Recent Replies

Recent Topics

Retete din peste cu specific local

Acasă Forumuri Dimineata la cafeluta Retete din peste cu specific local

Acest subiect conține 23 de răspunsuri are 3 voci și a fost actualizat ultima dată de Catalin Catalin acum 3 săptămâni, 3 zile.

Vizualizare 12 articole - 1 la 12 (din 24 în total)
  • Autor
    Mesaje
  • #3766
    Nelu
    Nelu
    Participant

    Pe forumurile pescaresti pe unde am hoinarit, am intanlit o doamna din Sulina, d-na.Serbov Oana, care inainte de toate este o mare pescarita, si a fost maistru bucatar la pensiunea “Casa Coral” din Sulina.
    Am incercat sa o contactez, dar, se pare ca nu a mai activat de mult pe acel forum.In cele din urma, acum cateva luni am dat de dansa dar mi-a raspuns la telefon sotul, fiind putin suspicios.I-am explicat cum stau lucrurile si s-a mai linistit.Mi-a spus ca daca ajung prin Sulina sa-i caut.
    Mi-au atras atentia postarile dumneaei despre preparate lipovenesti din peste, multe dintre ele banuiesc ca nu le stiu pre multi, de aceea, dupa o munca de cateva zile, le-am adunat si aranjat in format word.
    Astazi as vrea sa vi le impartasesc si dvs.
    ***************
    Regula de baza: un peste nobil, care are aroma lui inconfundabila, nu-l strica cu alte mirodenii ! Doar un peste cu o carne fara gust, prepara-l dupa pofta inimii si a imaginatiei tale.
    ******************************************************* ************
    CIORBA DE PESTE TRADITIONALA
    ptr asta avem nevoie de mai multe sortimente de peste cum ar fi ..un ciortan, stiuca, caras, lin, somn, crap, putem folosi doar capetele si cozile sau si bucati din corp.
    mai avem nevoie de:
    4, 5 cepe
    3, 4 ardei grasi
    3, 4 rosii
    leustean
    sare
    ulei si otet
    usturoi ptr prepararea mujdeiului
    pestele se curata de solzi, de mate, i se scoate urechile se spala nu prea bine ,si se cresteaza marunt marunt,asta in cazul in care punem si corpurile.
    punem un cazan pe foc de preferat ciorba de peste se face la ceaun afara ,punem apa doar cit sa acopere pestele nu mai mult ,punem ulei ,apoi legumele taiate cubulete mai mari ,putem lasa si o ceapa doua intregi ,cind zarzavatul este aproape fiert vom pune pestele ,incepem cu ce este mai mare deoarece fierbe mai greu ,cum am pus pestele imediat punem 1 lingura sau chear 2 linguri de sare pestele traga sarea ,apoi cum incepe sa fiarba primul clocot punem 2 3 linguri de otet veti vedea ca zeama se va albi ?(dar atentie la primul clocot nu lasati pestele sa fiarba fara otet)aici este si secretul trebuie sa sti cind sa pui sarea si otetul ,si gustam mereu ,adaugind sare si otet cit este nevoie dupa gustul fiecaruia ,ciorba este gata si pestele fiert ,atunci cind aripioarele pestelui se desprind cu usurinta
    cind ciorba este gata aruncam in cazan si leusteanul tocat marunt, in timpul fierberii nu puneti capac cazanului sau ceaunului va avea ciorba gust de peste crud alaturat vom face un mujdei pasta din usturoi, sare,ulei,si otet ,cind mujdeiul este gata se ia din zeama din ciorba si se amesteca cu mujdeiul pasta.
    pestele se scoate pe platou se maninca cu mujdei ,iar apoi sa maninca zeama .sa nu uitati berea care ati pus-o la rece
    ******************************************************* ********
    BORS DE PESTE , facut la foc de lemne, la tuci
    (impropriu spus bors pentru ca e acrit cu zeama de lamaie)
    1-2 kg maruntis : biban,oblete, bibanu soare, carasel, murgoi, 1 novac de 3 kg.
