Retete pentru nade si momeli

Home Forums Nade, momeli naturale si artificiale, retete Retete pentru nade si momeli

Viewing 12 posts - 13 through 24 (of 54 total)
  • Author
    Posts
  • #4194
    NeluNelu
    Spectator

    Reteta cub mamaliga pentru ape curgatoare

    O sa va prezentam o reteta eficienta testata de multi ani pe Dunare

    Acest mod de preparare l-am aflat in urma cu aproximativ 15 ani
    de la un pescar in varsta care ma fascinat la vremea aceea prin faptul
    cum prindea crapi pe Dunare la o varga de 5m echipata cu un fir de cel
    putin 0,40mm care statea pe apa ondulat ca un cablu de otel. Curios
    pentru mine la vremea aceea era faptul cum de prindea omul nostru numai
    crap si noi prindeam numai pesti mici ce farte rar se apropiau de un
    kilogram.

    Din vorba in voba omul ne-a spus secretul, unul care era atat de
    simplu incat pe vremea aceea nu puteam gandi asa simplu. Omul ne-a spus
    ca pescuieste numai la patrat de mamaliga facuta de el, o mamaliga care
    statea ore intregi in carlig si rezista atacurilor pestilor mai mici
    pana crapul venea in zona si o inhala. Am fost foarte uimit de
    amabilitatea omului de a ne dezvalui reteta pe care o sa impartasim cu
    voi in randurile ce urmeaza.

    Multi fac mamaliga din faina de malai in combinatie cu faina alba de
    grau pentru a fi mai colanta, mai rezistenta sau mai “cauciucata”.

    In reteta urmatoare este nevoie doar de faina de malai pe care o sa o
    cerneti cu ajutorul unui ciorap de dama. Este foarte important sa
    folosim malai din piata de la tarani si nu acel malai grisat din
    magazine. Folosirea fainii de grau aduce un minus deoarece se acreste
    foarte usor in perioada calda.

    Prin cernerea malaiului cu ciorap de dama o sa ramana o pudra destul
    de fina care in urma fierberii va rezulta o mamaliga foarte bine legata
    si foarte atractiva pentru crap,caras si platica. Avantajul este ca in
    urma sitarii fine va ramane doar faina din miezul bobului de porumb, foarte fina si deschisa la

    culoare acesta fiind mult mai nutritiv si mai atractiv decat coaja bobului de porumb.

    Tot ce avem de facut in continuare este sa punem apa la fiert.
    Cantitatea de apa neceasara va fi in functie de faina pe care o vom
    adauga. Se poate pune doua parti de apa la una de faina, ceva de genul
    doua cani de apa la o cana de faina. Punem apa pe foc si asteptam pana fierbe

    In momentul cand apa fierbe, adaugam toata cantitatea de faina usor
    pentru a se forma un musuroi plutitor.
    Musuroiul de faina o sa pluteasca si astfel nu se va prinde de fundul
    oalei

    Este indicat din cand in cand sa miscam musuroiul de faina cu
    ajutorul unei linguri pentru a evita prinderea de fundul oalei. O sa o
    lasam la fiert pana spuma o sa dispara si apa o sa capete o culoare galbuie.

    Apoi luam oala de pe foc si o sa golim apa fiarta(toata) intr-o cana sau un
    recipient de portelan sau alt material care pastreaza cat de cat
    temperatura ridicata.

    Cu ajutorul unei linguri de lemn tinem musuroiul de faina si varsam
    toata apa fierbinte care se scurge din oala. Putem goli apa in ghiuveta
    dar este bine sa o oprim pana la final ca poate mai este nevoie sa mai
    turnam peste faina in cazul in care nu se umezeste bine.

    Dupa ca am golit apa din jurul musuroiului de faina trebuie sa
    amestem bine si cu forta. In timpul amestecarii este bine ca cineva sa va tina bine de oala. Daca

    in prima faza o sa vi se para ca este
    prea uscata o sa vedeti ca dupa cateva secunde toata compozitia o sa se
    umezeasca si o sa devina lipicioasa.

