Recent Replies

Recent Topics

Răspunde la: Capturi

Acasă Forumuri Dimineata la cafeluta Capturi Răspunde la: Capturi

#12878
Catalin
Catalin
Keymaster

Astazi vreau sa va impartasesc cunostintele mele legate de consumul picioruselor de broasca sau pui de balta, fiindca multi pescari ma intreaba. Cele mai multe informatii le am de la Andrei, prieten si pescar si probabil ca se vor gasi destui care sa ma completeze sau contrazica… Completez ca am mancat picioruse si pe la diverse pensiuni dar am si auzit povesti prin Jurilovca cum ca in urma cu cateva decenii acestea erau o hrana obisnuita a localnicilor.
Prima activitate este prinderea broastelor si ea revine echipei de vanatori. Eu nu particip, nu pun mana pe ele, cel mult tin barca si lanterna. Ele se pot captura ziua cu diverse momeli, rame, viermi sau musculite ori noaptea. Noi preferam noaptea. Intram cu barca prin vegetatia ( frunze de nuferi ) din apele lacurilor sau japselor, canalelor, acolo unde le auzim oracaind, si le adunam fie cu mana fie cu un minciog in timp ce le orbim cu lanterna. Le strangem intr-un sac de rafie, varianta simpla. Se aleg doar cele verzi ( nu stiu de ce ) desi sunt sigur ca si cele maro sunt cam la fel. Se aleg doar cele mari-mari. Nu merita sa luati mai mici deoarece nu ramane mare lucru din ele si riscati sa omorati prea multe.
La tabara intra in actiune echipa de bucatari/macelari ( pot fi aceiasi ). Pe un bustean se tine broasca de picioare, se intinde pe bustean si se loveste sanatos cu latul lamei unei macete pentru a i se cruta suferinta ( asomare ). Imediat se taie cu maceta printr-o lovitura ferma si se indeparteaza partea superioara. Ramanem in mana cu picioarele unite precum in foto, pe care le aruncam intr-un vas. De acolo cineva le ia si le jupoaie ( beleste ), adica apuca de pielea proaspat taiata a partii de sus si se trage de ea ca si cum ai vrea sa ii dai pantalonii jos, pe dos. Cu alta lovitura ferma de maceta se reteaza din zona labutelor indepartand astfel si pielea.
Ultima etapa este gatirea lor adica le dati cu ceva sare, faina ( ceva picant, boia iute ) si le aruncati in ceaunul cu ulei bine incins. Consumati cu mujdei, de preferat cel clasic cu apa, si/sau lamaie.
Recomandari!!!
Nu stiu daca legea noastra tampita ne permite sa prindem si sa mancam aceste mici vietuitoare!
Incercati sa prindeti si sa mancati doar ca supliment la un cartof sau altceva fiindca altfel veti fi nevoiti sa faceti un adevarat macel pentru a va putea satura foamea doar cu ele si nu cred ca se merita.
Adunati imediat resturile, corpurile broastelor, si oferiti-le ca hrana pasarilor sau pestilor. Nu le tineti pe mal fiindca sunt o prezenta sinistra.
Primavara le gasiti mai usor deoarece oracaie mai mult si in plus este posibil sa nu prea prindeti nici peste…