    8 capatani ceapa;ardei;pastarnac, telina, morcov; 4 lamai; 5 oua; 1 cutie iaurt 400 g; sare,ulei, leustean verde.
    pasul 1- se obtine supa de peste:
    – tuciul(al meu a fost de 3 vedre), se umple 1/3 cu apa(in cazul meu cu megatuci) si se arunca un praf de sare grunjoasa;
    -in apa asta, fara altceva, se fierb 1,5 kg baboi, cam 15 minute, dupa ce a dat apa in fiert;
    -se strecoara apoi zeama rezultata(supa) si se prijoana intr-o alta cratita separat;
    -supa asta fara oase,va participa la gust.
    pasul 2. – se taie legumele(ceapa,ardeiul,pastarnac, telina,morcovul) cubulet si se pun in tuci la inabusit(apa si ulei);
    dupa ce s-au inmuiat (aprox 10 minute) se adauga supa de peste obtinuta anterior;
    Se lasa la fiert pana aproape se patrund legumele.
    pasul 3. novacul, se eviscereaza, se curata bine capatana, se dau branhiile jos si trunchiul se portioneaza rondele;
    Se adauga la fiert pentru cca 10 minute, impreuna cu zeama de la o lamaie, dupa care carnea de peste se scoate pe un platou;
    pasul 4: se separa de la 4 oua galbenusurile de albusuri si se incorporeaza in galbenusuri, iaurtul si zeama de lamaie,putin cate putin (iaurtul,ouale si lamaile trebuiesc pastrate la temperatura camerei inainte de folosire).
    Din ceaunul cu zeama fierbinte se iau 10-15 polonice, se pun intr-o alta cratita si se lasa sa se mai raceasca.
    Mai intai compozitia obtinuta din ou, iaurt si lamaie se incorporeaza in zeama scoasa din tuci, pentru ca mai apoi produsul obtinut sa se toarne putin cate putin integral in tuci.
    Se mai pune putin pe foc si dupa ce s-a reincalzit se poate servi.
    In farfuria fiecaruia se pune o bucata de peste, 2-3 polonice cu bors si o ploaie de leustean verde.Se serveste cu ardei iute si mamaliguta.
    Pofta intinsa!
    ******************************************************* **************************
    SCORDOLEA(produs specific lipovenesc)
    ptr aceasta reteta avem nevoie de peste sarat de preferat ar fi stiuca, dupa ce ati prins pestele, il curatati de mate ,solzi ,il despicam pina la sira il crestam pe linga sira apoi il punem la sare 2-3 zile punem sare cat sa acopere pestele nu va fie teama pestele isi ia sare cit are nevoie .apoi cind vrem sa facem scordaleaua il scoatem de la sare il lasam 2-3 ore in apa la desarat apoi il punem la fiert
    cind stiuca este fiarta o scoatem la scurs si vom face urmatorul procedeu
    vom face un piure de cartofi (exact cum facem piureul obisnuit )numai ca in acest piure vom pune mujdei de usturoi pasta si otet dupa gust. revenim la peste ,il dezosam si il asezam pe un platou apoi il vom acoperii cu piureul de care v- am vorbit mai sus vom orna cu gogosari ,masline,si frunzulite de patrunjel
    va doresc pofta buna, si nu uitati de vinul din frigider
    ******************************************************* ****************
    MALASOLCA(produs specific lipovenesc)
    ptr aceasta reteta avem nevoie de ,stiuca ,somn ,crap,biban,salau mentionez ca malasolca se face din tot pestele de balta si de mare existent vom curata pestele de mate (pestele ptr malasolca nu se curata de solzi)apoi il vom taia pe sira de la cap pina la coada incit sa l deschidem asa cam cum am deschide o carte ,apoi il crestam pe linga oasele mari si il lasam citeva ore in apa rece pentru desingerare daca pestele nu s a desingerat cu ajutorul unei plase il vom spala bine incit sa nu ramina strop de singe pe el .apoi il vom sara bine prin crestaturile facute ,pe la branhii il vom acoperii cu sare ??