Recent Topics

Reply To: Fly Fishing in Romania

Home Forums Fly Fishing, Fly Tying Fly Fishing in Romania Reply To: Fly Fishing in Romania

#11409
CatalinCatalin
Keymaster

Odata cu venirea iernii apar si problemele legate de fly fishing, adica problemele exista si vara doar ca nu avem noi timp sa le dezbatem.

Zilele trecute imi transmitea cineva, un pescar de fly probabil, o chestie care m-a racait putin. Vazuse o reclama a magazinului online cu muste artificiale si imi spunea ca taparina cu buldo nu are nimic de-a face cu pescuitul cu muste artificiale. M-am enervat!

Am glumit, nu m-am enervat dar am simtit nevoia sa ii dau o replica pe masura celor gandite de mine.

In primul rand nici eu si nici altii ca mine nu au inventat si nu au denumit acest stil de pescuit, fly fishing, si cel care a facut-o e de mult timp plecat dintre noi. Cert este ca ceea ce facea el atunci la inceputuri si ce facem noi astazi e destul de diferit. Pescarii care dau exclusiv cu echipamentul de fly nu mai respecta nici ei ideea de baza si nu mai folosesc decat poate, principiile initiale, echipamentele de astazi fiind mult mai sofisticate. Am vazut chiar aici pe Neajlov muscari buni si renumiti care folosesc snur lestat cu plumb sau sisteme cu doua muste ori streamere.

In fond diferenta dintre echipamentul de fly si linia taparina nu e atat de mare, si nu vad nici supararea asta a unora atat de justificata. Cu snurul cauti sa pui musca sau mustele daca dai cu doua, pe apa, in fata pestelui, eventual fara sa il sperii. Eu cu taparina fac acelasi lucru. am doua muste sau una sau un streamer pe care incerc sa il ofer pestelui la fel, fara a-l speria fiindca si eu urmaresc acelasi scop adica prinderea lui.

Si eu imi pot lesta mustele si streamerele, sau pot sa lestez direct linia, imi pot ridica flotabilitatea taparinei cu o solutie specifica sau o pot face cu ajutorul plutei buldo, cui ii pasa cu ce o fac? 

Colegul acela spunea ca metoda asta a pescuitului cu taparina nu are legatura cu pescuitul cu mustele artificiale. Ok, l-am intrebat cum ar crede el de cuviinta ca se numeste acest stil. Folosesc muste artificiale, le prezint pestelui dar trebuie denumit altfel. Cui ii pasa atat de mult de chestia asta? Voi credeti ca toate gajganiile astea legate de noi au aspect de musca? Nu! 

Incercam fiecare sa imitam cat putem hrana pestelui pe care dorim sa il capturam si dam nastere la fel de fel de minunatii, greieri, alevini, rame, viermi, porumb, broaste sau ratuste. Niciuna dintre acestea nu are legatura cu musca, mai degraba sunt momeli artificiale sau naluci artificiale.

Am vazut multi muscari de fly pescuind la stiuca cu broaste sau ratuste. O fi vreo crima?

Si apoi are cineva vreo suparare legata de faptul ca eu as numi pescuitul cu taparina ca fiind un pescuit cu muste artificiale. Sau ar fi suparare daca nu l-as numi asa?

Taparina se foloseste pe mare de cand lumea si nu stiu daca e careva dintre utilizatorii ei ofuscat pentru denumirea ei. Adica daca eu leg muste pentru clean sau oblete si le pescuiesc folosind o pluta buldo inseamna ca acele muste nu mai sunt muste? Pai numiti-le voi altfel, voi cei care sunteti deranjati de acest aspect. Pe mine nu ma prea intereseaza chestiunea. Eu fac diferenta dintre pescuitul cu echipament de fly si cel de spining si atat.

Comments are closed.