Stiluri de pescuit

Cum alegem sa pescuim?

Foarte multi pescari m-au intrebat de-a lungul anilor cu ce fel de echipament pescuiesc eu la rapitor. Bineinteles ca si daca as vrea sa tin secret acest lucru nu pot fiindca se vede de la o posta ce lanseta sau mulineta ai, apoi nici nu cred ca secretomania in arta pescuitului ar fi un lucru bun.

Pescuiesc de ani buni cu echipament usor si ultra-usor si de cele mai multe dati oamenii sunt surprinsi si suspiciosi. Prieteni apropiati ma privesc cu neincredere fiindca in mintea lor salasuiesc doar rapitori uriasi care in contact cu fineturile mele vor face ravagii.

In primul rand lansetele, mulinetele si firele vremurilor noastre sunt suficient de bine construite incat sa aibe o rezerva de putere suplimentara caracteristicilor inscrise pe ele. Pestele mare este adus pe mal datorita in primul rand maiestriei si rabdarii pescarului, si mai rar datorita sculelor. 

Eu reglez intotdeauna frana moale, atat cat sa imi permita aruncarea nalucilor de 30-40 grame fara sa patineze. Din cand in cand o mai testez si ajustez, practic trebuie sa pot trage de fir usor cu mana atunci cand am nevoie. Niciodata un peste mare nu mi-a rupt si nu m-a surprins prin puterea lui ci mai degraba prin prostia mea, surprindere sau plictiseala.

La rapitor trebuie sa fii conectat la maxim din prima si pana in ultima secunda, nu ai voie sa faci pauze cu batul in mana gandind ca nu vine pestele. Atunci cand oboseala pune stapanire pe tine e mai bine sa te opresti. Mi s-a intamplat de multe ori sa nu fiu atent la ultimii metri de recuperare sau in locuri nepromitatoare si de fiecare data am avut probleme, ori fire rupte, ori picat in apa…

Mulineta mea preferata este una care sa se potriveasca pe batul respectiv. Un echipament este de regula format din bat de 2,40-2,70 metri cu actiune 1-9, 3-15 sau maxim 5-20 grame si o mulineta serie 2000 dar folosesc si 500. 

Ca si fire prefer monofilamentul de 0,2 rosu-fluo sau portocaliu pe care il disting mai bine in lumina slaba si ca rezerva un textil tot rosu de 0.10-0.14 mm.

Cu o lanseta de actiune 0-9 am pescuit cativa ani buni si am folosit greutati si de 90 grame, daca stii sa arunci usor, din mana, e greu sa o rupi si la fel e si pe recuperare daca esti atent.

In ce priveste eficienta acestui tip de echipament vreau sa va spun ca foarte multi prieteni mi-au adus fel de fel de reprosuri, in principal cu privire la inteparea pestelui. Sunt convins si eu ca un echipament tandem bat-fir dur inseamna contact direct cu gura pestelui si probabil inteparea lui imediata dar in multe cazuri si ruperea gurii lui. Eu nu pescuiesc de foame si nici din disperare si de cele mai multe ori prefer sa scap pestele decat sa ma comport precum un disperat preistoric. Dar chiar si asa, nu stiu daca ala care da cu coada lopetii pe post de lanseta ma poate invinge intr-un meci de unu la unu in care eu folosesc UL.

Placerea pescuitului cu UL aduce insa multe satisfactii atunci cand fiecare peste mic sau mare iti induce senzatii de neuitat. 

Cat despre branduri, nu ma las atasat de vreunul anume, imi aleg echipamentele dupa ceva caracteristici minime, numar inele, materiale usoare, placute la atingere, mulinete usoare, ceva rulmenti, 5-6, rulment la galet obligatoriu, galet si sarma supra dimensionate…

Un echipament pe care il consider bun trebuie sa ma tina un an, un an in care ies de vreo zece ori numai in Delta si in care adun zeci de mii de ture de manivela. 

Tradus in lei asta ar insemna un bat intre 70 si 200 lei si o mulineta la fel 70-200.

Mai nou a aparut moda baietilor care posteaza cate o captura si la care adauga ca este desigur prinsa cu ultralight. Le transmit ca asta nu este o moda sau o fita asa cum parte dintre ei cred, este o realitate a unui pescuit de placere si de nevoie dintr-o tara saracita in populatie piscicola de ani de zile si este poate singura forma de placere pe care o putem avea la o partida in aceste ape.

Leave a Reply