(mentionez ca daca sarati mai mult peste trebuie sa l puneti intr o albiuta incit sarea topita sa-l acopere in totalitate astfel exista sansa ca acolo unde nu este acoperit sa mucegaiasca )pestele isi ia sare cit ii trebuie nu va speriati . cind vrem sa facem malasolca vom scoate un peste din saramura il vom taia in 2 sau 3 depinde de marimea pestelui si il vom pune in apa ,aceasta apa o vom schimba cit de des putem ,apoi punem pestele intr o cratita la fiert cu apa ,daca ni se pare prea sarat vom schimba prima apa la primul clocot ,alaturat punem la fiert cartofi .cit fierb cartofii cu pestele vom face un mujdei pasta constind in usturoi,sare si ulei .cind pestele este fiert vom scoate solzii care ies foarte usor (pestele este gata cind aripioarele se desprind usor)sii vom aseza pestele pe platou,alaturi vom pune si cartofi fierti in coaja vom scoate o ulcica de vin si ne asezam la masa pestele se maninca cu mujdei si cartofi, pofta mare
    ******************************************************* ***********

    PESTE CU LEGUME (pentru iarna )
    se curata pestele (indiferent ce peste aveti ,eu aceasta reteta o fac cu peste mai mic
    babusca ,platica ,lin ,se poate face si cu stiuca ,somn sau crap)se spala si se sareaza
    sau se pune in saramura o ora ,apoi il scoatem din saramura il spalam bine,il lasam un pic
    la scurs apoi il fierbem in ulei bine incins cam 6 7 minute pina devine alb,il scoatem
    intr un platou iar in jumatatea de ulei in care am fiert pestele vom rumeni 3 4 cepe
    taiate julien,apoi mai adaugam ardei rosu si verde taiat julien,fisii de morcov,telina si
    un ardei iute ,cind zarzavatul s a muiat ,se adauga suc de rosii dintr o conserva dar il
    vom strecura .apoi dragi prieteni vom lua pestele pe care il vom aseza in borcane (,am
    uitat sa precizez taiati pestele dupa marimea borcanelor pe care le aveti )intre feliile
    de peste vom aseza boabe de piper ,foi de dahin boabe de enibahar si felii de lamii,ce
    ziceti?
    se simte aroma?apoi ca sa tina de cald bine pentru iarna vom turna sosul pe care l-am
    pregatit inchidem borcanele ermetic agitam bine sa se patrunda sosul si …………..la
    sterilizat cu ele ,vom steriliza cam 35-45 de minute dupa care lasam borcanele in
    recipientul in care s-au sterilizat pina se raceste apa in totalitate
    ******************************************************* ****************
    MARINATA DE PESTE
    puneti pestele taiat la scurs ,apoi intr un lighenas dati
    un praf de sare bun (sare mare )apoi asezati bucatile de peste ,iar sare ,iar peste
    ultimul strat trebuie sa fie sare .lasati cam 24 de ore pestele la sare .dupa 24 de ore
    scoateti pestele spalati l de sare si gustati un pic din el ,daca vi se pare mult prea
    sarat lasatil un sfert douazeci de minute in apa .dupa ce l-ati scos din apa lasati-l la
    scurs pe un servet ,timp in care preparati urmatoarea marinata:
    doua parti apa una otet (din acela rosu care merge la conserve)apoi adaugati enibahar
    boabe,piper boabe, o foaie de dafin ,sare o lingurita si o lingurita de zahar fierbeti
    aceasta marinata cam 10-15 minute si lasam sa se raceasca ,apoi asezam pestele (in vasul
    in care ati fiert )lasam cam 3-4 ore sa traga un pic apoi scoatem pestele si l asezam in
    borcane peste care turnam acea marinata ,inchide-ti borcanele ermetic si le puneti undeva
    la rece . in speranta ca m-am facut utila va doresc toate cele bune si deasemeni pofta
    mare ,va asigur ca este un deliciu.
