Reply To: Despre tari si popoare

Home Forums Social, politic si administrativ Despre tari si popoare Reply To: Despre tari si popoare

#12465
Catalin
Catalin
Keymaster

Primesc aproape zilnic diverse petitii pentru semnat sau cauze la care sa ader, situatii dureroase prin care trece tara sau o parte a populatiei si cred ca bine ar fi sa ne implicam fiecare acolo unde putem si unde ne pricepem. Unde nu, e mai bine sa stam in banca noastra.

Astazi mi-a sosit o filmare in care se cere oprirea taierilor de paduri din Romania. Sunt acolo cativa munti golasi, cateva gatere, masini de tonaj carand lemn, altele prin padure la taiat…

Din cate stiu eu in toata lumea se taie copaci. Si tot in toata lumea exista gatere sau utilaje de taiere si transport. 

Din cate banuiesc, Romania, cu statutul ei de tara bananiera, a fost si va ramane dependenta de acest combustibil inca 5 milioane de ani.

Si acum concluziile:

-daca este ceva care sa ne deranjeze legat de taierea padurilor din tara, apai acest ceva se numeste hotia, furtul lemnului. Se fura cu spinarea sau caruta si se fura cu hectarele si versantul. Cu totii suntem suparati si totusi cu totii luam parte la acest furt de milenii. Spune tu Iulica daca tu nu ai furat (ciordit) niciodata un bratic de lemne… Eu am facut-o in copilarie de multe ori. Daca inmultim cu 22 milioane, apoi cu nu stiu cate zile iese ceva urat. Desigur Iulica o sa spuna ca el ia un brat de uscaturi si ca firma austriaca a defrisat 10 munti si ca el e amarat si aia au conturile pline de euro. Personal cred ca orice furt trebuie tratat cu aceeasi masura si ca atata timp cat eu nu sunt corect nu prea pot cere altcuiva sa fie. Aaa, ca mi-e mie ciuda ca ala a furat mai mult si are case si masini, da, asta e treaba romaneasca, dar cum spuneam mai devreme tot furt se numeste.

-problema mea este insa alta, nu cred ca taierile sunt problema la noi ci lipsa reimpaduririlor. Lemnul este o resursa regenerabila si inepuizabila. Extragem petrol si gaze si distrugem solul si marea dar nu putem taia un copac. Suntem atat de idioti incat nu putem pastra echilibrul dintre taieri si plantari. Din contra as sustine producerea de masa lemnoasa pentru consum si export fiindca avem conditii din belsug sa o facem. Stam si ne vaitam ca niste babe proaste ca s-au taiat padurile. Ok, au furat unii, prinde-ti-i, bagati-i la parnaie, recuperati pagubele, dar intre timp scoateti toate leprele asistate la plantat! Putem produce masa lemnoasa si oxigen pentru toata Europa si cu un efort minim dar suntem prea prosti ca sa observam asta!

E acelasi tip de problema ca si cea cu gunoiul aruncat pe jos. Bocim ca romanul e nesimtit si arunca mizeriile pe unde apuca. Ok, asa este si asa va ramane pana la sfarsitul lumii, romanul, un nesimtit! Dar cine te opreste sa faci curat, tu primar al localitatii, de ce nu ai grija de curatenia localitatii tale? De ce intretii zeci de betivi ordinari din banii comunitatii si nu ii pui la munca?  

Astea sunt problemele pentru care trebuie sa luptam, sa facem ceva util pentru noi si nu sa plangem faptele consumate.