Recent Replies

Recent Topics

Reply To: Romanii, mix de inteligenta si prostie

Home Forums Social, politic si administrativ Romanii, mix de inteligenta si prostie Reply To: Romanii, mix de inteligenta si prostie

#13726
Catalin
Catalin
Keymaster

Tocmai ce am citit un material despre proiectul guvernatorului ARBDD , cel care ar vrea sa transforme pescuitul din rezervatie in C&R la speciile importante care par sa fie in declin, stiuca, salau, somn si crap.

Ma deranjeaza ca majoritatea celor care exprima pareri sunt impotriva masurii si au chiar o pozitie violenta. Nu inteleg de ce ar fi cineva atat de pornit daca nu ar avea un interes direct.

Resursa Deltei este un bun al poporului roman si cu totii ar trebui sa avem grija de ea. Personal nu cred in ideea ca resursa trebuie gestionata cu si de localnici. Asta merge afara in tari civilizate dar la noi nu cred ca prinde si va spun si de ce nu cred. La noi tot ce se fura si distruge se face pe plan local, padurile le fura proprietarii sau localnicii, apele le braconeaza localnicii, vanatul la fel, CAPurile, canalele de irigatii cu dale si pompe, fabrici, tot ce a fost de furat s-a furat pe plan local. Inclusiv pietrele de la diverse cetati vechi au fost gasite prin curtile localnicilor pe post de pavele. Daca s-a diminuat drastic resursa piscicola a Deltei eu ii gasesc vinovati in principal pe localnici. Odata ca au furat si fura si se vede asta in curtile lor, vile, pensiuni, barci, salupe, motoare mari… Asta inseamna si cheltuieli de intretinere zilnice foarte mari, logic. Mergand des prin Delta va spun ca sunt foarte putini oameni saraci, probabil doar cei care fie au fost si sunt cinstiti si cu frica de lege si de Dumnezeu, fie cei ce fura si dau banii doar pe bautura si tigari. Apoi tot ei, localnicii au tot felul de facilitati, pe la impozite, transport, carburanti, lemne, pescuit familial… Eu care stau intr-o zona saraca a tarii, o localitate oarecare, nu beneficiez de nimic din toate astea si nu am nici ce sa fur chiar daca as vrea. De ce se fac astfel de diferentieri si cine le comanda? Cine considera ca omul ala care are vila, salupa si alte afaceri acolo e defapt un defavorizat si merita ceva in plus fata de un alt cetatean al tarii?

Ei bine, cu toate astea, tot ei localnicii ajuta si indeamna pe turisti sau pescari sa le urmeze exemplul, sa prinda pesti oricat de mari, mici sau cantitati peste limita permisa si asta doar pentru a-i face sa se intoarca la ei si altadata.

Tot localnicii prin reprezentantii lor au sarit cu clontul pe guvernator ca sa renunte la acest proiect. Primarii, proprietarii de pensiuni, transportatorii, toti se vaita ca prin adoptarea masurii pescuitului C&R Delta ar ramane fara turisti. Deci pentru ei nu conteaza ca acei oameni distrug resursa ci au doar grija interesului lor imediat.

Va intreb atunci pe toti turistii Deltei sau pe simpli cetateni ai acestei tari, voi sunteti de acord ca acesti localnici sa decita viitorul Deltei? Aveti incredere in ei? Eu nu am.

Eu vreau sa merg in Delta si sa gasesc acolo armonie, liniste, pasari, pesti, copaci, animale, caiacisti, biciclisti si nu sute de pensiuni ingramadite, betoane, salupe cu motoare de zeci si sute de cai gata sa te omoare, sute si mii de plase, gunoaie, garduri, mii de oi, vaci sau cai, mirosuri…

Mai sunt unele voci care cer guvernator local. Nu stiu daca seamana cumva ideea asta cu cea a sustinatorilor ideii tinutului secuiesc dar clar pute urat.

Am observat ca putinii oameni cinstiti si poate si amarati nu sunt atat de virulenti… Interesant