Recent Replies

Recent Topics

STATISTICS

016950
Users Today : 176
Users Yesterday : 277
This Month : 4760
This Year : 16950

Glosar

In urma discutilor avute cu cititorii site-ului, si datorita dificultatilor care le-am intampinat si noi la inceputul pescuitului cu muste si a confectionarii acestora, profitam de perioada de prohibitie si incercam sa explicam termeni sofisticati si greu de tinut minte. Nu am fost si nu vom fi niciodata sustinatorii utilizarii denumirilor exacte a sute si mii de tipuri de muste, ustensile de confectionat muste si a multor alti termeni care descriu caracteristicile echipamentelor de pescuit cu muste artificiale, si nu numai. Ele sint deja scrise pe internet si accesibile oricarui doritor de a-si forma un vocabular bogat.

In cele ce urmeaza vom face o foarte scurta si sumara trecere printre ustensilele si materialele DE BAZA folosite la confectionarea mustelor artificiale ( aici trebuie sa mentionez ca musca artificiala trebuie a fi inteles ca o naluca confectionata din pene, blana, fire artificiale si naturale, etc… , prin legare cu ata pe un carlig, indiferent de marimea sau pestele tinta ).

Elementele care vor urma reprezinta DOAR NOTIUNI DE BAZA, FARA CLASE, SUBCLASE, MARIMI, CULORI SI ALTE COMBINATII.

Daca vom avea solicitari pentru detalii, vom incerca in limita timpului disponibil sa facem si acest lucru. Dupa cum am scris mai sus, toti termenii sint deja descrisi in detaliu ( multi si in limba romana ), dorim doar ca cititorii care acum doresc sa acumuleze cunostinte, sa aibe un inceput mai prietenos decat l-am avut noi.

Inainte sa cititi lista ( foarte sumara, de inceput, de baza, rudimentara, etc … . ), ma simt obligat sa va transmit ca mustele artificiale se pot confectiona si fara aceste ustensile, sau cu ustensile improvizate gasite prin sau pe langa casa. Cam la fel si cu meterialele, ata de papiota, pene din perna sau gasite pe jos, o sarma sclipitoare, si altele… . Cu aceleasi rezultate din punct de vedere al capturilor, dar cu dificultati mai mari in procesul de confectionare.

Sa vedem lista ustensilelor si materialelor de baza pentru cumparaturile celor care doresc si isi permit achizitionarea acestora.

Unelte si ustensile de BAZA pentru confectionat muste artificiale

DENUMIRE ENGLEZA TRADUCERE DESCRIERE
Fly Tying Vise Menghina confectionat muste Unealta in care se fixeaza carligul pentru a se putea confectiona musca/streamerul ajutandu-va de ambele maini.
Fly Tying Bobbin Bobinator ( tensor ) Instrument in care se monteaza mosorul de ata si va permite infasurarea acesteia in mod uniform pe carlig si materiale.
Bobbin Threader Agatator ata Mai greu de gasit traducere in limba romana, dar este o ustensila cu care se trage ata de pe mosor prin tija bobinatorului
Fly Tying Scissors Forfecuta Instrument cu care se taie excesul de material si ata ( o cunoaste toata lumea, de mici copii sintem fascinati de chestii ascutite si periculoase )
Whip Finisher Finalizator noduri Ustensila putin mai greu de folosit, cu ea se finalizeaza in general o musca artificiala. Se foloseste si pe parcursul confectionarii unei muste daca necesita
Hackle Pliers Penseta Penseta cu autostrangere, folosita pentru utilizarea materialelor fine in constructia mustelor.
Hair Stacker Egalizor par Instrument pentru a aduce la acelasi nivel firele de par intr-unul din capete dintr-un manunchi.
Bodkin Sula Ustensila cu multiple intrebuintari. Ajuta la despartirea firelor de par, aplicarea picaturilor de lac, curatarea ochetului, etc… .

 

Materiale de BAZA pentru confectionat muste artificiale

DENUMIRE ENGLEZA TRADUCERE DESCRIERE
FUR Blana Blana din care vom folosi firele de par. Au un spectru larg de utilizare, in functie de musca dorita.
FEATHERS Pene Se folosesc integral ( fulgii ), sau doar barbulele ( firele ) taiate cu forfrcuta. Au un spectru larg de utilizare, in functie de musca dorita.
DUBBING MIXES Fara traducere Material compus din fibre fine, folosit prin rasucire pe 1-2 fire la formarea corpului anumitor muste.
TYING THREAD Ata de montaj Materialul de baza pentru a lega ceva, deci si pentru confectionarea mustelor. Poate fi matese, nailon, sarma, etc … .
HEAD CEMENT Adeziv pentru nod Lac intaritor care asigura nodul final.

Leave a Reply