ANPA noutati si legislatie

Home Forums Legi, decrete, regulamente ANPA noutati si legislatie

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 53 total)
 • Author
  Posts
 • #889
  Catalin
  Keymaster

  Vrem nu vrem depindem de ANPA, de permisele eliberate de ei si de legislatia dupa care putem pescui in siguranta. Ca permisele inca nu au fost vizate in Giurgiu pana acum nu ar fi o problema, anul are 12 luni dar legislatia trebuie sa o citim bine, sa stim ce avem voie si ce nu si apoi sa incercam sa ne unim fortele pentru a ne implica cumva in schimbarea mentalitatilor vechi si legilor depasite care au permis distrugerea fondului piscicol.

  #897
  bogdan
  Keymaster

  Sint foarte de acord cu tine, trebuie ca noi pescarii sportivi sa trimitem feed-back-uri catre cei care fac legile cu fundurile lor grase dintr-un fotoliu de birou. Mare parte dintre ei nu stiu sa faca un nod la carlig. Legea pescuitului a ramas neschimbata din anii 60-70. Se mai modifica doar niste perioade de prohibitie. Habar nu au de ancora/tripla. Ei stiu doar de CARLIG. Mai exista si se folosesc, in mod legal in toata lumea, naluci artificiale cu pana la 3 ancore. In legislatia noastra nu exista acest termen. Exista ” maxim 2 carlige pe o lanseta ” la apele colinare. Pentru apele teritoriale maritime se spune si de taparine cu 10 carlige.

  Sint mai multe probleme in legislatia noastra a pescuitului sportiv care trebuiesc actualizate, asa ca propun sa facem un topic in care sa ne expunem parerile, cu argumentele de rfigoare, si sa trimitem o petitie catre persoanele de la ANPA. Poate ca cei care sint angajati acolo au fost premianti in scoala/liceu/facultate, dar nu preau au avut legatura cu pescuitul si nu cunosc realitatile de pe teren.

  Voi deschide in curand un topic in care sa discutam si sa facem o lista cu modificari pe care le credem de cuviinta sa fie facute in legea pescuitului pentru a fi promovat pescuitul sportiv si combatut ( cat se poate de mult ) braconajul. Apoi vom trimite o petitie catre ANPA, petitie la care vor fi obligati sa ne raspunda.

  Daca primesc mai mult de 4 replies la aceasta postare, voi deschide si acest topic in forum. Daca nu primesc, inseamna ca ma zbat singur printre braconeri, si voi primi altceva.

  #900
  Anonymous

  Stiu ca nu te astepti sa iti spun eu asta Bogdane dar iti pierzi timpul degeaba. Te bati cu morile de vant. Am mai vazut cativa ca tine acum ceva timp pe un forum dar nu vezi ca nimeni nu face nimic. Tin sa cred si poate chiar asa este ca celor de la ANPA chiar le convine cu legile estea. Plus ca toti de acolo sunt niste incompetenti pusi numa pe furat asa ca hai sa nu ne mai batem capul degeaba si sa ne vedem de ale noastre. Tot ce este apartine de stat inseamna incompetenta si furaciuni in Romania. Daca am vorbi de strainatate aici se schimba calimera. Imi pare rau sa te dezamagesc dar asta este realitatea.

  #901
  Catalin
  Keymaster

  Avem un ascendent moral prin faptul ca eu am trimis anul trecut un email la ANPA prin care ceream explicatii legate de pescuitul scrumbiei si prohibitia ei si am primit un raspuns competent pe un email stampilat ANPA, cu patru semnaturi de la directori ai institutiei si numar de inregistrare. Poate e doar un pahar cu apa dintr-un ocean, dar este si e un semn bun ca am putea sa ne intelegem cu ei. Pe de alta parte sper ca sa pot deschide niste usi pe acolo daca va fi nevoie, sa le deschid doar in sensul ca mai cunosc cativa functionari de pe acolo si sper sa ii fac macar sa ne raspunda intrebarilor noastre.
  Problema asta cu ancorele e sensibila asa cum am mai spus si eu, trebuie o definitie clara a ancorei, cate se pot folosi, deoarece se stie ca jepcarii le folosesc si cu ele fac foarte mult rau si prin ranirea pestilor scapati. Trebuie definit bine spinningul, nalucile, mustele deoarece iarasi revin, eu pot legal sa folosesc doua ancore pe care sa imi leg doua muste cu care sa pescuiesc prin miscari gen japca si sub masca unui pescuit sportiv sa ascund un jepcar acoperit de lege.
  Trebuie sa mutam pescuitul sportiv din apele libere intr-o zona stricta de prins si eliberat fiindca romanul e un mare hot si mincinos si atata timp cat legea ii va permite sa ia acasa sa zicem un peste pe zi, el va cara acasa fiecare peste prins pe rand printr-un copil minor cu o bicicleta si va ocoli legea. Stiind ca suntem predispusi acestor metehne este logic sa cautam legi simple si radicale. Fara juvelnice, fara pesti pe mal, poza, filmare si eliberare cat despre pedepse si judecarea plus executarea lor e la fel de simplu cum am mai spus, sa mai facem puscarii.

