem si corpurile.
punem un cazan pe foc de preferat ciorba de peste se face la ceaun afara ,punem apa doar cit sa acopere pestele nu mai mult ,punem ulei ,apoi legumele taiate cubulete mai mari ,putem lasa si o ceapa doua intregi ,cind zarzavatul este aproape fiert vom pune pestele ,incepem cu ce este mai mare deoarece fierbe mai greu ,cum am pus pestele imediat punem 1 lingura sau chear 2 linguri de sare pestele traga sarea ,apoi cum incepe sa fiarba primul clocot punem 2 3 linguri de otet veti vedea ca zeama se va albi ?(dar atentie la primul clocot nu lasati pestele sa fiarba fara otet)aici este si secretul trebuie sa sti cind sa pui sarea si otetul ,si gustam mereu ,adaugind sare si otet cit este nevoie dupa gustul fiecaruia ,ciorba este gata si pestele fiert ,atunci cind aripioarele pestelui se desprind cu usurinta
cind ciorba este gata aruncam in cazan si leusteanul tocat marunt, in timpul fierberii nu puneti capac cazanului sau ceaunului va avea ciorba gust de peste crud alaturat vom face un mujdei pasta din usturoi, sare,ulei,si otet ,cind mujdeiul este gata se ia din zeama din ciorba si se amesteca cu mujdeiul pasta.
pestele se scoate pe platou se maninca cu mujdei ,iar apoi sa maninca zeama .sa nu uitati berea care ati pus-o la rece

Leave a Reply