Recent Topics

Reply To: Eveniment

Home Forums Expeditii, Concursuri, Evenimente Eveniment Reply To: Eveniment

#12233
CatalinCatalin
Keymaster

Miting împotriva pescuitului comercial pe râuri-Slatina

Cativa pescari de Olt suparati au hotarat sa iasa in strada si sa protesteze impotriva
pescuitului comercial pe raul Olt. Au fost prezenti la Slatina si reprezentanti ai asociatiei anti-braconaj a Laviniei Ghedan.

Ideea in sine mi se pare un inceput bun, in sensul ca pescarii incep sa miste ceva, mai la vedere.

Personal insa am multe retineri fata de scopul urmarit si fata de organizare si am sa va explic si de ce. Scopul declarat al acestui miting este interzicerea pescuitului comercial pe raul Olt. Nu e rau, dar cine cere acest lucru si de ce? Cine sunt cei care au organizat mitingul si au participat acolo? Sunt pescari recreativ-sportivi? Iubitori de natura? Iubitori de viata? Pescari care respecta legile, dimensiunile, cantitatile? Cunosc ei ce inseamna pescuit comercial pe raul Olt?

Hai sa facem cateva calcule simple, sa luam ca exemplu primul baraj, cel de la Turnu unde pescuitul comercial se face cu o barca si captura totala admisa este de 2,1 tone ( LEGAL, TEORETIC). Un pescar recreativ are dreptul ( LEGAL, TEORETIC) sa retina cam 5kg/zi x 30zile x 10luni = 1,5 tone.

Deci legal comercialul are dreptul sa scoata tot cam atat cat un recreativ si vreun sfert. Proportional, ilegal, exista un factor de multiplicare egal pentru amandoi, fura comercialul o tona, fura si sportivul una. Ideea este ca pe barajul ala sunt sute de recreativi deci raportul distrugerilor e net in favoarea lor dupa calculele mele.

Niciunul dintre pescarii sportivi nu recunoaste aportul lui la dezastrul in care ne zbatem noi pescarii in Romania. Cu totii tipa dupa braconieri dar care sunt aia nu stie nimeni. Ei toti sunt corecti! Ei bine eu asta nu prea o inghit.

E ca si cum pescarii comerciali care sunt pescari legali, cu taxe platite si cu investitii in scule, barci… ar cere interzicerea sportivilor pe motiv ca bla-bla-bla.

Comercial nu este egal cu braconier! Eu as propune o lupta impotriva braconajului de orice fel si as propune sa incepem mai intai cu noi. Sa venim fiecare si sa aratam celorlalti ce am facut zilnic, la fiecare partida, pentru protejarea apelor, mediului, pestilor… Apoi dupa ce ne dovedim cumva buna intentie si calitatea de pescar corect, sa incepem sa iesim in strada si sa cerem si altora sa ne urmeze.

Attachments:

Comments are closed.