Recent Topics

Pescuitul chefalului

Home Forums Pescuit in marile si oceanele lumii Pescuitul chefalului

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 21 total)
 • Author
  Posts
 • #6651
  Catalin
  Keymaster

  Pescuitul chefalului se poate face in doua moduri: La pluta sau la fund cu plumb greu.

  PESCUITUL LA PLUTA
  Acest mod de a pescui se poate face numai in locurile ferite, de pe cheiurile porturilor sau de pe diguri. Lanseta sau batul lung de peste 5- 6 metri ajuta la cautarea pestelui mai departe de cheiul zgomotos. Fir de 0, 12- 0, 25, carlige nr. 10- 6 si o pluta lunga echilibrata de cateva alice sau de o banda de plumb este toata dotarea. Bineinteles ca un minciog cu coada lunga este necesar pentru a scoate pestele din apa aflata la 3-4 metri de locul in care stam.
  Legarea carligelor are o particularitate rezultata din experienta. Cele doua carlige se leaga pe chiostece lungi de maxim 5 centimetri cu plumbul intre ele. Ca momeala se pot folosi ramele de mare, mai rar carnea de scoici mici .

  PESCUITUL LA LANSETA
  Daca la pluta se pescuieste din scurt, la cel lansat ducem momeala la distante foarte mari. Aruncarile de peste 100 de metri sunt ceva obisnuit. Momeala obisnuita este “rama de mare” care din pacate se obtine cu multa truda. Viermele cunoscut ca “rama de mare” a fost ultima dintre victimele poluarii masive. Traind la adancimi mici in soluri malos- nisipoase, unde oxigenarea este redusa, a fost grav afectat de poluantii care au redus sau anulat complet acea minima oxigenare. Pastrarea ramelor se face cu muschi sau alge marine sau se dau prin “pesmet”- “pesmetul” fiind nisip uscat- dupa care se pastreaza in cutii la frigider. Un sfat pentru cei care au bucuria de a descoperi un loc bogat in rame. Nu culegeti decat cantitatea necesara pentru 2-3 partide deoarece indiferent de forma de pastrare ramele mor destul de repede.
  PONTURI
  · Datorita valurilor si vegetatiei purtate de acestea, este bine sa sprijinim lanseta pe un suport astfel incat unghiul sa fie mai mare de 60 de grade.Daca marea este calma si curata, putem cobora sub acest unghi.
  · Muscatura chefalului este brutala – din cauza ca el cauta sa smulga rama de pe carlig- si repetata. Intepatura trebuie sa fie prompta. O intepare intarziata inseamna rateu 100 %. Asemenea pastravului, chefalul musca scurt si numai atentia sporita si mana pregatita pentru intepare prompta aduce rezultate.
  · Daca la alti pesti reglajul mulinetei face parte din joc, la aici asta nu tine. Aici se practica “jocul” care pe care.
  CUM MUSCA
  Orice slabire a contactului inseamna “punctul fix” de care se slujeste chefalul pentru a scapa si o face cu brio! Nu degeaba este “capos” (cephalus). Stie toate trucurile personale plus cele ale pastravului sau stiucii. Fuge in larg, fuge lateral, vine sub mana- adica spre mal- sare in inaltime 0, 5- 1 m, sare in lungime 5-6 metri, scutura din cap, se rasuceste. Ce mai, stie tot ce este legat de eliberare. In plus, spre deosebire de majoritatea pestilor, chefalul lupta cu aceeasi forta si pe mal. Langa mal si pe mal, chefalul mai are doua arme secrete. Se foloseste de forta de retractie a valurilor care le inzeceste puterea iar pe mal spinul din inotatoarea dorsala provoaca rani dureroase. Am vazut chefali frumosi scapati de nepriceputi care doreau sa dezgate pestele deasupra apei. Spinul si forta incredibila eliberau pestele lasand pescarul cu buza umflata.
  ECHIPAMENTUL DE PESCUIT
  Acesta se claseaza in categoria mediu- greu datorita nu atat taliei pestilor cat fortei de care acesti dispun.