    ****************************************************
    MARINATA DE CRAP
    ptr aceasta reteta avem nevoie de fileuri de crap
    o lingura de faina
    2-3 frunze de dafin
    2-3 linguri de otet
    piper
    o cescuta de ulei
    si vreo 10-12 masline fara simburi
    fileurile de crap se presara cu sare si piper,se da prin faina si se prajeste in ulei incins dupa ce ati prajit fileurile de crap,se ia uleiul ramas de la prajit se strecoara de ramasitele de la prajeala ,se limpezeste apoi il turnam inapoi in tigaia in care am prajit pestele ,presaram o lingurita de faina,pe care o vom stinge cu apa ,vom adauga frunzele de dafin,maslinele,citeva boabe de piper si otetul dupa gust .apoi vom adauga fileurile de peste si lasam sa dea citeva clocote .se serveste rece. sa nu uitati cum v am invatat de sticla de vin de la rece .pot sa va spun ca aceasta reteta se poate pastra si ptr iarna ,doar ca vom pune in borcane si vom fierbe in baie de aburi cam 20 30 minute va doresc pofta buna
    ******************************************************* *******
    MARINATA DE PESTE CU SUC DE ROSII
    ptr aceasta reteta avem nevoie de peste cum ar fii crap, stiuca ,somn ,la alegere ce doriti dumneavoastra ,ce putetiprocura mai usor 1-2 cepe sucul de rosii scos de la 3 4 rosii (acum depinde de cantitatea de peste pe care o aveti)
    o cescuta de vin ,
    o lamiie
    2-3 foi de dafin,
    boabe de piper,
    sare si o cescuta de ulei
    vom praji bucatile de peste pe jumatate,ceapa tocata marunt o vom cali in ulei incins si o vom stinge cu sucul obtinut din rosiile proaspete,vom adauga si cescuta de vin si vreo 5 6 feliute de lamiie careia ii vom indeparta coaja dupa ce toate aceste ingrediente vor da un clocot, vom pune bucatile de peste prajit impreuna cu foile de dafin,piperul boabe,si vom mai adauga daca este nevoie o cescuta doua de apa apoi vom introduce tava in cuptorul incins cam 30 de minute dupe ce este gata se orneaza cu ardei iute si feliute de lamiie ,impreuna cu patrunjel tocat fin ,fin va doresc ca intotdeauna pofta buna
    ******************************************************* ****************
    CONSERVA DE PESTE (marinata )
    se pregateste marinata de peste dintrun kg de peste ( e facultativ,puneti cit aveti reteta este pentru 1 kg),o ceasca de ulei,4-5 cepe mari,o jumatate lingurita de enibahar, o jumatate lingurita de piper boabe,1-2 linguri de bulion,o lamiie ,sare si otet pestele curatat si spalat bine ,se taie in bucati potrivite,se sareaza si dupa 10 15 minute se trece prin faina se prajeste pe ambele parti si se scoate pe o farfurie pe care am pus un servet de hirtie ceapa taiata julien se caleste in ulei incins,unde mai adaugam un sfert de litru de otet cu un sfert de litru de apa,foi de dafin,piper si sare toate acestea se fierb in citeva clocote apoi vom pune bucatile de peste intr o cratita ,alternind cu ceapa calita ,deasupra vom turna otetul fiert atit cit sa acopere in totalitate pestele se adauga apoi bulionul de rosii si se misca usor cratita ca sa se amestece totul bine ,apoi vom pune feliile de lamii curatate de coaja si de simburi, dupa ce a dat un clocot bun, vom da cratita deoparte pentru a se raci un pic,cind pestele sa racit. il vom pune in borcane, acoperindu-l cu sos ,apoi vom acoperi borcanele cu celofan sau cu capace inchise ermetic si le vom fierbe cca 45 de minute intrun vas mare cu apa fierbinte care trebuie sa cuprinda tot borcanul pina sus fara sa atinga celofanul ,daca puneti celofan in loc de capace. va,asigur ca aceasta reteta este un deliciu va doresc reusita ei si pofta buna
    ******************************************************* ************************
    CONSERVA DE PESTE IN SOS TOMAT
    eu aceasta reteta o prepar din pestele mic prins la undita ,babusca ,platica ,carasei
    bibani .deci : curatam pestele de solzi si mate ,il spalam bine ,apoi ii dam un praf de
    sare ,lasam cam jumatate de ora ,dupa care spalam pestele si l punem pe un servet la scurs
    intr-o tigaie punem ulei la incins ,atit ulei cit sa acopere pestele pe care il avem de
    prajit ,apoi punem pestele in uleiul incins ,acesta nefiind dat prin faina ,cind carnea
    pestelui s a albit scoatem pestele pe un servet pentru a indeparta surplusul de ulei .