  #911
  Catalin
  Keymaster

  INcerc sa atasez emailul primit de la ANPA

  Attachments:
  #914
  bogdan
  Keymaster

  Se prea poate sa ai dreptate George. Eu sint mai putin pragmatic decat tine, si chiar daca stiu ca exista doar o sansa la un milion sa schimbam ceva in bine, inseamna ca totusi exista o sansa.

  E foarte adevarat ca cei care ajung in functii de conducere in institutiile de stat ajung in pozitile respective propuslati politic si mai putin de competenta sau profesionalism, dar macar putem sa cerem si noi niste explicatii si clarificari.

  Nu stiu daca vom reusi sa facem ceva, dar macar trebuie sa fim impacati ca am incercat. Daca noi, cei care sintem interesati nu facem nimic in sensul asta, atunci cu siguranta nu se va schimba nimic. Cei care au facut legea poate cred ca e foarte buna si n-o vor schimba daca nu primesc feedback-uri de la pescarii sportivi.

  Sint convins ca niste explicatii tot vom primi daca ne vom exprima ideile si neclaritatile, binenteles in mod civilizat.

  #1486
  Catalin
  Keymaster

  Toti pescarii sportivi ar trebui sa cunoasca legislatia in domeniu, iar astazi am sa va arat cateva nereguli constatate de mine, pe propria piele. Este vorba despre ordinul privind conditiile de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, regulamentul de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, precum si modelele permiselor de pescuit recreativ/sportiv pe care il gasim in MO 74/2011.
  Articolul 8 ne vorbeste despre obligatiile asociatilor de pescari in sectorul in care au primit autorizatie

  Art. 8. – (1) Asociatia de pescari sportivi care obtine autorizatie de pescuit recreativ/sportiv are urmatoarele obligatii:
  – sa elibereze permisele de pescuit recreativ/sportiv catre pescari, in conditiile legii, fara perceperea de taxe suplimentare;
  – sa initieze lunar actiuni de control in colaborare cu institutiile abilitate ale statului;
  – sa elaboreze si sa actualizeze baza de date cu membrii asociatiei si cu numarul de permise eliberate;
  – sa transmita trimestrial/periodic catre filialele ANPA situatia membrilor, a permiselor eliberate si a documentelor justificative privind platile catre bugetul de stat reprezentand taxa de eliberare a permiselor de pescuit;
  – sa adopte si sa implementeze masuri de refacere a resurselor acvatice vii, cu aprobarea ANPA;
  – sa marcheze cu panouri zona/zonele de pescuit în termen de 90 de zile de la obtinerea autorizatiei;
  – sa asigure igienizarea locurilor amenajate pentru pescuit;
  – sa afiseze in locuri vizibile la sediul asociatiei si pe teren regulamentul propriu de pescuit;
  – sa solicite sprijinul inspectorilor piscicoli si al ofiterilor, agentilor si subofiterilor din cadrul politiei si jandarmeriei în cazul semnalarii actelor de braconaj;
  – sa isi armonizeze activitatea cu alte asociatii de pescari sportivi din bazinul hidrografic si s? elaboreze impreuna cu ANPA un plan comun de administrare unitara a resurselor acvatice vii din bazinul hidrografic respectiv, care sa urmareasca sa abordeze unitar managementul apelor la nivel de bazin hidrografic, conform Directivei 2000/60/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 23 octombrie 2000 de stabilire a unui cadru de politica comunitara in domeniul apei.

  Ok, eu ma duc la pescuit pe Mures in Arad, nu gasesc niciun panou pe care sa scrie cum ca asociatia cutare are raul in grija, ma uit pe pagina ANPA si gasesc tabelul cu asociatiile castigatoare de autorizatii DAR cu nota in subsol cum ca, Tabelele sunt in curs de actualizare!!!, scot lanseta, pescuiesc, am permisul ANPA la zi, si vine politia. Amenda pentru pescuit ilegal.
  Recapitulez, o asociatie care inca nu se stie daca are o autorizatie definitiva acolo, care nu isi respecta OBLIGATIILE privind informarea pescarilor despre existenta ei, TRIMITE politia sa ma amendeze.
  Acum intreb si eu ca omul, politia e pusa sa apere nelegiuitii? Cand indivizii aia au cerut politiei sa ma verifice daca am permis, politistii s-au asigurat ca asociatia respectiva are competenta acolo? ca isi respecta obligatiile contractuale?
  Tipic Romanesc, HOTII STRIGA HOTII!

  #2143
  Catalin
  Keymaster

  Se pregateste o lege a pescuitului si acvaculturii…

  #2146
  Catalin
  Keymaster

  Puneti mana si cititi legea de mai sus fiindca in ea gasiti multe articole care sunt in vigoare si care va privesc in mod direct. Macar partea cu pescuitul recreati-sportiv, obligatiile dar si sanctiunile care sunt destul de dure, ma refer la fapte care se incadreaza la infractiuni si care au ca urmari confiscarea bunurilor, barca, auto si altele, fapte pe care multi pescari le considera o gluma adica retinerea peste limita de cantitate, transport peste fara acte si altele. Exista si o intentie de a se introduce carnetul de capturi, asa cum am vazut in Ungaria, si obligativitatea raportarii capturilor plus retinerea permisului de pescuit pe 1-3 luni…

  #2427
  Anonymous

  Am trimis astazi o scrisoare deschisa catre ANPA. Sa vedem ce ne va raspunde.

