Recent Replies

Recent Topics

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2008

Home Forums Legi, decrete, regulamente Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2008

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
 • Author
  Posts
 • #525
  CatalinCatalin
  Keymaster

  SECTIUNEA a 5-a

  Pescuitul recreativ/sportiv în apele maritime si continentale

  Art. 23. – (1) Prin pescuit în scop recreativ/sportiv se întelege pescuitul efectuat cu undita sau cu lanseta, în scop de agrement/performanta, pe baza unui permis nominal eliberat de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura.

  (2) În termen de 90 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta, prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale se vor stabili conditiile de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, la propunerea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura.

  (3) Pescuitul recreativ/sportiv se exercita în amenajarile piscicole si în lacurile de acumulare, în conditiile si pe baza regulilor stabilite de proprietarul sau de administratorul acestora.

  Art. 24. – În scopul asigurarii protectiei si conservarii resurselor acvatice vii si al evitarii conflictelor de interese între activitatea de pescuit comercial si cea de pescuit sportiv, se stabilesc conditiile pentru practicarea pescuitului recreativ/sportiv în apele maritime si continentale astfel:

  a) în apele curgatoare si statatoare din zona montana, numai cu o singura undita cu maximum doua cârlige sau cu o lanseta;

  b) în apele din zona colinara si de ses, pe tot cursul Dunarii si pe bratele sale, în Delta Dunarii, cu maximum 4 undite sau 4 lansete cu câte doua cârlige fiecare;

  c) în apele teritoriale ale Marii Negre, cu maximum doua undite, doua lansete sau o taparina, cu câte 10 cârlige fiecare;

  d) pescuitul salmonidelor în apele de munte este permis numai cu momeli artificiale;

  e) în apele din zona colinara si de ses, pe Dunare, în Delta Dunarii si în apele maritime un pescar sportiv poate retine din captura maximum 5 kg de peste/zi sau numai un singur peste, daca greutatea lui depaseste 5 kg;

  f) în apele de munte cu salmonide se pot retine de catre un pescar maximum 10 bucati, în total, din speciile: pastrav indigen, pastrav curcubeu, fântânel, lipan si coregon.

  Art. 25. – (1) La libera lor initiativa, pescarii se pot constitui în asociatii de pescari sportivi, pe anumite zone de pescuit, cu scopul îmbunatatirii conditiilor de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, precum si de reprezentare a acestora.

  (2) Asociatiile de pescari sportivi pot stabili ca regula practicarea pescuitului recreativ/sportiv cu eliberarea capturilor, în zona lor de competenta

  #590
  bogdanbogdan
  Keymaster

  Guvernul Romaniei .

  Ordonanta de urgenta 23 din 5 martie 2008 (OUG 23/2008) privind pescuitul si acvacultura

  Art. 59. – Urmatoarele fapte constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 600 lei la 1.000 lei si cu retinerea si suspendarea pe o perioada de 90 de zile a permisului, a autorizatiei sau a licentei, dupa caz:

  a) pescuitul cu mai mult de 3 muste artificiale in apele salmonicole;

  b) retinerea de catre o singura persoana care practica pescuitul recreativ/sportiv a mai mult de 10 bucati, in total, din speciile de pastrav, lipan si coregon in apele de munte cu salmonide sau a mai mult de 5 kg de peste, cu exceptia cazului in care s-a pescuit un singur exemplar a carui greutate depaseste 5 kg, in apele domeniului public;

  c) mutarea, deteriorarea sau distrugerea din culpa a semnelor indicatoare.

  Deci este sau nu este contraventie sa pescuiesti cu 3 muste in ape salmonicole? ” mai mult de 3″ inseamna 4.

  #591
  bogdanbogdan
  Keymaster

  Si modificarile aduse la articolul 49 prin legea 317/2009

  Art. 59- Urmatoarele fapte constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 600 lei la 1.000 lei si cu retinerea si suspendarea pe o perioada de 90 de zile a permisului sau autorizatiei, dupa caz:
  a) prinderea salmonidelor cu mana;
  b) pescuitul salmonidelor cu momeli naturale;
  c) pescuitul cu mai mult de 3 muste artificiale in apele salmonicole;
  d) retinerea de catre o singura persoana care practica pescuitul recreativ/sportiv a mai mult de 10 bucati/exemplare/zi, in total, din speciile de pastrav, lipan si coregon in apele de munte sau a mai mult de 5 kg de peste/zi din zona colinara si de ses, cu exceptia cazului in care s-a pescuit un singur exemplar a carui greutate depaseste 5 kg;”.
  e) mutarea, deteriorarea sau distrugerea din culpa a semnelor indicatoare.
  “f) pescuitul recreativ/sportiv in habitatele piscicole naturale, prin orice metode si mijloace, al pestilor si al altor vietuitoare acvatice, in perioada de prohibitie si in zonele de protectie.”

  Puncul c) a ramas neschimbat.

  E adevarat, exista si muste ” oarbe “, adica fara carlig. Dar, din nou legea e prost scrisa si lasa loc de interpretari.

  Eu tot raman la intrebarea aia cu ancorele. Este legal pescuitul la rapitor cu voblere care au 1 sau 2 triple ( 6 carlige ), daca nu e legal decat cu 2 carlige pe undita/lanseta??? In toata lumea se pescuieste cu naluci artificiale care au de la 1 tripla in sus. Probail in restul lumii este mai clara legea. Din punctul meu de vedere ( conform legii ), la noi in tara ai voie sa pescuiesti cu voblere care au doar 2 carliga.

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.

Comments are closed.