Recent Replies

Recent Topics

Răspunde la: Informatii interesante si utile

Acasă Forumuri Informatii utile, interesante Informatii interesante si utile Răspunde la: Informatii interesante si utile

#12623
Catalin
Catalin
Keymaster

Conserva de peste ( caras)

Deci, reteta:

Aceasta reteta o fac de peste 10 ani, am incercat mai multe dar in final am ramas la aceasta.
E foarte buna, bucatile de peste nu se zdrobesc, nu trebuie sa mesteci in ea, nu se prinde pe oala, etc, etc…
Conserva prefer sa o fac din caras “ca palma” sau si putin mai mare.
Alt lucru bun e ca nu exista o cantitate anume de ingrediente, se pot face si 4 borcane, si 7 borcane, oricat, depinde de cantitatea de peste avuta.

Ingrediente:

– peste ( caras)
– morcov taiat cubulete mici
– ceapa taiata solzisori
– usturoi taiat bucatele medii
– piper boabe
– sare
– foi de dafin ( o foaie la un borcan)
– ulei
– bulion
– otet. ( o lingura si jumatate la un borcan)

– Borcane care au capace cu filet. ( cam de 400 ml)

Pestele se curata, se eviscereaza, se taie toate aripioarele, apoi se spala si se taie rondele cam de 2 – 3 cm.
Se ia un borcan si se adauga cam 3-4 rondele de peste, apoi se adauga cateva cubulete de morcov, cativa solzisori de ceapa, putin usturoi, sare, si 3-4 boabe de piper.
Apoi iar se adauga 3-4 rondele de peste, morcov, ceapa, sare, piper boabe, etc.
Apoi iar 3-4 rondele de peste, si tot asa pana se umple borcanul.
Cand borcanul e plin, se adauga o foaie de dafin, o lingura si jumatate de otet, se adauga ulei cam jumatate de borcan si bulion tot cam o jumatate de borcan ( in ordinea asta).

Foarte important, sa nu inghesuiti prea tare in borcan ingredientele.

Apoi se pune capacul cu filet pe borcan, si se continua la fel cu toata cantitatea de peste avuta.
Cand s-a ispravit toata nebunia asta, borcanele se pun intr-o oala si se fierb “in dunti” 11 ore, la foc potrivit. Deja aici e treaba sotiilor, prietenelor, etc, ele sunt experte la capitolul asta. 🙂
Dupa cele 11 ore ( eu le las si 12 ore) borcanele se lasa in continuare in oala, pana se racesc in apa lor.

Iarasi foarte important este ca pe timpul fierberii borcanele sa aiba apa pana la nivelul capacului, tot timpul. Cand scade, se completeaza…

Nu o sa se simta niciun fel de oscior, o sa se topeasca toate 😉
Merita incercat, nu aveti nimic de pierdut, numai de castigat 🙂

Cam asta e, reteta se poate face si cu altfel de specii de peste, doar ca nu stiu cat trebuie lasata sa fiarba “in dunti” cu platica sau obleti, etc.
Probabil ca mult mai putin, dar eu stiu doar reteta cu caras 🙂
Sa aveti pofta!