  LANSETA
  Lasand la o parte parerile bunicilor care cu un bat de alun rupeau apele in doua avem nevoie de o lanseta de buna calitate, cu lungime de peste 4 metri, cu actiune pronuntata de varf si cu putere de aruncare de 60- 120 de grame. Lansetele din familia “surf” sau “beach” sunt cele mai potrivite, putand arunca greutatile la peste 100 de metri si avand o actiune optima la inteparea rapida.
  MULINETA
  Cum spuneam mai sus, renuntam la reglajul franei, sau il ducem aproape de blocare pentru cazul in care ne intra la carlig vreun “monstru”. Ideal este dotarea cu corp metalic tratat contra eroziunii apei sarate si sa aibe elementele in miscare blindate contra nisipului, cel mai mare dusman al mulinetelor marine. Capacitatea de incarcare a tamburului trebuie sa fie de 150- 200 de metri de fir de 0, 3- 0,4 mm. Raportul din “cutia de viteze” a mulinetei trebuie sa fie din clasa rapida adica 1: 5- 1: 6.
  FIRUL
  Cea mai potrivita marime a diametrului firului este de 0, 35- 0,4 mm. Cu toate ca un fir de buna calitate de 0, 25- 0,3 mm ar fi suficient pentru drill- ul cu chefalii, el nu este suficient pentru frecarea cu stancile, nisipul si se “scamoseaza”, pierzand mult din rezistenta. Chiar si la firul de 0,35- 0,4 mm trebuie sa verificam primii 10- 20 de metri pentru a vedea daca nu este uzat; daca este uzat, renuntam la cei 10-20 de metri decat sa “renuntam” la vreun chefal marisor. In ultima vreme au aparut firele cu camasa de silicon care au un grad de uzura redus fata de cele clasice. Nu recomand firele textile. Am incercat astfel de fire imediat ce au aparut si am fost complet dezamagit.
  CARLIGELE
  In pescuitul in mare libera se utilizeaza carlige cu tija lunga, nr. 1-2-3, de buna calitate si obligatoriu protejate contra apei sarate.
  PLUMBUL
  Alegerea plumbului optim se face functie de puterea de lansare a batului de pescuit. De forma cilindrica, rombica, rotund-plata in functie de compozitia fundului apei este lasat la inspiratia pescarului. Un istet, s-a apucat sa toarne in corpul plumbului cateva “mustati” din otel arc care sa-l fixeze pe funduri nisipoase cand valurile il plimba cu usurinta. Este buna inventia dar trebuie avut grija ca elasticitatea sarmelor sa fie mare astfel incat sa nu rupem firul cand plumbul ajunge intre pietre.
  MONTURA
  Pe linie se monteza doua carlige cu chiostece din fir mai subtire decat linia cu 0,05- 0,1 mm. Inainte de legarea pe linie, se introduce pe chiostece cate un plutitor care sa tina momeala in sus sau oblic. Se pare ca aceasta pozitie a ramelor provoaca chefalii la “joaca”. Culoarea plutitoarelor poate fi oricare desi sunt “experti” care sustin ca una anumita este cea mai potrivita. Legarea chiostecelor pe linie se face cu ajutorul buclelor mici. Eu prefer legarea cu nod multiplu trecut prin bucla dubla a liniei si strins. Se evita agatarea pe scoicile de pe stanci sau chiar a proeminentelor stancilor. Rama se trage pe carlig de la cap, avand grija sa fie numai pe carlig. Daca rama este mai lunga, rupeti plusul. Nu incercati sa umpleti complet carligele deoarece nu veti reusi. La aruncare rama se aduna pe indoitura carligului lasand tija goala. Nu din aceasta cauza nu veti prinde peste!
  Mai ramane un neansemnat amanunt: Cautarea locului in care se afla chefalii. Este atat de simplu incat poti umbla o zi intreaga sa bati malurile fara sa ii descoperi .Ei bine,, daca ii descoperi stai acolo deoarece chefalii se deplaseaza si se hranesc in bancuri ceea ce face ca unde se prinde un chefal sa avem multe muscaturi si, de ce nu, multe capturi.

