Braconaj si Antibraconaj

Marele Tunel Galatesc

Dupa cum probabil ati aflat din media, un braconier intreprinzator din Galati si-a sapat si amenajat un tunel conform standardelor de securitate in munca, intre propria casa si lacul de acumulare Ciuslea-Movileni.

Ma intreb daca l-a facut singur sau cu ajutorul membrilor familiei si al prietenilor. La dimensiunile descrise de politisti este vorba de peste 80 mc sau peste 130 de tone de pamant care a fost scos din tunel si dus in alta parte.

Daca punem doar 250 ron/mc ( cat se cere pentru 1 m de fantana ), ne rezulta o valoare de 20.000 ron ( sa zicem doar 4000 euro ), numai pentru sapatura. Fara prea mult transport al molozului si iluminat interior.

Cu 500 de romani la fel de intreprinzatori am face cam 2 km de autostrada, fara ca statul sa plateasca NIMIC. E  adevarat ca nu stim in cat timp s-a realizat aceasta opera hidrotehnica de tuneluri si aritecturala, e posibil sa fi fost inceputa de acum cateva generatii si lasata ca mostenire urmasilor cu limba de moarte. Dar se vede clar ca se poate!

Daca munca este facuta din pasiune nici un efort nu este prea mare.

Este cunoscut faptul ca romanii sint harnici cand ajung sa lucreze in strainatate, dar se pare ca sint de nedepasit atunci cand prind ocazia de a fura din propria tara.

Mi-a placut relatarea d-lui Nicolae Bacalbasa, presedintele CJ Galati:

“Bănuiesc că tot în mod tipic românesc, la pont, dar oricum este uluitor cum românul este dispus să pună osul în special în lucruri care nu sunt legale. A muncit de-a rupt să facă tunelul. Dacă această capacitatea de muncă si inventivitate se maifesta în perimetrul legii, era poate mult mai bine pentru noi toti. Este fascinatia ilegalului, sigur că răul atrage. Se braconează cu curent electric, cu substante chimice otrăvitoare, explozibili, se stie, dar nu se intervine”

Citat http://www.dcnews.ro/poli-i-tii-uimi-i-de-ingeniozitatea-unui-braconier-nicolae-bacalba-a-este-fascina-ia-ilegalului_475608.html

 

 

1 comment to Marele Tunel Galatesc

Leave a Reply