Recent Replies

Recent Topics

Aproape totul despre avat

Home Forums Pescuit la rapitor Aproape totul despre avat

Viewing 12 posts - 25 through 36 (of 41 total)
  • Author
    Posts
  • #10834
    CatalinCatalin
    Keymaster

    Cel putin doua balastierele din jurul Bucurestiului, Varlaam si Gelu au avati. Planul de pescuit din ele nu prea a permis pescuitul lor si asta este bine pentru ei.

    Oricum, un lucru demn de mentionat, avati de lac.

    #10841
    bogdanbogdan
    Keymaster

    In cateva pauze de pescuit si stat acasa, lasand TV-ul pe ceva emisiuni de pescuit am vazut multi avatei prinsi cu viemisor la feeder, pe lacuri sau ape foarte incet curgatoare. A fost pentru  mine o confirmare a faptului ca avatul nu are lege, regula, si nici bun simt!

    Dar cred ca si asta face parte din farmecul si din instinctul lui de supravietuire, pana la urma. Ar fi prea usor de exterminat daca noi, oamenii de rand, am sti unde si cand mananca avatul!

     

    #11585
    AvatarIulian
    Spectator

    Am pregatit ceva pentru domnul Avat, abia astept sa vina luna martie. Mult a fost, putin a mai ramas.

    Attachments:
    #11587
    CatalinCatalin
    Keymaster

    Cu asta vrei tu sa dai gata sutele de avati din Delta? Ma faci sa rad…

    #12754
    CatalinCatalin
    Keymaster

    Gasesc pe un grup imaginea asta si curios citesc si textele. Nu inteleg cum cineva poate pune o astfel de imagine care nu ofera practic nimic privitorului decat lanseta cu pricina. Desigur ca apare si unul care intreaba magulitor ceva la adresa ei. Patetic!

     

    -Ce model de SG e batul?

    -Savage gear Bushwhacker 7′ 213cm 15-40gr… model mai vechi Prologic, acum sunt XLNT1 si 2, dar nu stiu despre ele, ma gandesc ca-s bune… eu sunt foarte multumit de ea.

    #12769
    golden fishgolden fish
    Spectator

    Apropo de pescuitul avatului ,mai nou a început să îmi placă pescuitul când se întuneca așa am avut doi avati frumoși prinși la taparina cu Kastmaister în capăt.De la prima lansare  am prins sâmbătă seara unul la kil care din păcate a înghițit prea adânc și a trebuit să îl păstrez.De acum numai așa o să pescuiesc

    #12770
    CatalinCatalin
    Keymaster

    Ia-ti in calcul ca a inceput sa scada temperaturile apelor si urmeaza o perioada foarte buna de pescuit avat. Toata luna septembrie este o luna buna, poate cea mai buna conform cu statisticile mele din ultimii ani. Daca ajungi pe mal de ape sa nu neglijezi avatii si sunt sigur ca o sa ai satisfactii.

    #12772
    CatalinCatalin
    Keymaster

    Scriam intr-un articol recent ca pestii, si in speta avatii, au inceput sa isi modifice vizibil comportamentul. Iata inca o dovada, avat prins noaptea…

    Mai nou si eu la Maliuc dormind in barca pe malul Dunarii le-am auzit atacurile noaptea. Si cei pe care i-am prins acolo i-am prins dimineata devreme, cu noaptea in cap adica…

    #12912
    CatalinCatalin
    Keymaster

    S-a tulburat Neajlovul si a inceput isteria avatilor. Putin stiu sau cred acest fapt dar Neajlovul este un rau in care avatii trec lejer de 5-6 kilograme dar nu prea pot fi capturati cu metode legale. Nici cele ilegale nu ajuta prea mult deoarece raul este plin de vegetatie si au unde se ascunde. Si apa care este mai tot timpul limpede ii ajuta. Acum este momentul!!!

    #12969
    CatalinCatalin
    Keymaster

    Ultimii avati capturati pe Arges au fost relativ mici si capturati dupa multe ore de umblat si mulinat.

    Chiar daca temperatura apei stationeaza de mai bine de o luna undeva la 10-11 grade, se pare ca metabolismul avatilor a intrat in faza de lentoare accentuata odata cu acumularea grasimilor necesare trecerii peste perioada geroasa. 

    Dealtfel ultimul avat a tras foarte anemic desi umbla pe sus, semn ca stratul de grasime nu le mai permite miscari rapide si tot probabil, nici nu isi mai pot permite aceste miscari consumatoare de energie. Deci se merge pe un raport maxim de eficienta, atacuri scurte din apropiere sau nimic, oricum stocurile de proteina pentru iernare sunt deja facute.

    Sunt convins ca pe Dunare si in Delta situatia este alta in conditiile astea de apa la 10 grade si fac o paralela intre cele doua anotimpuri in care gasim aceasta apa, primavara si toamna. Aceste constatari sunt bazate exclusiv pe observatii facute de mine in anii in care am pescuit dupa avati in Delta.

    Primavara in Delta avatii ies din barlog la 5-6 grade in functie si de influenta cotelor dar si a omului care incepe plasuitul. Odata iesit si pus in miscare incepe consumul rapid al ultimilor resurse de grasimi ceea ce il obliga sa vaneze. Vanatoarea nu o poate face asa cum vrea si daca obletii sun iuti si el trebuie sa fie iute, de aici aparand deja vestitele atacuri furibunde de primavara. Faptul ca iese subtiat din iarna ii confera si o forma mai hidrodinamica deci un avantaj. Atacul pe aceasta apa rece inseamna consum mare de energie adica arderi rapide si necesar mare de proteina deci un cerc vicios care tine pana cand apa ajunge undeva la 10 grade. De aici ei incep sa se mai gandeasca daca si cand sa vaneze deoarece raportul dintre acumulare si consum proteina incepe sa ii avantajeze.

    Toamna se produce un fenomen oarecum invers, atunci cand apa se apropie de 10 grade avatii au deja acumularile de grasime facute. Unii care isi permit retragerea spre hibernare o fac iar altii care mai umbla dupa hrana o fac in modul economic, calculand probabil fiecare atac daca este sau nu eficient, daca respectivul oblete ii asigura mai multa proteina decat ii consuma alergandu-l. E mare si gras deci si mai lent si fiecare zi care trece ii accentueaza aceasta stare care tinde catre oprirea functiilor vitale si deci hibernare. De aici apar aceste comportamente diferite primavara/toamna respectiv furie/lentoare la o aceeasi temperatura a apei si a aerului.

    #13177
    CatalinCatalin
    Keymaster

    Un frumos avat prins astazi undeva in ardeal. Au si pesti, au si pescari…

    #13181
    CatalinCatalin
    Keymaster

    Capturat la twister, 5.3 kilograme

Viewing 12 posts - 25 through 36 (of 41 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

Comments are closed.