Recent Replies

Recent Topics

Reply To: ARBDD si ANPA, pescuit si turism civilizat si promovat

Home Forums Legi, decrete, regulamente ARBDD si ANPA, pescuit si turism civilizat si promovat Reply To: ARBDD si ANPA, pescuit si turism civilizat si promovat

#1128
CatalinCatalin
Keymaster

Noi am ajuns in Tulcea joi dimineata pe la ora 4 si pentru ca nu toti membrii echipei aveau permisele ARBDD a trebuit sa renuntam la a lua primul bac, cel de la ora 7 spre Vladimirescu, si sa asteptam sa se faca ora 8 pentru a incepe programul la caseria rezervatiei. Nu am vazut niciodata de cand merg in Delta atatia pescari care asteptau la usile rezervatiei sa isi cumpere permisele. Concluzia este clara, daca faci cateva controale oamenii isi dau seama ca nu au alta cale si devin brusc platitori de permise. Controalele ar trebui facute cu blandete, asa cum o si fac politistii de frontiera, DAR, cei care sunt gasiti fara permis de intrare sau pescuit sa fie notati si introdusi in baza de date a rezervatiei ca un avertisment iar a doua oara sa fie amendati apoi sa li se interzica dreptul de a-si mai procura permisele respective. E o chestiune usoara. La fel sa se procedeze si cu cei care nu respecta cantitatea de peste retinuta, numarul de ustensile sau dimensiunile pestilor. Apoi domnii astia care conduc rezervatia ar trebui sa vina cu planuri concrete in care sa cheltuiasca aceste sume de bani.
Eu o spun de multa vreme dar aproape nimeni nu aude, exista solutii ieftine si simple de a salva Delta si de a o face sa devina o mina de aur. TREBUIE INTERZIS PESCUITUL INDUSTRIAL, cel putin pentru cativa ani de inceput dar fara exceptii!!! Nimeni sa nu aibe dreptul de a mai baga plase in apele rezervatiei. Localnicii nu sunt de plans si nu trebuie sa traiasca secatuind rezerva de peste a Deltei. Sa fie implicati in tot felul de proiecte constructive, sa faca turism, sa construiasca foisoare, bancute si mese din lemn si stuf in toate locurile unde vin pescarii, sa asigure curatenia Deltei, sa faca plimbari cu barci cu rame si nu cu motoare de sute de cai, sa isi transformele locuintele in pensiuni traditionale cu materiale traditionale dar totul cu ajutorul celor ce iau acesti bani de la noi pescarii sau vizitatorii. Pescuitul in Delta sa fie sportiv, sa vina oamenii sa se relaxeze, nu sa plece acasa cu sacii de peste. Sa se pescuieasca doar cu o undita si o lanseta fiindca asta inseamna placere.
Toate astea le poate face ARBDD impreuna cu autoritatile locale.
Un pas mare pe care ARBDD ar trebui sa il faca rapid ar trebui sa fie si modul de colectare al banilor si emiterea permiselor. Sa adopte forme mai simple asa cum spuneam ca am vazut in alte tari, fie prin SMS, fie prin intermediul benzinariilor sau alt fel deoarece nu mi se pare normal sa ai un program rigid si intr-o singura locatie atata timp cat mai toti turistii vin in weekend.
Aurul pe care trebuie sa il scoatem la lumina nu e la Rosia Montana, e in Delta Dunarii, este pe litoralul Marii Negre, in Muntii Carpati, in Bucovina…

Comments are closed.