    Cand toata mamaliga este umezita in totalitate si nu mai sunt
    vizibile particule de faina uscata, aceasta se varsa pe o masa sau pe o
    suprafata plana unde o vom framanta cu mana pentru o omogenizare mai buna.

    Cat este inca calda, mamaliga se framanta bine pentru o omogenizare
    mai buna, la o consistenta foarte fina si colanta.
    Aplatizam cu ajutorul unei sticle

    Dupa ce o aplatizam pana la grosimea la care vrem sa fie latura
    cubuletului, taiem marginile cu ajutorul unui cutit. Putem face mai
    multe placi de diferite grosimi in functie de cat de mare vrem sa fie
    cubuletul.

    Marginile detasate se pot reframanta si mai facem astfel de tablite
    de mamaliga pe care le punem pe un prosop curat, fara mirosuri, pentru a
    se raci. In prima faza o sa para moale dar dupa racire o sa se intareasca.

    Dupa racire taiem mamaliga in cubulete la marimea dorita, este indicat sa fie pastrate in

    pungi de palstic pentru a evita deshidratarea.
    In cazul in care le lasam afara, acestea se vor usca si vor crapa sau vor deveni foarte

    sfaramiciose.

    #4201
    golden fishgolden fish
    Participant

    Nelu, e foarte interesanta reteta si chiar am sa o incerc saptamana viitoare(ca acuma am mamaliga si de patratica si de arici)mai ales ca eu am malai fin exact ca ala de care zici tu,il cumpar din piata ca malai de pescuit si este foarte,foarte fin ca o faina de grau si costa 2,0lei kg.Dar cu ce e mai deosebita mamaliga asta, ca pana la urma tot patratica o tai si o pui in carlig ,ce o face asa de deosebita fata de reteta mea clsica cu 2 parti malai si o parte faina alba,fiarta,amestecata si apoi pusa intr-o carpa uda ,presata cu sucitorul(ptr omogenizarea mai buna) iar apoi pusa sub 2 placi de lemn cu o mare greutate deasupra,si se lasa asa pana se raceste.Dupa ce s-a racit se scoate din carpa si se taie patratelele dupa marimea dorita.Eu stiu ca in spatele fiecarei retete se ascunde ingredientul “magic” o aroma,un praf ….si as fi curioasa daca e valabil si ptr reteta ta.

    #4203
    CatalinCatalin
    Keymaster

    Poate faptul ca rezista mult in carlig, pana vin crapii mari.

    #4213
    NeluNelu
    Spectator

    da, rezista mai mult timp insa este cam complicat sa o prepari.

    #4216
    golden fishgolden fish
    Participant

    Catalin,mai sunt crapi mari pe undeva?ca eu nu i-am mai gasit pe nicaieri.

    #4218
    CatalinCatalin
    Keymaster

    Sigur au mai ramas, am eu cateva banuieli de locuri bunicele in Delta, problema este ca la crap trebuie sa stai cateva zile. Am un canal care tine crapi si carasi frumosi, si stiucile sunt frumoase. Nu am mai pescuit acolo de vreo 3 ani si chiar mi-e dor de locurile alea.

    #4223
    golden fishgolden fish
    Participant

    superbe capturile ,sa tii secret canalul ala ca asa locuri sunt foarte rare.

    #4234
    CatalinCatalin
    Keymaster

    E oricum super-secretizat dosarul lui. Daca ne hotaram vreodata sa iesim cu totii in Delta il pun la bataie, pana atunci nu. 🙄

    #4236
    golden fishgolden fish
    Participant

    Bine faci!!!!!