  #6652
  Catalin
  Keymaster

  Si un filmulet cu pescuitul chefalului

  [video]https://www.youtube.com/watch?v=q9HK7nIaxrY[/video]

  #6678
  Catalin
  Keymaster

  Pina la inceputul lui octombrie se prinde chefalul de regula la monturi care au in componenta cirlige cu tija lunga nr.1 sau nr. 2, plutitoare de culoare verde, plumb in forma sferica (pentru locurile cu piatra) sau in forma de racheta (pentru locurile cu nisip) intre 80-120g folosind lansete cu actiune mare (100-300g) cu lungimi intre 3,50-4,50m. Pe mulinete cu tambur mare 50-60 se foloseste un fir cu transparenta mare de 0,22-0,28mm (200 m) si un bici (inaintas) de 7-10m de 0,35-0,40mm tot cu transparenta foarte mare. De asemeni se poate prinde in bazin in perioada august-noiembrie la varga (5-8m) cu o montura usoara, fir de 0,18-0,25mm, pluta 1,5-3g lunga, cirlige nr. 6-8 cu tija lunga.

  Pescuitul la chefal si laban:
  Speciile de chefal cunoscute in zona sunt:
  – ilarie (sub 100g);
  – ostrainos (100-250g);
  – chefalul propriu-zis (peste 250g).

  Momeala de baza in pescuitul recreativ/sportiv al chefalului si labanului este rima de mare ce poate fi scoasa in zonele limitrofe Marii Negre din nisip sau din mlastini. Se poate prinde si la scoica neagra dupa furtuna, cind valurile sparg scoica linga mal, la varga de 7-8m lungime

  Zonele cele mai bune pentru pescuitul recreativ/sportiv la chefal sunt urmatoarele:
  -plaja Sf. Gheorghe (ATENTIE!!! In zona nu se gaseste rima de mare);
  -la Nord de Gura Portitei;
  -plaja Vadu;
  -plaja Terminal Petromar;
  -digurile de Nord si de Sud Port Midia;
  -bazin Port Midia (una din zonele cele mai bune);
  -plaja Navodari;
  -Cazino Mamaia (la topogan);
  -dig Pescarie (atit spre Mamaia cit si in bazin);
  -Portul Tomis si plaja Modern (accidental);
  -bazinele din Portul Constanta (lunile august si septembrie, la varga, la ilarie);
  -Insula Poarta 6;
  -Eforie Nord – Steaua de Mare de pe digul in forma de T;
  -plaja Belona inclusiv bazinul;
  -plaja ”Sanatoriul Parasit”;
  -Tuzla Far (in luna mai se prinde laban, exemplare 5-12kg);
  -Costinesti zona epava;
  -Mangalia, digul de Sud, atit interiorul cit si in exteriorul bazinului;
  -plaja Vama Veche, pina la 1km de granita.
  -lac Bellona
  -Eforie Sud pe digul de la Capul Turcului

  #6680
  Catalin
  Keymaster

  Montura castigatoare

  #6683
  Catalin
  Keymaster

  Si o completare, biciul se face doua lungimi si jumatate de lanseta. Chefal se mai prinde la Costinesti in lac si la 1km de Forum spre 23August.. Laban se prinde in luna mai si inceputul lui iunie. Cu cat este apa mai rece cu atat sta mai mult in mal.

