Recent Replies

Recent Topics

Retete Culinare

Peste marinat, reteta elvetiana

Pestele cu oase mai marunt, clean, mreana, platica, avat, rosioara… il taiem in bucati apoi folosind o galetusa de plastic punem pestele taiat in galetusa care trebuie sa aiba dimensiuni potrivite ca sa incapa in frigider
Ingrediente:
-1 litru apa
-1/2 litru de otet
-inele de ceapa
-2-3 frunze de dafin
-2-3 boabe de ienupăr
-1 lingurita seminte de mustar
-5 boabe de piper
-sare și zahăr
Se fierb toate ingredientele intr-o cratita, cu excepția peștelui apoi se lasă să se răcească
Răcita zeama se toarna peste pestele crud. Peștele trebuie să fie complet acoperit cu zeama
După 3-4 zile la frigider peștele este marinat

Retete Culinare

BORS DE PESTE , facut la foc de lemne, la tuci

(impropriu spus bors pentru ca e acrit cu zeama de lamaie)
1-2 kg maruntis : biban,oblete, bibanu soare, carasel, murgoi, 1 novac de 3 kg.
8 capatani ceapa;ardei;pastarnac, telina, morcov; 4 lamai; 5 oua; 1 cutie iaurt 400 g; sare,ulei, leustean verde.
pasul 1- se obtine supa de peste:
– tuciul(al meu a fost de 3 vedre), se umple 1/3 cu apa(in cazul meu cu megatuci) si se arunca un praf de sare grunjoasa;
-in apa asta, fara altceva, se fierb 1,5 kg baboi, cam 15 minute, dupa ce a dat apa in fiert;
-se strecoara apoi zeama rezultata(supa) si se prijoana intr-o alta cratita separat;
-supa asta fara oase,va participa la gust.
pasul 2. – se taie legumele(ceapa,ardeiul,pastarnac, telina,morcovul) cubulet si se pun in tuci la inabusit(apa si ulei);

Continuare “BORS DE PESTE , facut la foc de lemne, la tuci

Retete Culinare

CIORBA DE PESTE TRADITIONALA

Pe forumurile pescaresti pe unde am hoinarit, am intanlit o doamna din Sulina, d-na.Serbov Oana, care inainte de toate este o mare pescarita, si a fost maistru bucatar la pensiunea “Casa Coral” din Sulina.
Am incercat sa o contactez, dar, se pare ca nu a mai activat de mult pe acel forum.In cele din urma, acum cateva luni am dat de dansa dar mi-a raspuns la telefon sotul, fiind putin suspicios.I-am explicat cum stau lucrurile si s-a mai linistit.Mi-a spus ca daca ajung prin Sulina sa-i caut.
Mi-au atras atentia postarile dumneaei despre preparate lipovenesti din peste, multe dintre ele banuiesc ca nu le stiu pre multi, de aceea, dupa o munca de cateva zile, le-am adunat si aranjat in format word.
Astazi as vrea sa vi le impartasesc si dvs.

Regula de baza: un peste nobil, care are aroma lui inconfundabila, nu-l strica cu alte mirodenii ! Doar un peste cu o carne fara gust, prepara-l dupa pofta inimii si a imaginatiei tale.

CIORBA DE PESTE TRADITIONALA
ptr asta avem nevoie de mai multe sortimente de peste cum ar fi ..un ciortan, stiuca, caras, lin, somn, crap, putem folosi doar capetele si cozile sau si bucati din corp.
mai avem nevoie de:
4, 5 cepe
3, 4 ardei grasi
3, 4 rosii
leustean
sare
ulei si otet
usturoi ptr prepararea mujdeiului

Continuare “Retete din peste cu specific lipovenesc