    #4354
    NeluNelu
    Spectator

    Momeala
    – pesmet paine – 200 gr.
    – malai galben fin – 200 gr.
    – biscuiti pisati – 100 gr.
    – lapte praf – 2 lingurite
    Se amesteca cu apa sau ou. – bun pentru rosioara
    ——————————————————- ——————————————————- ————–
    Momeala
    – pesmet – 200 gr.
    – malai galben fin – 200 gr.
    – biscuiti pisati – 100 gr.
    – cacao – 2 lingurite.
    Se amesteca cu apa sau ou. – bun pentru babusca.
    ——————————————————- ——————————————————- ————–
    Momeala – galuste pentru crapi
    Se amesteca gris, malai galben fin, faina de grau, faina de secara, toate in parti egale, putina miere de albine. Se amesteca totul cu 3 oua, se fac galuste si se introduc in apa clocotita timp de doua minute. Se scurg si se lasa sa se raceasca, se pastreaza intr-o panza umeda.
    ——————————————————- ——————————————————- ————–

    Momeala
    Miez de paine alba se inmoaie in apa si se stoarce. Dupa aceia se amesteca in procente aprox. egale cu cartofi fierti in bors, decojiti, cat sunt inca fierbinti. Masa astfel obtinuta se framanta in palme cu ulei si o aroma. Se pastreaza intr-o carpa umeda.
    ——————————————————- ——————————————————- ————–
    Momeala
    Luam miez de paine alba si o framantam bine cu ulei vegetal, deasemeni se poate adauga miere de albine. Masa astfel obtinuta se fiebe in apa clocotita 1/2 minut.
    Se obtine o compozitie moale, aromata care se tine bine pe carlig. Buna pentru crapi.
    ——————————————————- ——————————————————- ————–
    Momeala
    Se ia o cantitate de miez de paine proaspata, se inveleste intr-o carpa curata, se tine intr-un vas cu apa clocotita 1 – 2 sec. dupa care se framanta in carpa.
    ——————————————————- ——————————————————- ————–
    Momeala
    La pasta de mai sus se poate adauga cascaval, branza, sau coloranti si diverse arome.
    Din aceasta ultima combinatie se pot face bilute prinse pe un fir de ata si uscate la soare ( un fel de boili-uri )
    ——————————————————- ——————————————————- ————–
    Momeala
    Umplem un borcan cu mei, turnam apa pana ce se acopera meiul, inchidem ermetic cu un capac si-l punem intr-o cratita cu apa dar nu direct pe fund, ci pe un gratar. Deasupra borcanului se pune o greutate. Se fierbe 1 1/2 – 2 ore.
    Din mamaliga obtinuta se taie cuburi.
    ——————————————————- ——————————————————- ————–
    Momeala
    Pesmet amestecat cu ou, colorant alimentar si o aroma ( vanilie, capsuni, praf de inghetata etc. ) Buna pentru ciprinide.
    ——————————————————- ——————————————————- ————–
    Momeala
    Pasta de pesmet cu pateu de ficat si faina. Buna pentru clean iarna si pentru mreana vara.
    ——————————————————- ——————————————————- ————–
    Momeala
    Amestec de pasta de pesmet cu peste conservat in ulei ( conserva ). Buna in general pentru clean, mreana, rapitori.

    #4362
    NeluNelu
    Spectator

    Momeala
    Pasta de cascaval cu pesmet, buna pentru mreana vara, mai ales daca se lasa la temperatura camerei sa capete un iz specific.
    ——————————————————- ——————————————————- ————–
    Momeala
    Amestec de faina de grau cu malai si galbenus de ou, bun pentru ciprinide.
    ——————————————————- ——————————————————- ————–
    Momeala
    Cuburi de cascaval cu latura aprox. de 1 cm. se tin intr-un pahar cu lapte 8 – 10 ore in care am razuit un catel de usturoi. Bun pentru mreana.
    ——————————————————- ——————————————————- ————–
    Momeala
    Miez de paine neagra proaspata, amestecata energic cu un cub de branza topita. Bun pentru mreana.
    ——————————————————- ——————————————————- ————–
    Momeala
    Malai galben fin in amestec cu un cub de branza topita. Se fac cuburi si se pun in carlig sau mai bine in ancora ( rateuri mult mai rare ). Bun pentru mreana.
    ——————————————————- ——————————————————- —————
    Momeala
    Se ia 100 gr. cascaval razuit introdus in 100 ml. vin alb in care mai punem 2 – 3 buc. scortisoara pentru aroma, fierbem amestecul iar pentru racire il turnam pe un strat de vata.
    Cu un cutit bine ascutit se taie cuburi ce se tin foarte bine pe carlig. Bun pentru mreana.
    ——————————————————- ——————————————————- ————–
    Momeala
    Seminte de canepa fierte puse in carlig. Atractie irezistibila pentru babusca.
    ——————————————————- ——————————————————- ————–
    Momeala
    Cartof crud taiat in cubulete si indulcit cu miere de albine, atasat cu o ata de carlig este bun pentru crap.
    ——————————————————- ——————————————————- ————–
    Momeala
    Faina cu apa facuta o pasta elastica, moale, amestecata cu turta de floarea soarelui sau cu halva. Se tine bine pe carlig chiar si in apele curgatoare.
    ——————————————————- ——————————————————- ————–