  #6805

  La pescuitul chefalului la pluta cu varga nu se foloseste acel plutitor verde (pop-up),insa este recomandat sa se introduca pe fir langa carlig 1-2 bilute de culoare verde sau verde si portocaliu

  #6809

  Inca o recomandare pentru cei care vor merge la un pescuit de chefal :intotdeauna sa aveti la voi o lingura oscilanta de peste 50 g sau cateva taparine . Acolo unde este chefal este si puiet de chefal ,iar unde este puietul de chefal se aduna si rapitorul marin (lufarul,palamida,scrumbia sau stavridul ) . Din punctul meu de vedere, drill-ul unui lufar sau al unei palamide nu poate fi egalat

  #6810
  Catalin
  Keymaster

  Bine ati venit la noi! Aveti o multime de informatii interesante si importante pentru noi si pentru cititorii nostrii. M-as bucura sa pot trece sub articolele preluate de pe grup numele dumneavoastra sau al grupului, cum preferati.

  #6818
  #6827
  bogdan
  Keymaster

  ” pescuitlamareaneagra ” si eu iti urez bun venit pe forumul nostru!

  Nu stiu de unde le scoti, dar informatile oferite de tine sint foarte detaliate si la obiect. Imi place cum le prezinti, din pacate nu am timp suficient sa citesc atat de mult cat scri tu. Oricum imi face placere sa le citesc, descopar lucruri noi pentru mine.

  Nu de putine ori am ajuns pe litoral, in diverse statiuni si perioade, hotarat sa nu merg pe dig la pescuit acolo unde se inghesuiau niste oameni mai mult sau mai putin pescari. Mai mult de 1 zi nu am rezistat niciodata. Urmatoarea zi imi cumparam o scula de pescuit si eram si eu inghesuit printre ei. Normal ca fara rezultate, doar accidental.

  Acum, datorita informatilor de la tine pot sa ma orientez si eu cu pescuitul in functie de perioada si zona in care-mi voi petrece concediul la mare.

  Merci,
  Bogdan.

  #6829
  bogdan
  Keymaster

  Cat despre pescuitul chefalului, as putea sa va povestesc cum se prinde in Florida intr-un parc de recreatie al orasului, in mod legal ( dupa legile de acolo ). Am prins si eu, dar placerea pescuitului tindea catre zero.

  #6842

  Pana acum vreo 8-9 ani, din lipsa de interes si informatii Marea Neagra nu reprezenta nimic pentru mine din punct de vedere piscicol . Atunci am inceput sa fac snorkeling (scufundare cu tub de respirat).Odata cu primele mele scufundari conceptia mea despre mare s-a schimbat din toate punctele de vedere . In primul rand am inceput sa respect marea mult mai mult dupa ce o banala meduza mi-a atins cu tentaculele ei obrazul provocandu-mi dureri groaznice cateva ore bune. In al doilea rand am inteles ca acea lume total straina mie nu era doar a guvizilor asa cum credeam eu, ci o lume destul de agitata unde micuta hamsie era haituita de stavride , scrumbie si zargan ,unde lufarul si palamida decimau tot ce le statea in cale si unde toti acesti pesti impreuna cu chefalul dispareau ,,cat ai zice peste” la aparitia delfinilor. Tot in acea perioada am vazut un calcan destul de mare si culmea prins de o doamna pescarita sau o pisica de mare scoasa cu greu pe mal de un pescar cu destula experienta . Treptat interesul pentru pescuitul marin m- a facut sa adun cat mai multe informatii,iar echipamentul meu de pescuit la crap a fost inlocuit cu cel surf . Acum dupa cativa ani de activitate intensa in pescuitul marin nu pot sa spun decat ca nimic nu se compara cu drill-ul unui lufar sau al unui laban . Recunosc ca uneori ma apuca nostalgia vremurilor de altadata si las lufarul sau chefalul pentru o guvideala de cateva ore la barca . Inchei aici dragi prieteni pescari nu inainte de a va spune ca eu va astept aici anul viitor la un pescuit si de ce nu la o saramura de stavride . Pana atunci……FIR INTINS tuturor

  Attachments:
Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 21 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.

Comments are closed.