Recent Topics

Reply To: Braconaj si antibraconaj

Home Forums Dimineata la cafeluta Braconaj si antibraconaj Reply To: Braconaj si antibraconaj

#12534
Catalin
Catalin
Keymaster

Sambata incepand cu ora 03.00 Inspectoratul Judetean de Jandarmi Bacau si CRE au desfasurat o actiune pe lacul Beresti pentru a asigura monitorizare cursului vechi al Siretului – zona de interes pentru pasarile acvatice, in special lebedele care cuibaresc aici si care au fost afectate de viitura de saptamana trecuta. In amonte de “saci” a aparut o echipa de braconieri care a fugit la vederea patrulei, abandonand 4 saci de plase si o ambarcatiune artizanala. Au fost eliberati ciortani, lin, somn, platica. Plasele de pescuit prezinta un risc deosebit pentru pasarile acvatice, fiind inregistrate numeroase cazuri in care acestea au condus la inecarea sau ranirea pasarilor.

Cuprins:

In jurul pranzului, echipa de control a finalizat actiunea de monitorizare in zona cuprinsa intre Rogoaza si cursul vechi si s-a retras la mal. Cele doua ambarcatiuni au fost incarcate si se pregateau de plecare. Moment in care probabil un “observator” a dat semnalul braconierilor de la Sascut sa iasa pe apa. (distanta de la Orbeni la Sascut e de aprox.9 km). Braconierii care au iesit de sub malul opus au fost observati de patrula jandarmeriei care se deplasa pe coronamentul digului. Au fost anuntate echipajele de la mal si o barca a fost lansata la apa si a pornit spre braconieri. In acest timp jandarmii au continuat sa urmareasca miscarile braconierilor. Braconierii au fost prinsi in flagrant, au fost adusi la mal in zona barajului de la Beresti unde jandarmii au continuat procedurile legale.http://www.desteptarea.ro/braconieri-cazuti-in-plasa-janda…/

Intriga nr.1:

Braconierii floseau o barca inmatriculata. Au dat panicati niste telefoane dupa care pe baraj a aparut un baiat din zona, ruda cu primarul de Sascut, care a injurat vreo 5 minute, dar s-a linistit cand a aflat ca braconierii declarasera ca lucreaza pentru el. Activitatea s-a incheiat in limitele legale, beizadeaua plecand pufaind si amenintand.

Intriga nr.2:

Dupa actiunea de teren care a durat 12 ore, echipa CRE a revenit la Bacau. FB-ul era deja plin de mesaje, acuzatii, istericale, care culmea, nu erau pornite de catre braconieri, ci de un pierde-vara de la Onesti amendat de jandarmi pentru ca pescuia cu 7 lansete pe baraj, limita legala fiind de 4 lansete. (Mentionam pentru pescari, ca voluntarii CRE sunt si ei pescari si poate ar fi preferat o zi de pescuit in locul unei zi de munca, pentru cine intelege situatia).

Dilema:

E jenant pentru voluntarii CRE sa se confrunte cu aversiunea catorva pesoscari “sportivi” in conditiile in care sprijinul din partea acestora este minim, iar problemele sunt foarte serioase si de cele mai multe ori necunoscute de catre “spectatori”. Pesoscarii care injura CRE-ul sunt cei care nu inteleg ce inseamna prohibitia, de ce nu trebuie sa retii un salau de 15 cm si de ce un hobby nu inseamna o padure de lansete.

Concluzie:

Avem nevoie de sprijinul celor care vor ape curate, fara braconaj si care respecta regulile pescuitului sportiv. Ii asteptam alaturi de noi la activitatile de club si de teren pe acei pescari care au timpul si disponibilitatea sa se implice. Si din punctul nostru de vedere sunt indreptatiti sa comenteze cei care cunosc problemele cu care ne confruntam, “sprijinul” de care ne bucuram, modul in care ne desfasuram activitatea, dar si rezultatele pe care le avem.

PS

Multumim MAI pentru eforturile depuse si pentru deschidere, judetul Bacau fiind probabil cel mai bun exemplu de colaborare intre societatea civila si autoritati in vederea combaterii acestui fenomen generalizat – braconajul.