Recent Replies

Recent Topics

Reply To: Pescuit si turism in Norvegia

Home Forums Pescuit prin Europa Pescuit si turism in Norvegia Reply To: Pescuit si turism in Norvegia

#13727
Catalin
Keymaster

Poveste cu pescuit de macrou si cod in Norvegia 2017

Iubesc pescuitul macroului, mereu spun asta si mereu cand ajung sa dau de el am aceeasi bucurie. Nu stiu daca e el macroul un peste mai deosebit, nu e nici mare, 5-600 grame exemplarul, nici neaparat mai gustos sau mai bataios decat alti pesti oceanici dar mie imi place. Imi place ca e frumos colorat si are carnea tare, ferma, placut la atingere si cand trage trage tare. Dupa cum am simtit eu el e mai bataios decat un rapitor de la noi de apa dulce de talia lui. Daca dai cu taparina si se agata mai multi deja isi anihileaza fortele dar daca e doar unul atunci ai de furca fiindca se bate mult si cu putere. 

Anul trecut am fost in Norvegia cu familia si deci am fost singurul pescar. Mi-a fost mai greu singur, am oprit in locuri mai putine, am testat pentru mai putin timp fiecare loc, m-am ferit de zonele aglomerate sau periculoase. Cu toate astea am reusit sa prind destul peste si in diverse locuri. Am pescuit la pastrav si somon dar si la cod si macrou.

Codul l-am gasit cam peste tot, am ridicat si 10 odata pe o taparina cu 10 muste. Se spune ca intr-o perioada codul era pe cale de disparitie si s-au luat masuri de protejare a lui dar la ce am vazut eu pot sa afirm ca fie sunt mai multe specii si nu toate au fost periclitate fie oamenii aia nu stiu cum arata o specie pe cale de disparitie si au nevoie sa viziteze Romania. Codul sta peste tot, pe coasta estica a Suediei in sus pana in Norvegia la Cap Nord si pe coasta vestica a Norvegiei dar si in toate fiordurile pana in gura raurilor unde am prins. E peste de apa rece si l-am gasit parca mai bine mai spre nord. Intr-un golf din apropiere de Capul Nord dimineata codul sarea la fel ca avatul, m-a disperat, dar era o frumusete sa il privesti.

Macroului i-am acordat mai putin timp decat in alte dati si nici nu l-am mai gasit pe unde stiam. Am trecut prin Alesund fiindca stiam acolo doua locuri bune in care am prins frumos macrou in 2015 dar din pacate pentru mine doar peisajul si-a meritat banii. Fosta fabrica de peste nu mai era accesibila, era ingradita si nu am riscat sa intru in incinta si sa folosesc estacadele pentru a pescui desi sunt sigur ca nu s-ar fi suparat nimeni. Apoi am mers in port unde am stat o noapte si am pescuit, nu am fost singurul, in permanenta mai apareau 1-2 pescari care dadeau, plecau apoi veneau altii… Tot asa pana dimineata. Nu am prins nimic si nici la altii nu am vazut nimic.

Coborand apoi catre sud am gasit si macroul prin diverse fiorduri si porturi, probabil ca inca nu urcase prea mult fiindca intr-un port chiar am intrebat un localnic de unde vine si zicea ca fusese cu barca la macrou dar ca nu a prins nimic. Eu am luat la prima aruncare deci ori nu era pescar ori era prea mincinos ori abia atunci primul macrou intrase in golf. Apoi am tot prins, am oprit cativa pe care i-am facut pe gratarul de unica folosinta, o gaselnita foarte utila si comoda si chiar si ieftina, unul de 4 pesti costa cam 7 lei in Norvegia iar unul dublu cam 10-12 lei, in marketuri mai serioase gen Rema 1000. Am facut si un bors din macrou, nu stiu daca bucataria noastra romanesca accepta asa ceva dar organismele noastre simteau nevoia de o zeama acra. A fost ok.

Imaginile in succesiunea prezentata va arata cum era o taparina iesita din laboratorul MuscaPunctRo apoi captura de macrou si in final ce s-a ales de frumusetea de taparina. Recunosc ca m-am jucat un pic cu ei ca sa umplu taparina cu pesti si deci le-am dat timp ca sa morfoleasca mustele si sa incalceasca taparina dar a meritat. Daca nu tragi sanatos de la inceput si le lasi timp degeaba folosesti muste mai mari si fire groase de 0.5 pe taparina ca tot le vor distruge…

Comments are closed.