Recent Topics

Reply To: Pescuit, turism, aventura, supravietuire

Home Forums Pescuit si agrement in Delta Dunarii Pescuit, turism, aventura, supravietuire Reply To: Pescuit, turism, aventura, supravietuire

#9487
CatalinCatalin
Keymaster

Mancam broaste in Delta sau ne limitam doar la peste?

Daca nu v-ati pus aceasta intrebare pana acum o sa va dau eu cateva motive bune ca sa o faceti.
Anul acesta am avut privilegiul sa merg in Delta cu un grup de baieti minunati, defapt eram doua grupuri 3 baieti din zona capitalei si 4 de dincolo de Carpati.
Printre multe alte clipe frumoase petrecute, astazi vreu sa va povestesc despre operatiunea “broasca”.
Oamenii, carora nu le voi da numele, erau foarte bine pregatiti si experimentati adica ei mai fusesera impreuna si mai gatisera broaste, eu nu. Sincer am mai mancat prin Delta pe la pensiuni dar atat, in plus am o oroare mare pentru exemplarele vii inca de mic copil, nu le suport, ce sa mai… Sa pun mana pe ele? Bleahhh.
Cand se lasa intunericul, echipa de vanatori-culegatori plecau cu barca, traversau canalutul din fata taberei si intrau cu ea in stuful din malul celalalt. Zona era de apa cu fire de stuf proaspat iesite, destul de rasfirate, am pus si o imagine, si permitea mersul cu barca printre ele.
Zona era aleasa in functie de cantatul, oracaitul lor. Cu lanternele frontale puse, mergeau dupa sunete si la adapostul intunericului si al luminilor care le orbeau cumva reuseau sa adune broastele cu mana sau cu minciogul. Dura vreo ora operatiunea fiindca erau momente cand se oprea concertul sau cele prinse nu erau suficient de mari si trebuiau selectate…
Erau adunate intr-un sacut de rafie si aduse la baza. Media unei seri am estimat-o la 100 bucati dar e posibil sa fi fost mai multe sau mai putine.
In tabara tot munca de echipa facea totul, si anume, doi baieti se ocupau de partea cu asomarea si alti doi de taierea si curatarea ( jupuirea ) lor. Produsul finit, piciorusele de balta, cele care se consuma, se pot vedea in imagini. Le gateam de regula a doua zi, facute in ceaunul cu ulei incins si date prin malai si ceva sare.
Poate parea scarbos sau crud, mie personal nu mi-a trecut vreodata prin cap sa fac asa ceva si nici nu credeam ca voi participa dar tot sincer va spun ca ideea mi se pare una extraordinara.
Broasca, la fel ca si pestele, este o bogatie imensa pe care natura, Delta Dunarii ne-o ofera. As spune ca una mult mai mare si mai sigura la ora actuala. Nu vorbesc de situatia noastra de atunci cand nu am vazut coada de peste doua zile…
Gandind la rece, diferenta dintre a prinde si gati o broasca si a face acelasi lucru cu un peste nu e prea mare. Ba as spune ca noi pescarii chinuim din cale afara de mult si nejustificat bietii pesti, ii ranim cand ii prindem, ii tinem in juvelnice de multe ori neprietenoase, aglomerati, fara apa sau oxigen, ii lasam sa agonizeze pe uscat sau ii taiem si curatam vii.
Va spun sincer ca pentru mine experienta asta a fost una deosebita, am invatat lucruri noi, utile si mi-a dat posibilitatea sa ma inteleg mai bine pe mine. Exista multe resurse de hrana extraordinar de sanatoase si la indemana noastra in Delta, totul depinde de noi, de puterea noastra de intelegere si de modul in care am fost crescuti si educati. Repet, eu singur nu voi putea face asa ceva de buna voie fiindca nu sunt capabil sa pun mana pe ele nici macar cu manusi dar accept ca am avut parte de niste zile deosebie alaturi de acesti baieti.
Nu vreau sa va plictisesc acum cu povesti despre serpi… poate altadata daca voi constata ca asta v-a placut.
Bineinteles, cred ca multora le va veni rau imaginandu-si filmul…

Comments are closed.