Braconaj si Antibraconaj

MARII si micii braconieri

Eu cam asa vad lucrurile cu combaterea braconajului. Exista doua clase principale in care pot fi impartiti cei care nu respecta legea:

1. BRACONIERII MARI – cei care scot pestii din apa in mod ilegal ( plase, pripoane, curent, hata, coasa, televizor, etc. ), peste limitele impuse de lege, in mod intentionat si repetat pentru valorificare. Acestia pot fi organizati in prupuri ( de destule ori in cardasie cu cei care trebuie sa vegheze asupra respectarii legii), sau sunt si unii solitari.

2. BRACONIERI MICI – cei care prin metode de pescuit cu undite/lansete retin capturi care ies din limita legii atat ca si dimensiune si cantitate dar si pescuit in perioadele de prohibitie.

O petitie pentru respectarea legii nu vad cum am putea face, legea trebuie respectata. PETITIE inseamna conform dictionarului: ” Expunere scrisă adresată de o persoană sau de un grup de persoane unei instituții, unei organizații, unei autorități, în care se formulează o cerere, o revendicare, un punct de vedere etc. ” Deci, mi se pare absurd sa facem o petitie pentru respectarea legii catre autoritatile care au fost infiintate si exista exact si doar pentru a supraveghea respectarea legii. Noi, cei care mai scriem pe acest forum putem doar sa ii influentam pe MICII BRACONIERI. Cei MARI, avind interese financiare destul de importante vor rade de noi. Asta pana cand vor ramane si ei fara obiectul pe care-l doresc atat de mult in plase si in acelasi timp il extermina cu indarjire fara sa se gandeasca la viitorul apropiat.

De aceea eu consider ca nu se justifica redactarea unei petitii catre o autoritate care oricum stie ce trebuie sa faca ( are indatorirea, mecanismele si structura, poate doar ca nu sint alocate suficiente resurse financiare, si cu siguranta in multe locuri nu se vrea ). Ce putem noi sa facem: sa dam exemplul nostru si al altora care au intelepciunea sa retina doar pestii pe care ii vor la urmatoarea gustare. Multi dintre pescarii care acum sint 100% sportivi au retinut la inceputul activitatii lor pesti sub limita legii si a bunului simt. Acstia ( pestii capturati atunci ) au ajuns in cel mai bun caz in farfuriile animalelor de companie, sau aruncati inapoi in apele de unde au fost prinsi, dar, din pacate, morti. Si eu sint unul dintre ei, si nu este un motiv de lauda, dar asta am facut. Cand prindeam ceva, imi venea sa-l bag in borcan, punga, etc…., doar ca sa arat prietenilor si vecinilor ca EU STIU SA PRIND PESTI. Binenteles ca-mi pare rau acum, dar am circumstante atenuante. Pe vremea aia nu era penurie de peste, nu exista ” cultura ” pescuitului, eram copil si dornic sa ies in evidenta cu noua mea pasiune. Si poate mai erau niste motive pe care nu mi le mai amintesc. Oricum situatia s-a schimbat. Avem multe informatii, posibilitati. Orice om care merge la pescuit recreativ/sportiv isi poate permite sa-si cumpere 2-3 kg de peste de la market. Este mai ieftin decat o partida de pescuit in care sa prinzi 2-3 kg de peste, daca cumva prinzi. La market e sigur. Cei care zic ca merg la pescuit sportiv/recreativ pentru a pune ceva pe masa familiei sint niste mincinosi. Nu vreau sa murdarim forumul cu discutii despre acest fel de oameni, care din pacate exista in numar foarte mare. In concluzie, am scris cat in ultimii 5 ani. Ideea este ca nu se justifica crearea unei petitii, prin activitatea si exemplul nostru sa incercam sa-i facem pe cat mai multi dintre MICII BRACONIERI sa inteleaga ce inseamna pescuitul sportiv/recreativ.

Daca acest topic va deveni suficient de activ ( ceea ce eu sper din toata inima si are multe motive pentru a fi activ ), se va crea o pagina noua pe site dedicata acestui subiect.

Binenteles va trebui sa incercam sa fim cat se poate de intelegatori fata de cei care inca nu au ” prins ” ideea ca daca eliberezi mai mult, ai satisfactia de a prinde mai mult.

Tot eu cred ca acesta strategie este valabila si pentru MARII BRACONIERI. Chiar daca nu avem concurenta directa, toti cei care scoatem peste din apa consider ca ar trebui sa avem o intelegere reciproca si totdeauna dispusa la dialog. Trebuie facuta o relatie intre pescuit comercial si pescuit sportiv/recreativ.

Ca si parere pur personala, avand in vedere ca exista acest braconaj masiv din partea a mai multor grupuri, fiecare tragand cat mai mult, separat, as propune ca aceste grupuri sa se uneasca intr-unul singur. Sa nu mai existe concurenta intre ei si sa se gandeasca si la sezonul urmator. Cum sunt acum aceste grupuri separate, se gandesc doar sa scoata din apa cat se poate de mult, ca daca nu, scot ceilalti. Daca s-ar alia intr-un singur grup, este foarte posibil sa se gandeasca la faptul ca vor avea nevoie in anii urmatori de ceva peste.

Nefiind experimentat in acest domeniu, mi-am expus parerea personala.

In urma neputintei autoritatii care este infiintata ( si platita din impozitele celor care lucram si platim impozite ) pentru a supraveghea respectarea legii pescuitului, fac urmatoarea propunere:

Toti MARII BRACONIERI sa se uneasca, sa se gandeasca, sa-si programeze si organizeze dupa cunostintele lor ( mult mai apropiate de adevar decat ce scriu in legi cei de la ANPA ) cum pot scoate din apa cantitati impresionante de peste, dar sa isi lase rezerve si pentru anul urmator.

Leave a Reply