Recent Topics

Reply To: Chestii bune si nebune romanesti

Home Forums Social, politic si administrativ Chestii bune si nebune romanesti Reply To: Chestii bune si nebune romanesti

#11347
CatalinCatalin
Keymaster

O lege controversata, cea a fumatului in spatii publice , a aprins multe discutii in mediile online.

Nu vreau sa intru in polemici mari mai ales ca am prieteni fumatori si nefumatori. Si eu am fumat ani buni dar am reusit sa renunt la acest obicei, viciu sau ce o fi.

Parerea mea, adica parte din filosofia mea de viata, legea e una care intr-o tara civilizata nu ar avea motive de existenta iar intr-una mai necivilizata probabil nu va avea sorti de izbanda.

Eu cand fumam aveam cateva reguli de baza de la care nu prea faceam rabat, desigur aceste reguli eu le-am numit si atunci si acum reguli de bun simt. Anume, nu fumam in casa, nici la mine si nici la altii, nu fumam in masina, nu dadeam fumul catre cei langa care stateam si evitam sa fumez in compania femeilor, a copiilor si mai ales a celor in varsta pentru care aveam un respect deosebit, parinti, bunici…

Nu am cersit niciodata tigari, daca nu am avut nu am fumat, daca nu am avut chibrit nu am fumat, daca uitam sa imi cumpar nu trimiteam pe nimeni sa imi cumpere…

In opozitie cu stilul asta al meu aveam, si ii am si astazi, prieteni si mai ales rude de o nesimtire crasa. Ma duceam la ei dupa luni de zile iar ei cum ma vedeau, in loc de salut imi cereau tigari. Preferam sa merg la ei fara tigari si sa ma abtin numai cand ma gandeam la tupeul lor prostesc, si spun asta deoarece ei toti banii si-i dadeau pe bautura, tigari si pacanele. Veneau la mine la bloc si fumau pana ii gasea dracii si pe ei si pe noi ceilalti iar la iesirea din apartament dupa ce aruncau ultima tigare in scrumiera isi aprindeau alta in lift. Stiti cum mirosea o tigare in lift si cat timp se imputea acea cabina si hainele celor ce foloseam liftul? 

Fumau tinand tigarea intre degete cu scrumul in jos si astfel aveau degetele galbene tot timpul, iar dintii… mai bine nu mai spun fiindca devin prea scarbos.

Legile simple care guverneaza tarile civilizate au la baza reguli esentiale de bun simt, legi prin care in momentul in care tu vrei sa faci ceva, acel ceva sa nu ii afecteze in vreun fel pe cei de langa tine. Cand poporul este civilizat aceste legi sunt date probabil mai mult pentru a reglementa niste situatii aparute accidental. 

Revenind la noi, si la prietenii nostri, nici astazi nu pot sa spun ca ma deranjeaza fumatorii asa cum nu ma deranjau nici cand fumam, atata timp cat nu sunt nesimtiti. Daca vine cineva la mine si este fumator il poftesc sa fumeze in casa daca afara e urat, nu ma deranjeaza si nu mi se intampla nimic rau nici mie si nici casei. Dar daca eu dorm si tu vii cu tigarea si ma afumi atunci te trimit direct la dracu asa cum te trimiteam si cand fumam si nu sufeream chestia asta.

Am tovarasi de drum care au suferit critici dure de la mine pe tema asta si chiar ii rog sara pe tastatura, sa recunoasca unde si cu ce mi-au gresit si sa isi ceara scuze daca au inteles criticile si daca cred ca am dreptate. 

Eu nu sunt de acord ca un fumator sa intre intr-un spatiu public si sa ii afume pe toti ceilalti, fara voia lor. Nu e nimeni obligat sa iti suporte tie duhoarea mai ales cand e vorba de copii si femei. Daca mergem undeva amandoi, calatorim in aceeasi masina, dormim in ea, sau in aceeasi camera, atunci fa bine si respecta-ma altfel te voi trata la fel cum o faci si tu cu mine.

Pentru nesimtiti e foarte greu sa concepi o lege pentru ca nesimtitul va incerca mereu sa o ocoleasca si nu va intelege nimic atata timp cat va exista. Nu va fuma in metrou dar va fuma acasa in camera de 3/3 in care doarme alaturi de sotie si 3 copii…

EU SUNT PENTRU INTERZICEREA FUMATULUI IN SPATIILE PUBLICE!!!

Comments are closed.