Recent Replies

Recent Topics

Reply To: Informatii interesante si utile

Home Forums Informatii utile, interesante Informatii interesante si utile Reply To: Informatii interesante si utile

#12863
Catalin
Catalin
Keymaster

M-a sunat prietenul meu bastinas din Murighiol si m-a tinut de vorba mai bine de o ora. Multe informatii interesante am mai aflat de la el despre Delta Dunarii si toate activitatile ce se desfasoara pe acolo. 

A fost un an prost de peste si pescuit. Asta nu era nevoie sa mi-o spuna el sau altcineva fiindca o spun si eu de cativa ani de cand se vede cu ochiul liber regresul acestei activitati. Rar s-a mai prins cate ceva multumitor. In zona aia, Murighiol/Uzlina/Bucla/Isac, slab cu stiuca, putina si mica, la fel bibanul si mai deloc avatul. Rar caras si crap pe bucla. S-au dragat canalele de intrare in lacuri si s-au cam stricat habitatele bibanilor drept pentru care au migrat de acolo. Pe la Isac 3 s-au mai prins dar ceva la palma… La fel si rosioarele. 

Controalele s-au intetit in ultima perioada. Politia de frontiera e cea mai activa, panda, urmarire, de toate. Zice omul ca e greu sa incerci sa braconezi si chiar prea riscant fiindca nu stii care de unde apare sau te pandeste. Se zvoneste ca dragarile astea au avut ca scop principal si crearea de avantaje navelor de politie. Doar o ambarcatiune a lor are un motoras de 350 caluti, cam greu sa fugi de ea… Am remarcat alte lucrari de dragare si pe Papadia Noua dar si prin alte locuri. Controalele se fac si separat dar si in echipe mixte la care participa si garda de mediu, comisariatul deltei, politia locala… Un tip de la o pensiune s-a trezit ca l-au oprit cei de la frontiera si l-au tinut doua ore la declaratii pentru lipsa actelor barcii, permis de conducere si detinere de raci fara acte. Nimic nu mai este asa de simplu cum era odata. Altul a plecat in primavara dupa scrumbie la Sulina, tot pentru pensiune fiindca la Murighiol se prinde foarte putina, cateva bucati la o toana in conditiile in care o pensiune consuma de ordinul kilogramelor pe zi mai tot anul, apoi cea de pe bratul Sfantu este mai mica si mai slaba deci cam fara calitate la turist. Zicea omul ca atatea controale l-au pandit la acel drum incat s-a jurat ca nu ii mai trebuie asa ceva. In perioada prohibitiei sunt cele mai multe actiuni, si banuiesc eu ca ii vizeaza in mare parte pe marii braconieri. Nu stiu daca un turist unditar ar reprezenta un pericol pentru ei atata timp cat nici macar nu are peste in traista dar totusi e bine de avut grija.

Pontoane ale frontierei si nave sunt postate in foarte multe locuri…

Autoritatea navala isi face si ea datoria, deci grija la actele ambarcatiunii, permis de conducere, veste de salvare.

Legat de examenul pentru permisul de conducere ambarcatiune sa stiti ca un alt bastinas se plangea ca a sustinut examenul la Tulcea si a picat, dupa ce comisia din Constanta a dat dovada de o exigenta sporita. Astfel a pierdut omul banii de taxa adica 700 lei. Se zvoneste ca o spaga acolo ar fi cam de 2000 lei si asta daca reusesti sa te aduni 20 de spagari… 

Il stiti pe Piratul din Uzlina? Ei bine am auzit ca a fost gasit in casa paralizat si a ajuns la un azil fiindca cel mic, Piratul mic, nu are posibilitatea de a il ingriji corespunzator. Cica ar avea doar 57 ani dar o bogata activitate in domeniul lichidelor cu multe grade…