Recent Replies

Recent Topics

Stiluri de pescuit

Metoda pescuitului cu muste artificiale si pluta buldo

   …este o metoda veche de a-i prezenta pestelui mustele artificiale intalnita de mine prin anii ’80 pe valea Ariesului si pe care profesorul Oprean o cunostea de la o ruda de dincolo de ocean. Pescarii nostrii de fly care cred ca musca se arunca doar cu snurul, o considera ilegala dar eu va spun ca legea ne permite atat in apele de ses, deal cat si cele montane sa folosim doua carlige pe un bat (varga sau lanseta). In consecinta doua muste legate pe saltatoare 1-3 cm la o distanta de 40 cm una de alta si de buldo, constituie o montura LEGALA de a pescui cu momeli artificiale oriunde in Romania. De retinut este si faptul ca multi pescari de fly folosesc pe langa musca principala o alta legata la 30-40 cm de ea tot pe saltatoare dar cum spuneam o parte din pescarii nostri de snur nu recunosc aceste evidente, ei stand mai mult prin paduri decat prin zonele cu informatii.

       Buldo este o pluta, un corp plutitor construit in general din plastic incolor, putin casant, sferic la origini si cu orificii cu dopuri pentru umplere cu apa. Practica ne-a invatat sa construim aceste buldo artizanale din diverse recipiente gasite si sa le adaptam si inbunatatim. Asa am ajuns la concluzia ca pentru pescuitul cu monturi fine la pestii de talie mica, doua buldouri artizanale se remarca prin pret si utilitate si anume cel facut din seringa si cel facut din creion nazal. Creionul nazal dupa parerea mea prezinta mai multe avantaje deoarece poate fi folosit ca pluta atunci cand curbura este in fata si pe ochetul din spate are o ancora iar intors va avea evolutia unui popper, la fel cu ancora in spate. In plus capacelul cu filet permite lestarea rapida cu orice si chiar introducerea unui starlet pe inserat. La monturile cu muste mari, adica streamere pentru cleni, avati sau stiuci ideal este un buldo mai mare si mai greu si aici tot prietenul Ivan I. Gabriel a facut o descoperire buna si anume sticla de PET comprimata.

Toate aceste modele prezentate vor fi adaugate si in galeria MUSTE unde le puteti studia si de unde va puteti inspira. Pentru comoditate sau lipsa de timp sa stiti ca magazinul nostru le comercializeaza la preturi bune si in plus fiecare montura specifica acestui tip de pescuit va include automat si pluta buldo. Ca si tehnici folosite e bine de stiut ca aruncarile lungi sunt preferate atat datorita ariei mai mari prin care urmeaza sa facem recuperarea mustelor dar si a faptului ca nu riscam sa speriem pestii. Viteza de recuperare trebuie reglata in functie de specia vizata si de modul ei de hrana si ea este undeva intre una si doua ture de manivela pe secunda dar difera si in functie de curentul apei sau anotimp. Incercati din cand in cand sa faceti si stopuri fiindca de multe ori pestii ataca la oprirea mustei. O alta tehnica de recuperare este aceea ca dupa aruncare sa tinem varful lansetei in sus, firul intins si cu mici smucituri sa ridicam mustele din apa si sa le lasam sa cada. Asta este o metoda care il atrage foarte bine pe clean dar si obletii sau rosioarele dau rezultate. Din propria experienta va spun ca aproape orice specie, fie ea si pasnica, se poate prinde cu mustele artificiale deci inclusiv cu metoda cu buldo atunci cand se hranesc desigur in straturile superioare ale apei. Pe canalul nostru de youtube veti gasi filme cu capturi de caras, crap ( peste 10 kg !!! ), cteno, novac… Tot acolo ( si prin linkurile partenere veti gasi filmari explicative cu lansari si recuperari ale acestei tehnici. Echipamentul pe care eu vi-l recomand este unul de clasa ultralight ( 0-10 grame ) cu o lungime intre 2,40 si 3 metri, cu fir de 0,16, 0,18 pentru a va permite aruncari lungi si pentru a face ca trasatura celui mai mic peste sa va creasca adrenalina. Stilul este foarte dinamic, prezinta sorti de izbanda foarte mari deoarece in orice anotimp se va gasi un peste care sa atace o musca, chiar si atunci cand ceilalti pescari vor soma zile intregi… Costurile sunt destul de mici, o montura completa cu doua muste fiind la noi la un pret de 5-6 ron. Calculati voi cat costa nada si momeala unei zile de pescuit stationar. Pentru simplitatea lui si placerea ce ti-o ofera, il recomand cu caldura copiilor dar si femeilor care vor sa isi umple timpul cu ceva frumos atunci cand sunt in compania familiei in apropierea apelor.

Leave a Reply