Recent Topics

Reply To: Pescuit si agrement pe bratul Chilia

Home Forums Pescuit si agrement in Delta Dunarii Pescuit si agrement pe bratul Chilia Reply To: Pescuit si agrement pe bratul Chilia

#11064
bogdanbogdan
Keymaster

Din cate stiu eu DELTA DUNARII este rezervatie naturala si de prin ’92 face parte si din patrimoniul UNESCO.

Toate vietuitoarele de acolo ( flora, fauna, oamenii localnici ) sint influentate de prezenta vapoarelor, turistilor si a pescarilor. O mica parte dintre aceste vietuitoare, si anume cei care au pensiuni, restaurante, cazeaza turisti sau pescari, inchiriaza barci, etc… ., cred ca e bine deoarece castiga niste bani. Cealalta mare parte a vietuitoarelor au doar de pierdut si in timp vor deveni tot mai rare si apoi vor disparea. Cand aceasta parte a vietuitoarelor va deveni o raritate si cei care cazeaza si servesc masa vor disparea pentru ca nu vor mai avea pe cine sa-i serveasca. Vapoarenii vor supravietui.

Treaba cu concesionarea unor zone dintr-un patrimoniu UNESCO si in acelasi  timp REZERVATIE NATURALA de importanta mondiala catre niste persoane fizice sau SRL-uri mi se pare ceva absurd. De o rezervatie naturala este normal sa se ocupe statul din care face parte acea rezervatie. Daca nu are fonduRi suficiente ar trebui sa faca o documentatie si sa o trimita la UNESCO  si la ceva departament al UE (DELTA DUNARII  este a doua ca si marime dintre rezervatile naturale din Europa) pentru a obtine fondurile necesare. Cu o documentatie decenta ar primi cu siguranta chiar mai mult decat ar fi strict necesar.

Problema este ca statul caruia ii apartine DELTA DUNARII, prin reprezentantii ei ( parlamentul ) nu doreste asa ceva. Doreste icre negre, moruni la gratar, mistreti si cerbi la protap, etc… .

Dupa cum gandesc eu, toate acestea se pot rezolva usor, si anume:
– eliminati concesionarii – se face o evaluare reala a perimetrului pe care il concesioneaza si sa-si primeasca contravaloare in bani, de la stat
– limitatrea accesului in delta a turistilor si pescarilor in mod gratuit doar pentru un anumit numar de zile pe an. cine doreste mai multe zile sa plateasca o suma decenta pentru fiecare zi in plus fata de cele la care are dreptul orice om al planetei si care doreste sa faca o excursie in delta.
– limitarea drastica a cantitatilor de peste retinute de catre pescarii recreativi/sportivi, undeva la limita necesarului de calorii pentru supravietuire. In delta nu mergi ca sa te ingrasi!
– infiintarea catorva puncte de intrare/iesire obligatorii inspre si din delta, controlate cu rigurozitate de eventual de catre armata/politie/jandarmerie si monitorizate video 24/24.

Cu siguranta imi voi primi injuraturi si blesteme de la unii care citesc ce am scris, dar majoritatea vietuitoarelor din delta ar trai mai mult si mai bine daca ar fi impuse reguli de genul celor de mai sus.

 

Comments are closed.