  #2808
  Anonymous

  Buna ziua, numele meu este George de la clubul de pescuit musca.ro si va inaintez acest email care va fi publicat si pe site in care vreu sa va aduc la cunostinta mahnirea care este in sufletul meu si probabil in sufletul multor pescari adevarati. Am fost de curand la pescuit in Delta si nici nu am ajuns bine la Tulcea ca au si inceput problemele, care, daca eram braconier nu le-as fi avut. Am planuit aceasta expeditie cu mult timp inainte impreuna cu un bun prieten datorita bugetului mic si timpul indelungat de stat acolo iar prima grija au fost permisele de pescuit care pentru noi nu a fost mare lucru sa le obtinem plecand in cursul saptamanii dar sunt multi care vin Sambata si se intorc Duminica seara, ar fi mult m-ai usor daca permisul de pescuit ar putea fi luat si din alte locuri. Sunt n modalitati de a se putea procura si aduce bani la buget. Pentru permisul graniceresc nu m-ai spun ca am facut 7 km pe jos asta pentru un simplu copiator. Probabil va intrebati cum am putut face cei 7 km pe jos? Siplu, mergeti si verificati pe langa politia de frontiera si vedeti unde gasiti un xerox. In fine, am plecat spre Sulina, ideea a fost sa stam cu cortul dar in Delta camparea este interzisa. Chiar nu se pot amenaja niste locuri de campare cu plata cum sunt prin toata europa? Eu personal am fost pana in nordul Norvegiei si peste tot gasesti locuri de campare. Ok, veti spune ca sunt deja doua locuri amenajate dar eu nu pun cortul la Pardina de exemplu si sa pescuiesc la Sulina. Ganditi-va, un loc amenajat frumos cu o taxa de bun simt va aduce si bani la buget si loc de munca unui amarat de acolo. Probleme sunt multe dar o sa pun accent pe un lucru ce ma doare foarte tare, oricum imi pier timpul scriind degeaba dar sper ca cineva sa auda si sa vada durerea din sufletul nostru. Toata lume se vaita ca de la an la an scrumbia este din ce in ce m-ai putina si chiar asa este. Am vazut cum pescarii din Sulina umblau de zor dupa scrumbie indiferent de conditiile meteo si chiar am inteles cum se mint intre ei ca nu se prinde, ca inca nu a intrat la gurile dunarii si tot asa dar in fata cherhanalelor se incarcau vaporase de zor cu sute de kg. DOMNILOR ACEST PESTE URCA PE DUNARE CA SA SE REPRODUCA, DACA EL ESTE PRINS INAINTE SA DEPUNA ICRELE SI MACELARIT CUM VRETI CA PESTE DOI TREI ANI SA M-AI AVEM SCRUMBIE????? Acestui peste ii trebuiesc 5 ani sa ajunga sa se reproduca, daca il macelarim in fiecare an pe urcare va disparea cu siguranta. Este atat de greu sa se dea o lege incat sa interzica pescuitul pe urcare a scrumbiei?? Ar m-ai fi multe de spus dar am sa ma opresc aici. Asteptam cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.

  Cu stima
  musca.ro

  #2809
  Anonymous

  Aici aveti raspunsul de la ANPA legat de ce am scris mai sus. Eu nu am cuvinte la ce raspuns am primit.

  Bucureşti,17.03.2014
  Nr. 2738/14.04.2014

  Stimate Domn,

  Referitor: pescuitul scrumbiei în anul 2014

  Urmare adresei dumneavoastră transmisă prin e – mail şi înregistrată la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură cu nr. 2738/14.04.2014 prin care solicitaţi precizări privind perioada de prohibiţie pentru scrumbie şi migraţia acesteia pe Dunăre, vă comunicăm:
  Perioada de prohibiţie pentru scrumbie este reglementată de prevederile art. 6 din Ordinul ministrului delegat pentru ape, păduri şi piscicultură nr. 83/2014 privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii în anul 2014.
  Datorită variaţiilor mari de temperatură din acestă perioadă, migraţia anuală a scrumbiei din Marea Neagră pe Dunăre şi braţele sale a întârziat în acest an .
  O temperatură constanta a apelor Dunării de 10 – 12 grade Celsius va permite migraţia acestei specii pe Dunăre şi braţele sale.
  Administrarea resurselor acvatice vii din Delta Dunării se face de către A.R.B.D.D. Aspectele semnalate Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură le puteţi comunica şi acestei instituţii.

  Cu stima,
  PREŞEDINTE
  Cristinel George GHERGHIŞAN

  Direcţia pentru politici, privatizare şi concesionare Compartimentul resurse acvatice vii
  Director,
  Silvia Tomescu Vasile Bălţăţeanu

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 53 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.

Comments are closed.