Home › Forums › Dimineata la cafeluta › Cotele Dunării
- This topic has 38 replies, 4 voices, and was last updated 11 months ago by
Catalin.
- AuthorPosts
- 03/07/2013 at 08:25 #487
Catalin
KeymasterMulti pescari de Dunare dar si cei ce pescuiesc in Delta Dunarii tin cont de cotele Dunarii si de variatia lor. O Dunare in scadere atrage pestii in locurile adanci cu sanse slabe pentru pescari de a prinde ceva la fel cum o crestere a apei va aduce pestii in mal. O cota stationara de 150-200cm la Tulcea inseamna ca trebuie sa ne facem bagajele pentru Delta. Cu toate acestea stiti cu totii ca exista si exceptii iar eu pentru a incerca sa le inteleg am inceput in anii in trecuti sa fac o arhiva a cotelor Dunarii. Ea va fi pusa aici in zilele urmatoare si sper sa va fie de folos in sensul ca veti putea afla pentru zilele bune in care ati prins bine dar si pentru cele rele atat cotele cat si alti factori precum temperatura in aer si apa sau presiunea atmosferica, toate acestea fiind cuprinse in pdf-ul aferent zilei respective.
03/12/2013 at 20:01 #1502Catalin
KeymasterMa tot cert cu Bogdan de cinci luni si inca nu ajungem la un consens in ce priveste arhiva asta cu cotele apelor Dunarii. El crede ca pescarii romani nu tin cont de cote si nu au nevoie de asa ceva.
Haideti sa recapitulam ce este cu arhiva asta.
1. Arhiva contine acum aproape 1000 fisiere, pdf-uri downloadate de pe site ul oficial afdj si acopera o perioada destul de mare adica din iunie 2010 si pana astazi.
2. intr-un astfel de fisier gasiti
-Cotele afluentilor principali ai Dunari in amonte de Bazias
-Cotele apelor Dunarii in amonte de Bazias
-Cotele apelor Dunarii in porturile romanesti
-Temperaturile minime atmosferice, temperatura apei, presiunea atmosferica si precipitatiile cazute
TOATE ACESTEA PE ULTIMILE 4 ZILE !!!
3. Prin toate cautarile mele pe internet nu am gasit o asemenea arhiva…Beneficii
Veti gasi pe internet imagini sau filmari cu capturi frumoase, momente cand pestii sar pe mal si o sa incepeti sa va puneti intrebari, unde? cand? de ce? Ei bine, aflati data si veniti la arhiva cu ea si incepeti sa vedeti, cotele, presiunea atmosferica, tendintele lor in zilele de dinaintea macelului si de dupa…
Eu la fiecare sfarsit de an fac un fisier in care pun 2-3 poze reprezentative de la fiecare iesire la pescuit apoi le asociez cu pdf-ul cotelor si astfel fac un grafic despre reusitele partidelor. Apoi in anii urmatori voi sti in functie de conditiile care vor fi, incotro sa ma indrept ca sa am sanse mai mari, si stiti ceva? CHIAR FUNCTIONEAZA. Si inca ceva, munca mea de a le aduna nu a fost usoara iar eu v-o ofer GRATIS, deci… sa tot ai asa prieteni. Cat de curand reusim sa o facem publica arhiva si sa poata oricine sa aibe acces la ea. 😉04/12/2013 at 18:38 #1513bogdan
KeymasterGata conashu’, s-a rezolvat. Doar mai astept pdf-urile de la tine si le punem. Se pot accesa din pagina ” Cotele Dunarii “, in partea de jos este un link.
Sper ca de acum sa se dubleze traficul pe site, adica sa ajungem sa avem 4 vizitatori unici pe zi!
04/12/2013 at 21:52 #1514bogdan
KeymasterSint incarcate pe site cotele Dunarii din iunie 2010 pana in prezent.
22/01/2014 at 11:17 #1854Catalin
KeymasterCotele apelor Dunarii sunt in scadere dar temperaturile cresc. Pe sectorul Cernavoda apa are 5 grade iar mai sus de Giurgiu s-au atins 5,3 grade. Ar mai fi cateva zile bune pentru pescuit pana saptamana viitoare cand vremea se va strica.
20/04/2014 at 18:29 #2538Catalin
KeymasterHristos A Inviat!
Cu gandul la fripturi si vin, multi dintre colegii nostri pescari au omis sa mai verifice cotele Dunarii si temperatura apei. Aflati deci ca frigul si ploile au pastrat temperatura apei undeva la 13 grade ceea ce inseamna ca pestii pasnici nu au trecut la hranirea intensiva si ca probabil cu putin noroc vor incepe odata cu sfarsitul prohibitiei. Cotele in schimb cresc exponential, si bineinteles ca si asta e bine, sunt sanse mai mari sa poata depune si ei icrele in iarba linistiti.