    pregatim borcanele care trebuie sa fie curate ,si cu capace bune .,asezam pestele in
    borcan daca este mai mare se va taia in 2 sau in 3 depinde de marimea lui .dupa ce am pus
    un strat doua de peste punem o felie de lamiie .dam borcanele in care am pus pestele
    deoparte si pregatim sosul dupa cum urmeaza : intr o craticioara luam un pic din uleiul in
    care am prajit pestele si punem la incins ,apoi turnam peste uleiul incins 1 kg de suc de
    rosii sau 1|2 depinde de cite borcane cu peste aveti ,in acest sos punem ,piper,boabe de
    enibahar ,o foaie de dafin ,un catel doi de usturoi ,un paharut de vin alb ,sare dupa gust
    ,dupa ce a dat 2 3 clocote bune ,punem sosul peste pestele din borcan asa fierbinte cum il
    scoatem de pe foc ,apoi punem capacele si mai sterilizam borcanele 40 de minute ,dupa ce
    le am sterilizat se vor scoate din apa fierbinte si se vor pune la loc racoros ferit de
    caldura .va doresc pofta buna .
    ******************************************************* ********
    PESTE IN SOS TOMAT (CU MULTA DRAGOSTE PENTRU VOI )
    pentru aceasta reteta avem nevoie de caras ,platica ,biban ,bucati de crap .somn las la alegerea dumneavoastra.
    se curata pestele,se spala,se taie in bucati si se sareaza cu un praf de sare .cam dupa 30 de minute se spala din nou se scurge de apa si il vom zvinta pe un servet ,dupa ce sa zvintat punem pestele sa se prajeasca vreo 5 6 minute in ulei foarte incins (acest ulei trebuie sa fie din abundenta ,pestele sa aiba loc sa inoate in el )dupa cele 5 6 minute de balaceala, se scoate pestele din ulleiul incins si se aseaza in borcane,cu felii de lamiie ,boabe de piper ,ienibahar si foi de dafin apoi pentru ai fi pestelui mai bine ii vom turna si un sos tomat pe care il vom prepara astfel..se ia din uleiul in care am prajit pestele si se calesc vreo 3 4 cepe taiate solzisor ,se mai toarna suc de rosii si putintel otet ca sa ne mai taie un pic greata,se adauga sare un pic de faina si un virf de cutit de zahar cind sosul da in fiert se pune peste pestele asezat deja in borcane .sa nu se imprastie repede aromele vom inchide ermetic borcanele si le vom mai steriliza cam 45 50 de minute apoi le vom scoate de la sterilizat punindu le iute intr o patura sa se raceasca ele singurele.dupa 2 3 zile cind s au racit complet le vom aseza fruusel in camara lasind totusi loc si pentru alte conserve va doresc pofta buna si sa nu uitati de vinisorul fiert cu o adiere de scortisoara si putin piper
    ******************************************************* *************
    PESTE IN SUC PROPRIU (eu va scriu si imi lasa gura apa )
    se curata pestele ,se spala si dupa ce i se taie capul si coada se sareaza ,sau se scufunda intr o saramura cam o ceasca de sare la un litru de apa .dupa 30 minute se scoate de la sare se spala si se opareste 2-3 minute in apa clocotita ,sarata dupa gust ,dupa ce l-am oparit cele 2-3 minute il vom raci tinindu-l un minut in apa rece .apoi ii vom curata aripioarele si cartilagiile .apoi ii vom pregati culcusul in borcane .il vom aseza indesat si vom pune si putina sare ,o foaie de dafin si 3-4 boabe de piper cind borcanele s-au umplut vom arunca in scirba si cite o feliuta de lamiie apoi vom inchide iute borcanele,punindu-le la sterilizat cam o ora .dupa ce a trecut timpul de sterilizare se scot borcanele si se racesc cu apa rece( atentie la borcane ) sa nu va crape .
