Reply To: Povesti pescaresti

Home Forums Dimineata la cafeluta Povesti pescaresti Reply To: Povesti pescaresti

#15191
Catalin
Keymaster

Sacalul auriu
Recunosc ca si eu am avut initial o mica retinere atunci cand am inteles prima oara ca exista sacali in Romania si ca in Delta chiar ar fi cam multi si cam rai, mananca oi, capre, vaci, oameni…
Cu timpul am inceput sa ii si aud sau vad prin diverse puncte ale Deltei si am inceput sa ma informez mai mult. Este un animal sperios si retras, destul de greu de vazut si fotografiat, antisocial, de statura mica. L-as caracteriza ca fiind o corcitura intre un caine si o vulpe sau un altfel de coiot.
Omnivor, consumator in general de mici rozatoare, slab alergator si vanator pandar. Traieste monogam pe viata si nu se asociaza in haite precum lupul, dusmanul lui cel mai de temut. O pereche de sacali ocupa un teritoriu de cativa kilometri patrati dar ca si distante parcurse pot ajunge la zeci si sute de kilometri pe zi.
Urletele sacalilor in special la apusul soarelui in Delta sunt mai degraba asemuite cu rasetele unor copii dar ele au rolul de a arata zona fiecarui individ sau familie.
In cazuri extreme, iarna grea, pot vana pasari de curte sau alte animale domestice mai mari gen oi, capre, vite…
In Dobrogea sacalul este deocamdata considerat mamiferul rapitor dominant desi se aude ca au fost reperate cateva exemplare solitare de lup si se preconizeaza ca dominatia sacalului sa fie pe sfarsite.
Anul trecut am reusit sa il surprind de vreo 3 ori, odata pe o filmare, desi e destul de greu. Probabil ca am avut noroc. Este sperios si foarte atent. Anul asta voi incerca ceva mai mult, filmari noaptea cu sacali care dau tarcoale cortului…

Comments are closed.