17/05/2014 at 10:57 #3055Catalin
KeymasterViitura mare pe Dunare! PF2-ul acrescut ieri nivelul Dunarii cu 1,5 metri pentru a face loc apelor asteptate de prin Europa. Si din tara se va mai aduna ceva. La o cota de 600 cm, Giurgiu, Braila sau Cernavoda se vor pregati de inundatii.
Desigur, roman fiind ma gandesc si la ideea in care un individ de genul lui Dragnea va reusi sa isi puna deoparte ceva fonduri de la guvern pentru dezastrele naturale, doar e campanie si daca ma gandesc bine cred ca nici banii pentru cei 170% votanti mobilizati la referendumul trecut nu i-a recuperat…
Cat despre sinistrati, sa fie sanatosi, sa isi refaca singuri casele din chirpic si paianta pentru ca la inundatiile viitoare sa se poata relua ciclul acesta.
MANDRI CA SUNTEM ROMANI!!!Attachments:
19/05/2014 at 05:29 #3059golden fish
ParticipantLa Galati deja e foarte mare Dunarea ,nu stiu daca mai creste ce va urma dar e clar ca bine ptr noi pescarii nu va fi.S-a anuntat ieri ca viitura de la sarbi v-a stationa pe teritoriul tarii in jur de 4-5 saptamani,dupa parerea mea cred ca vom pescui prin august sau doar cu barcile.
30/05/2014 at 15:07 #3344Catalin
KeymasterDoua teorii se bat cap in cap in legatura cu proaspata viitura de pe Dunare, a mea si a lui George. Este sau nu o viitura? Unde este acum? Au facut autoritatile ce trebuia sau nu? Au inundat terenurile din lunca dunarii intentionat, pentru a fura bani de la buget sau au alte parghii?
Ce pareri aveti? Pana una alta imaginile si cotele imi dau dreptate mie, cred, adica eu presupun ca golirea barajelor de pe Dunare si marii afluenti au fost gandite si calculate cu responsabilitate, urmand ca fondurile alocate sa fie sustrase apoi prin metode bine stiute de catre mai-marii judetelor.30/05/2014 at 21:03 #3349Catalin
KeymasterSi ceva proaspat din Tulcea…
Attachments:
31/10/2014 at 21:39 #6263Catalin
KeymasterVorbim mereu despre cotele Dunarii dar multi pescari nu au habar ce inseamna ele sau cum se masoara. Ce inseamna cota 0 a unei localitati? La cote negative incepe Dunarea sa urce catre Padurea Neagra?
Se presupune ca fiecare localitate are o cota medie numita si cota de referinta. Aceasta cota de referinta reprezinta practic cota acelui punct al localitatii, masurata fata de nivelul zero al marii. De exemplu Sulina are cota de referinta zero, adica punctul in care se masoara cotele Dunarii acolo este la nivelul zero al marii. O cota medie in Sulina este undeva pe la 60-80 cm adica acolo apa Dunarii este cu 60-80 cm peste nivelul marii. Pentru a incepe apa sa urce ar trebui sa avem o cota de cel putin -1 cm. Desigur in Sulina exista un fenomen de circulatie a apei inspre amonte atunci cand vantul bate dinspre mare sau cum zic localnicii bate estul, apa sarata intra in Dunare si inainteaza destul de mult, kilometri adica. Apa sarata alunga atunci pestii de apa dulce si face rau si culturilor localnicilor pe care le atinge. Un lucru interesant este ca in zona plajei dar si mai catre interior catina alba s-a adaptat si dezvoltat extraordinar de bine fiindca se stie ca ea este o planta ce adora solul saraturos ( buzoienii stiu asta, zona vulcanilor noroiosi fiind cea mai buna ). Doua concluzii rapide, agricultura sau legumicultura in Sulina nu prea o sa vedeti si doi, daca bate estul aveti grija pe unde cautati pestii in Sulina, nu pe Dunare…
Revenim, la Calarasi cota zero, de referinta, este 731 adica locul ala ar fi cu vreo 7 metri deasupra marii. Astazi la Calarasi avem cota 335 deci pentru a incepe apa sa urce am avea nevoie de o cota cu aproape 11 metri mai mica, un minus 732cm adica, logic ceva imposibil.
Iata si o lista cu cateva cote de referinta gasite pentru voi.
Oltenita 1000cm, Calarasi 731cm, Cernavoda 487cm, Harşova 308cm, Brăila 108cm, Galaţi 86cm, Isaccea 69cm, Tulcea 56cm, Gorgova 31cm, Crişan 19cm, Sulina 0cm28/11/2014 at 16:56 #6725Catalin
KeymasterTemperaturile pe Dunare au coborat saptamana asta sub 10 grade si ating deja 7,4 la intrare si la Sulina. In ritmul asta putem spune cu siguranta ca pescuitul pe fluviu se cam opreste. Poate pe la gurile canalelor sau raurilor sa mai merite incercat dar daca tinem cont ca si cotele sunt putin cam ridicate, mai bine stam acasa.
- AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.