Recent Replies

Reply To: Retete pentru nade si momeli

Home Forums Nade, momeli naturale si artificiale, retete Retete pentru nade si momeli Reply To: Retete pentru nade si momeli

#4194
NeluNelu
Spectator

Reteta cub mamaliga pentru ape curgatoare

O sa va prezentam o reteta eficienta testata de multi ani pe Dunare

Acest mod de preparare l-am aflat in urma cu aproximativ 15 ani
de la un pescar in varsta care ma fascinat la vremea aceea prin faptul
cum prindea crapi pe Dunare la o varga de 5m echipata cu un fir de cel
putin 0,40mm care statea pe apa ondulat ca un cablu de otel. Curios
pentru mine la vremea aceea era faptul cum de prindea omul nostru numai
crap si noi prindeam numai pesti mici ce farte rar se apropiau de un
kilogram.

Din vorba in voba omul ne-a spus secretul, unul care era atat de
simplu incat pe vremea aceea nu puteam gandi asa simplu. Omul ne-a spus
ca pescuieste numai la patrat de mamaliga facuta de el, o mamaliga care
statea ore intregi in carlig si rezista atacurilor pestilor mai mici
pana crapul venea in zona si o inhala. Am fost foarte uimit de
amabilitatea omului de a ne dezvalui reteta pe care o sa impartasim cu
voi in randurile ce urmeaza.

Multi fac mamaliga din faina de malai in combinatie cu faina alba de
grau pentru a fi mai colanta, mai rezistenta sau mai “cauciucata”.

In reteta urmatoare este nevoie doar de faina de malai pe care o sa o
cerneti cu ajutorul unui ciorap de dama. Este foarte important sa
folosim malai din piata de la tarani si nu acel malai grisat din
magazine. Folosirea fainii de grau aduce un minus deoarece se acreste
foarte usor in perioada calda.

Prin cernerea malaiului cu ciorap de dama o sa ramana o pudra destul
de fina care in urma fierberii va rezulta o mamaliga foarte bine legata
si foarte atractiva pentru crap,caras si platica. Avantajul este ca in
urma sitarii fine va ramane doar faina din miezul bobului de porumb, foarte fina si deschisa la

culoare acesta fiind mult mai nutritiv si mai atractiv decat coaja bobului de porumb.

Tot ce avem de facut in continuare este sa punem apa la fiert.
Cantitatea de apa neceasara va fi in functie de faina pe care o vom
adauga. Se poate pune doua parti de apa la una de faina, ceva de genul
doua cani de apa la o cana de faina. Punem apa pe foc si asteptam pana fierbe

In momentul cand apa fierbe, adaugam toata cantitatea de faina usor
pentru a se forma un musuroi plutitor.
Musuroiul de faina o sa pluteasca si astfel nu se va prinde de fundul
oalei

Este indicat din cand in cand sa miscam musuroiul de faina cu
ajutorul unei linguri pentru a evita prinderea de fundul oalei. O sa o
lasam la fiert pana spuma o sa dispara si apa o sa capete o culoare galbuie.

Apoi luam oala de pe foc si o sa golim apa fiarta(toata) intr-o cana sau un
recipient de portelan sau alt material care pastreaza cat de cat
temperatura ridicata.

Cu ajutorul unei linguri de lemn tinem musuroiul de faina si varsam
toata apa fierbinte care se scurge din oala. Putem goli apa in ghiuveta
dar este bine sa o oprim pana la final ca poate mai este nevoie sa mai
turnam peste faina in cazul in care nu se umezeste bine.

Dupa ca am golit apa din jurul musuroiului de faina trebuie sa
amestem bine si cu forta. In timpul amestecarii este bine ca cineva sa va tina bine de oala. Daca

in prima faza o sa vi se para ca este
prea uscata o sa vedeti ca dupa cateva secunde toata compozitia o sa se
umezeasca si o sa devina lipicioasa.

Cand toata mamaliga este umezita in totalitate si nu mai sunt
vizibile particule de faina uscata, aceasta se varsa pe o masa sau pe o
suprafata plana unde o vom framanta cu mana pentru o omogenizare mai buna.

Cat este inca calda, mamaliga se framanta bine pentru o omogenizare
mai buna, la o consistenta foarte fina si colanta.
Aplatizam cu ajutorul unei sticle

Dupa ce o aplatizam pana la grosimea la care vrem sa fie latura
cubuletului, taiem marginile cu ajutorul unui cutit. Putem face mai
multe placi de diferite grosimi in functie de cat de mare vrem sa fie
cubuletul.

Marginile detasate se pot reframanta si mai facem astfel de tablite
de mamaliga pe care le punem pe un prosop curat, fara mirosuri, pentru a
se raci. In prima faza o sa para moale dar dupa racire o sa se intareasca.

Dupa racire taiem mamaliga in cubulete la marimea dorita, este indicat sa fie pastrate in

pungi de palstic pentru a evita deshidratarea.
In cazul in care le lasam afara, acestea se vor usca si vor crapa sau vor deveni foarte

sfaramiciose.

Comments are closed.