    #4373
    NeluNelu
    Spectator

    Momeala
    Boabe fierte. Se pun la fiert diverse tipuri de boabe ( grau, porumb, mei, canepa, in, etc. )
    care in prealabil au fost spalate. Boabele se pot lasa mai intai la incoltit in apa rece cca. 48 ore, pentru ca fierberea sa dureze mai putin. ( nu se fierb prea mult ca sa nu devina boabele prea moi ) Se clatesc cu apa rece, se scurg si se pastraza in frigider. Bune pentru ciprinide atat ca momeala cat si ca nada.
    ——————————————————- ——————————————————- ————–
    Reteta de mamaliga
    Se omogenizeaza urmatoarele componente :
    – 2 parti malai galben fin – 300 gr.
    – 1 parte faina grau – 150 gr.
    – zahar pudra – 20 gr.
    – ulei floare soarelui – 1 lingura
    – vanilie si colorant – cate un varf de cutit
    In compozitia astfel pregatita se toarna putin cate putin apa rece, pana se obtine o pasta
    ( coca ) ca o plastilina moale. Din aceasta compozitie se fac bile rotunde de marimea unei mingi de tenis. Separat intr-un vas cu apa rece se adauga un pahar de zahar, un praf de vanilie, si se da in clocot. Cand apa a inceput sa clocoteasca, se introduc bilele pregatite ca mai sus, timp de un minut.
    Cu o paleta se desprind de pe fundul vasului, si se mai lasa sa fiarba 1/2 ora. ( ca sa nu se lipeasca se poate pune pe fundul vasului o foaie de calc ) Dupa fierbere se scot, se racesc si se pastreza intr-o carpa umeda. La locul de pescuit se fac patratele.
    ——————————————————- ——————————————————- ————–
    Reteta de mamaliga
    – malai galben fin – 200 – 250 gr.
    – miere de albine – 1 1/2 lingurita
    – lapte praf – 1 lingurita
    – sofran + arome
    – un vas de 3 – 4 litri si un alt vas de 0,3litri
    Intr-o oala de 3 – 4 litri se pune apa la fiert pe aragaz. Se cerne malaiul ( se macina fin cu o rasnita de cafea ), se pune intr-un vas mai mic ( 0,3 litri ) peste care se toarna 200 – 250 ml. apa. Se adauga si restul de igrediente se amesteca bine, se pune pe foc, se amesteca continuu pana cand capata consistenta necesara, adica se leaga ( nu se da in clocot )
    Apoi se pune intr-un tifon, se preseaza intre doua funduri de lemn, apoi se pune la fiert in oala cu apa si se fierbe 1 ora la foc foarte mic ( se pune o tabla de fonta pe ochiul aragazului)
    important este ca apa in care se pune tifonul, sa fiarba. Dupa fierbere se preseaza intre doua funduri pana se raceste.Se pastreaza pe balta intr-o carpa umeda.

    Nada
    Rame serpesti tocate cu o masina veche incorporate in mamaliga, se pune in arcul naditor la lanseta.
    ——————————————————- ——————————————————- ————–
    Nada
    In locurile unde inoata diverse pasari ca rate, gaste se poate prinde crap, deasemeni se poate amesteca excrementele pasarilor cu mamaliga si se nadeste locul.
    ——————————————————- ——————————————————- ————–

Viewing 12 posts - 13 through 24 (of 54 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

Comments are closed.