Recent Topics

Frustrari

Poveste cu oameni rai si needucati

Umblam cu barca prin Delta intr-o perioada in care pescuitul era in prohibitie. Pentru cei care cunosc si iubesc Delta stiu ca aprilie si mai sunt luni de varf pentru bucuria ochilor si sufletului. In ultima zi ne intorceam pe bratul Sfantu Gheorghe dinspre Ivancea catre Baltenii de Sus. Pe drum am profitat de exceptia pescuitului la scrumbie si din loc in loc am mai oprit ca sa aruncam o taparina. La Murighiol, putin mai in aval de canalul debarcader, pe malul drept, este acostata o nava-ponton a politiei de frontiera. De cand am vazut-o m-am gandit ca oamenii or sa fie curiosi ce facem asa ca in raza lor vizuala am evitat sa pescuim fiindca nu aveam chef de ei sa le dau explicatii. Asa ca imediat ce am ajuns in dreptul buclei de la Uzlina am inceput sa mai aruncam taparinele in apa. Eram sigur ca vom fi monitorizati discret si chiar am hotarat sa nu mai pescuim pana la Balteni dar stiti cum este, boala e boala. Pana in Mahmudia vad un anafor frumos si oprim repede si ma apuc de aruncat dar nu apuc sa dau bine si mi se agata taparina. Curentii puternici, motorul micut, incepem agitatia: ia tu lanseta, slabeste firul, da-i/trage… Nici asta nu a durat prea mult, 1-2 minute, minute de concentrare si efort maxim. Cand sa zic sa o rupem si sa plecam mai departe il aud pe coleg ca vine o barca si ca e politia… Instantaneu au ajuns langa noi, s-au legat de noi si pe ei! Adica pe noi. Conducea un tinerel simpatic si zambitor iar in spate era unul acru, 55 ani, umflat si cu aere de ofiter comunist prost educat. “Ce faceti aici?” Zic, buna ziua, pescuim la scrumbie. “Faci misto de mine ba?” Domnule, repet, suntem pescari sportivi si pescuim la scrumbie cu taparine, uite taparina in apa agatata. Era rosu de spume. A inceput sa intrebe unde e pestele si a trebuit sa scoatem totul de prin bagaje fiindca erau toate in saci de plastic pentru a le proteja de ploaie. I-am spus ca nu am prins nimic si ca oricum nu retineam. Cred ca a inceput apoi sa realizeze ce i-am spus si ne-a cerut actele, toate permisele. Cel tanar radea… In final a vazut ca totul e ok, i-a zis tanarului sa plece, ne-au dat drumul la barca in mijlocul curentului si au plecat. Am ramas ca prostii in deriva, va dati seama ca un motor nesimtit nu pleaca la prima sfoara cand ai nevoie, iar ei au mai facut si ditamai valurile. Ma gandeam, oare intr-o tara civilizata o salupa a politiei te punea intai pe linia de plutire sau iti rasturna barca? Si chestia aia cu faci misto de mine ba, ma iei de prost, o face parte din protocoalele politiei, or fi intrebari standard? Totusi, nu stiu ce au crezut ei, cu cine ne-au confundat dar noi am dovedit ca eram niste turisti linistiti care ne bucuram de natura si atat. Nu cred ca meritam sa fim tratati precum niste infractori.

Nu va mai spun ca, ( si asta am anticipat-o ) aproape de Balteni am fost interceptati de o alta barca MAI…

3 comments to Poveste cu oameni rai si needucati

 • Sigur nenea ala agitat se supara daca il filmam. Eu am o vorba, cand esti pe apa trebuie sa tii cont in primul rand de ansamblul motor-barca si sa iti adaptezi comportamentul in functie de asta. Odata sarise la mine cu clontul un bastinas ca ii lovisem o plasa invizibila si tot facea urat. Am stat calm si i-am zis sa mergem pe mal sa vorbim ca pe apa nu aud bine. A renuntat… Nu stii ce poate face un individ cu un motor puternic suparat…

 • Salut RZ. E nevoie de camera de actiune pentru asa ceva ca nu stii cand si cu cine te intalnesti plus ca si momentele importante de pescuit le surprinzi doar cu asa ceva mai ales daca ai mainile pe lanseta permanent. O sa devenim niste roboti in curand si o sa ne pierdem o parte din viata cu gadgeturile astea.
  In alta ordine de idei am mai spus ca am o parere foarte buna despre Politia de Frontiera care actioneaza in Delta. Mereu draguti, saritori si politicosi. Accidentul descris mai sus e cred singura exceptie si nu ma asteptam. Noi pescuiam la scrumbie in niste curenti mari cu un motor ded 4 hp care abia tinea barca acolo si tocmai agatasem si taparina, motiv pentru care oamenii aia chiar ne-au surprins. Ne-au surprins cu venirea lor brusca, rascolirea barcii si apoi plecarea cu scart… A fost ca un vis urat. nu am avut timp de reactie si oricum gandul nostru era tot la curenti si la barca sa nu patim ceva ca ei puteau cel mult sa ne scrie un proces verbal pe care il contestam si castigam sigur.

 • RyobiZauber

  Intrebare :
  Putem folosi telefoanele mobile sa inregistram video-audio cand mai avem de a face cu o situatie ca aceasta?
  Sau este interzis ? Sau ii iritam daca facem asa ceva ?
  Eram doar curios…

Leave a Reply