Recent Replies

Recent Topics

Răspunde la: Aproape totul despre avat

Acasă Forumuri Pescuit la rapitor Aproape totul despre avat Răspunde la: Aproape totul despre avat

#12969
Catalin
Catalin
Keymaster

Ultimii avati capturati pe Arges au fost relativ mici si capturati dupa multe ore de umblat si mulinat.

Chiar daca temperatura apei stationeaza de mai bine de o luna undeva la 10-11 grade, se pare ca metabolismul avatilor a intrat in faza de lentoare accentuata odata cu acumularea grasimilor necesare trecerii peste perioada geroasa. 

Dealtfel ultimul avat a tras foarte anemic desi umbla pe sus, semn ca stratul de grasime nu le mai permite miscari rapide si tot probabil, nici nu isi mai pot permite aceste miscari consumatoare de energie. Deci se merge pe un raport maxim de eficienta, atacuri scurte din apropiere sau nimic, oricum stocurile de proteina pentru iernare sunt deja facute.

Sunt convins ca pe Dunare si in Delta situatia este alta in conditiile astea de apa la 10 grade si fac o paralela intre cele doua anotimpuri in care gasim aceasta apa, primavara si toamna. Aceste constatari sunt bazate exclusiv pe observatii facute de mine in anii in care am pescuit dupa avati in Delta.

Primavara in Delta avatii ies din barlog la 5-6 grade in functie si de influenta cotelor dar si a omului care incepe plasuitul. Odata iesit si pus in miscare incepe consumul rapid al ultimilor resurse de grasimi ceea ce il obliga sa vaneze. Vanatoarea nu o poate face asa cum vrea si daca obletii sun iuti si el trebuie sa fie iute, de aici aparand deja vestitele atacuri furibunde de primavara. Faptul ca iese subtiat din iarna ii confera si o forma mai hidrodinamica deci un avantaj. Atacul pe aceasta apa rece inseamna consum mare de energie adica arderi rapide si necesar mare de proteina deci un cerc vicios care tine pana cand apa ajunge undeva la 10 grade. De aici ei incep sa se mai gandeasca daca si cand sa vaneze deoarece raportul dintre acumulare si consum proteina incepe sa ii avantajeze.

Toamna se produce un fenomen oarecum invers, atunci cand apa se apropie de 10 grade avatii au deja acumularile de grasime facute. Unii care isi permit retragerea spre hibernare o fac iar altii care mai umbla dupa hrana o fac in modul economic, calculand probabil fiecare atac daca este sau nu eficient, daca respectivul oblete ii asigura mai multa proteina decat ii consuma alergandu-l. E mare si gras deci si mai lent si fiecare zi care trece ii accentueaza aceasta stare care tinde catre oprirea functiilor vitale si deci hibernare. De aici apar aceste comportamente diferite primavara/toamna respectiv furie/lentoare la o aceeasi temperatura a apei si a aerului.