Recent Replies

Recent Topics

Reply To: Braconaj si antibraconaj

Home Forums Dimineata la cafeluta Braconaj si antibraconaj Reply To: Braconaj si antibraconaj

#13681
Catalin
Catalin
Keymaster

ARBDD – Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a adăugat:

“August, varf de sezon in Delta Dunarii. Cinci pescari lansetisti din Brasov, 6 zile sejur in Delta Dunarii. Acte in regula, toti detinatori de permise de intrare in Rezervatie, toti cu premise gratuite eliberate de ARBDD. Conform legii, care nu specifica daca este vorba de peste “in viu” sau… peste curatat, eviscerat, eventual filetat, un pescar poate opri 5 kg / zi de pescuit. Politia Deltei face un control la iesirea din Tulcea si opreste masina in care se afla cei 5 pescari in drumul lor spre casa, la sfarsit de sejur in Delta Dunarii. Controlul dezvaluie faptul ca in autoturismul cu pricina se afla si 150 de kilograme de peste asezat pe gheata, in cutii termoizolatoare. In urma controlului cei cinci pescari recreativi sunt lasati sa plece cu pestele, acestia neincalcand vreo lege. Intrebarea este insa daca acest gen de pescuit se mai poate numi pescuit recreational? De ce turismul in Delta Dunarii, avand ca pretext pescuitul cu lanseta si undita, trebuie sa se transforme la plecare in transport cu zeci de de kilograme de peste acasa? Trebuie pestele luat de acesti pescari “recreativi” sa compenseze macar partial cheltuielile facute cu sejurul in Delta Dunarii? 
Sa privim in jurul nostru: Ungaria, Germania, Franta, Spania, Suedia si alte destinatii populare in ceea ce priveste turismul cu alibi pescuitul sportiv/recreational. Catch and release este o norma in marea majoritate a locurilor, iar acolo unde pot fi opriti pesti este vorba despre specii considerate invazive, asa cum este de pilda somnul in Spania. O calatorie de pescuit in Suedia va demonstra faptul ca pana si in bogatia de peste si ape de acolo nu pot fi oprite mai multe cateva exemplare / zi si in niciun caz nu poate fi vorba despre insumarea cantitatilor zilnice. Ghizii de pescuit si detinatorii de pensiuni (campusuri de pescuit) din Laponia suedeza sunt primii care reactioneaza atunci cand clientii lor nu respecta regulile catch and release. Pentru ca durabilitatea afacerii lor rezida nu din multumirea unui client care pleaca acasa cu 100 de kg de fileuri de stiuca, ci din densitatea mare de peste si mai ales de trofee care traiesc in apele pe care le ingrijesc. Ori aceasta calitate piscicola a apelor nu poate fi mentinuta incurajand clientii sa faca stocuri de pesti filetati in timpul sejurului. Catch and release este astazi punctul de plecare pentru toate afacerile de succes din domeniul halieutic ale turismului european.

Daca ne intoarcem insa privirile catre Delta Dunarii vom constata ca multi detinatori de pensiuni isi imbie clientii pe paginile de facebook cu fotografii ce zugravesc adevarate hecatombe piscicole, invitatii pentru doritorii de partide de “neuitat” terminate cu imagini de cherhana improvizata in curtea pensiunii. Acest gen de turism bazat pe pescuitul recreativ este din aceeasi tagma cu turismul prin care clientii sunt plimbati pe ghioluri cu barci puternice, iar pentru distractia celor veniti in Delta barcagiul intra in viteza in stolurile de pasari aflate pe apa, indiferent ca sunt pelicani, cormorani sau gainuse de balta. Un asemenea turism aduce profit pe termen scurt, in schimb pe termen lung va duce la falimentul inevitabil al acestei activitati tocmai datorita deteriorarii ireversibile a potentialului natural.

Mediul virtual este cel mai elocvent atunci cand vrem sa simtim… pulsul multora dintre cei care se declara “unditari” … deltari. Roabele cu stiuci prinse in Delta, chiuvetele cu somotei si galetile cu ciortani sunt postate pe pagini de facebook cu mare mandrie. Dintre toate exemplele ma opresc asupra imaginii unei barci pline de stiuca – avand titlul “Si gata”. In barca este un pescar “sportiv”, bucuros de isprava sa, printre altele initiatorul unei petitii online care incearca sa combata propunerile la legea prohibitiei privind masurile catch and release la stiuca, salau, somn si crap.”