Braconaj si Antibraconaj

Telverde ARBDD

Telverde 0.800.827.233 (08008ARBDD), un serviciu telefonic gratuit, pentru a veni în ajutorul populaţiei şi a tuturor factorilor ce pot fi afectaţi de situaţii deosebite (incendii, poluare, fapte de braconaj piscicol şi cinegetic etc.) care intră sub incidenţa obiectului de activitate al ARBDD.

Braconaj si Antibraconaj

Marele Tunel Galatesc

Dupa cum probabil ati aflat din media, un braconier intreprinzator din Galati si-a sapat si amenajat un tunel conform standardelor de securitate in munca, intre propria casa si lacul de acumulare Ciuslea-Movileni.

Ma intreb daca l-a facut singur sau cu ajutorul membrilor familiei si al prietenilor. La dimensiunile descrise de politisti este vorba de peste 80 mc sau peste 130 de tone de pamant care a fost scos din tunel si dus in alta parte.

Daca punem doar 250 ron/mc ( cat se cere pentru 1 m de fantana ), ne rezulta o valoare de 20.000 ron ( sa zicem doar 4000 euro ), numai pentru sapatura. Fara prea mult transport al molozului si iluminat interior.

Cu 500 de romani la fel de intreprinzatori am face cam 2 km de autostrada, fara ca statul sa plateasca NIMIC. E  adevarat ca nu stim in cat timp s-a realizat aceasta opera hidrotehnica de tuneluri si aritecturala, e posibil sa fi fost inceputa de acum cateva generatii si lasata ca mostenire urmasilor cu limba de moarte. Dar se vede clar ca se poate!

Daca munca este facuta din pasiune nici un efort nu este prea mare.

Este cunoscut faptul ca romanii sint harnici cand ajung sa lucreze in strainatate, dar se pare ca sint de nedepasit atunci cand prind ocazia de a fura din propria tara.

Mi-a placut relatarea d-lui Nicolae Bacalbasa, presedintele CJ Galati:

“Bănuiesc că tot în mod tipic românesc, la pont, dar oricum este uluitor cum românul este dispus să pună osul în special în lucruri care nu sunt legale. A muncit de-a rupt să facă tunelul. Dacă această capacitatea de muncă si inventivitate se maifesta în perimetrul legii, era poate mult mai bine pentru noi toti. Este fascinatia ilegalului, sigur că răul atrage. Se braconează cu curent electric, cu substante chimice otrăvitoare, explozibili, se stie, dar nu se intervine”

Citat http://www.dcnews.ro/poli-i-tii-uimi-i-de-ingeniozitatea-unui-braconier-nicolae-bacalba-a-este-fascina-ia-ilegalului_475608.html

 

 

Braconaj si Antibraconaj

MARII si micii braconieri

Eu cam asa vad lucrurile cu combaterea braconajului. Exista doua clase principale in care pot fi impartiti cei care nu respecta legea:

1. BRACONIERII MARI – cei care scot pestii din apa in mod ilegal ( plase, pripoane, curent, hata, coasa, televizor, etc. ), peste limitele impuse de lege, in mod intentionat si repetat pentru valorificare. Acestia pot fi organizati in prupuri ( de destule ori in cardasie cu cei care trebuie sa vegheze asupra respectarii legii), sau sunt si unii solitari.

2. BRACONIERI MICI – cei care prin metode de pescuit cu undite/lansete retin capturi care ies din limita legii atat ca si dimensiune si cantitate dar si pescuit in perioadele de prohibitie.

O petitie pentru respectarea legii nu vad cum am putea face, legea trebuie respectata. PETITIE inseamna conform dictionarului: ” Expunere scrisă adresată de o persoană sau de un grup de persoane unei instituții, unei organizații, unei autorități, în care se formulează o cerere, o revendicare, un punct de vedere etc. ” Deci, mi se pare absurd sa facem o petitie pentru respectarea legii catre autoritatile care au fost infiintate si exista exact si doar pentru a supraveghea respectarea legii. Noi, cei care mai scriem pe acest forum putem doar sa ii influentam pe MICII BRACONIERI. Cei MARI, avind interese financiare destul de importante vor rade de noi. Asta pana cand vor ramane si ei fara obiectul pe care-l doresc atat de mult in plase si in acelasi timp il extermina cu indarjire fara sa se gandeasca la viitorul apropiat.

Continuare “MARII si micii braconieri