Recent Replies

Recent Topics

Reply To: Scandaluri, accidente, situatii delicate, solutii

Home Forums Social, politic si administrativ Scandaluri, accidente, situatii delicate, solutii Reply To: Scandaluri, accidente, situatii delicate, solutii

#14104
Catalin
Keymaster

De fiecare data cand ma pregatesc sa plec in Delta cu barca imi pun in cap sa fiu atent cat pot. E frumos sa navighezi dar e si periculos. Nu mi-e frica de mine cat imi e de altii si experienta mi-a aratat ca apar situatii periculoase cand te astepti mai putin.

In primavara asta am avut parte de cea mai periculoasa situatie de cand umblu prin Delta si poate si cea mai bizara cu putinta.

Campasem la Mila 23 pe singura bucatica de pamant ramasa la o cota de 400 centimetri la Tulcea. Pescuiam la avat in zona si ne pregateam chiar sa plecam. Pusesem bagajele in barca si coborasem printre digul de piatra. George era la comanda barcii iar eu stateam in fata. In dreptul insulei ii zic sa ma opreasca sa arunc de cateva ori. Arunc si ma bate gandul sa coboram printre copacii insulei, inundati desigur, ca sa arunc si pe acolo de cateva ori. 

Deci eram in fata insulei cam in pozitia markerului din imagine cand vad o barca venind dinspre Mila. M-am suit in picioare pe botul barcii ca sa fiu vazut fiindca barcagiul care venea nu se vedea. Avea si el un pasager pe botul barcii care statea jos dar barca era ridicata si el nu vedea inaintea barcii lui. Mi-am dat seama ca nu ne vede si ma uitam tinta catre barca lor care venea in viteza. Traiectoria lor era catre Baba Rada iar noi eram mai jos decat aceasta linie imaginara si asteptam sa ne vada. Cand mi-am dat seama ca o sa ii impinga curentii catre noi am dat sa fluier desi ma gandeam ca nu ne aud din cauza zgomotului de la motor dar cel din fata s-a intors catre noi si ne-a vazut, apoi i-a zis si colegului ca are barca in fata. Probabil ca ala nu a crezut sau nu a reactionat bine ca a continuat sa vina direct catre noi. Incremenisem! Impactul era cam la 1 metru de la motor catre fata barcii impact perpendicular. In ultima secunda cel din varful barcii a mai urlat odata la celalalt care s-a aplecat si ne-a vazut. La 1 metru de noi sau poate si mai putin a reusit sa reduca dar si sa vireze brusc si astfel sa scapam. Erau si ei speriati.

Au oprit la cativa metri si se uitau la noi apoi driverul bastinas a rostit catre mine ofuscat ca vezi Doamne de ce ne-am oprit tocmai acolo. Tot el imi striga mie… I-am zis ca am 4 cai si ca l-am vazut ca merge orbeste dar in viteza catre noi si ca nu aveam unde sa fug nestiind ce va face el, si a plecat.

Va dati seama, o imensitate de apa cu vizibilitate maxima si doar doua barci, nu trafic, nu nimic periculos. E de ajuns ca unul care crede ca le stie el pe toate sa mearga aiurea fara sa vada in fata si cu viteza. Nu exagerez, l-am vazut de la cel putin 100 metri si el in tot acest timp nu a vazut barca noastra perpendicular asezata pe directia lui, o barca de 5 metri. Nu eram pe senalul navigabil, eram cumva mai spre insula si bine ca ne-am oprit pe loc fiindca daca ne miscam 1-2 metri ne lovea. Ma gandesc ce naiba puteam face ca sa fi evitat situatia ca stateam pe loc, nu aveam un mal la care sa tragem si nici motor sa fugim de el. Poate sa intram in pamant sau sa zburam. Ma gandesc cum ar fi fost daca ar fi fost sezon si 10-15 barci pe acolo. Ma mai gandesc la accidentul de anul trecut de pe Sontea cand s-a gasit doar salupa si cadavrul acelui turist, oare nu cumva tot un istet ca asta din povestea mea sa fi fost la originea incidentului? Nu de alta dar eu de cand cutreier Delta nu am reusit singur sa imi provoc niciun rau si nici pe altii nu i-am pus in pericol dar altii se pricep bine la asa ceva…

Comments are closed.