    va doresc pofta buna
    ******************************************************* *****************
    SCRUMBIE MARINATA
    scrumbia se curata de solzi, mate ,se indeparteaza capul si coada si se taie rondele groase de un deget ,se spala bine in 2-3 ape pina scoatem tot singele de la sira ,apoi o mai lasam 4 5 ore in apa rece schimbind apa mereu ,apoi vom pune scrumbia intrun vas adinc unde ii vom face un pat de sare ,vom pune sare , scrumbie,sare,scrumbie iar ultimul rind va fi sare , o vom lasa asa 24 de ore ,dupa care o vom scoate din sare o vom lasa 2 3 ore la apa dupa care o vom scoate la zvintat pe un servet curat , alaturat vom face urmatoarea marinata deci..2 cani de apa ,una de otet ,vom pune apa si otet cita scrumbie avem daca e mai mult vom pune 4 apa 2 otet apoi vom adauga foi de dafin,piper boabe,enibahar vom lasa sa dea un clocot bun dupa care vom lua de pe foc si vom lasa sa se raceasca bine de tot ,in acest timp cit se raceste marinata vom pune scrumbia taiata rondele in borcane nu prea presat sa aibe loc sa se marineze ,cind marinata s-a racit complet o punem in borcane peste scrumbie la sfirsit adaugam si piperul foi de dafin si enibaharul ramas se serveste cu ceapa si rosii aceasta marinata este gata in 24 de ore se tine la rece, va doresc pofta buna
    ******************************************************* *******
    CARASEL MARINAT
    dupa ce am curatat caraselul si l am spalat si prajit dind ul intii prin faina ,il vom scoate pe un platou apoi vom pune intr o cratita 2 parti apa 1 otet ,2 3 foi de dafin ,boabe de piper,boabe de enibahar sare dam un clocot bun apoi la sfirsit punem vreo 2 3 catei de usturoi pe care ii vom taia julien si punem marinata la racit cind s a racit asezam pestele intr un lighenas si turnam marinata rece asa incit sa acoperim tot pestele .va doresc pofta buna
    ******************************************************* ****************
    ZACUSCA DE PESTE
    ptr aceasta reteta avem nevoie de 1 ,5 kg de peste ,ulei cam 200g,2 morcovi ,2 patrunjei,cam jumatate kg rosii,3-4 cepe,un pahar de vin ,2 3 foi de dafin,piper boabe si sare si vroe 3 4 catei de usturoi
    vom curata pestele il vom spala si il vom taia felii (eu aceasta reteta o prepar numai cu somn sau
    salau )dar merge orice alt peste .vom da praf de sare pestelui apoi il vom praji in ulei incins ,atentie pestele preparat ptr iarna nu se prajeste in faina deoarece fermenteaza.separat vom praji ceapa taiata julien,morcovul la fel taiat julien si patrunjelul ,intre timp cit calim radacinoasele vom fierbe rosile care apoi le vom pasa si vom amesteca cu ceapa morcovul si patrunjelul si potrivim de sare dupa ce a clocotit citeva minute bune vom pune pestele prajit ,vinul sa-I fie mai multa baltoaca de inotat ,foile de dafin boabe de piper si catei de usturoi taiati julien ,simtiti aroma? ce credeti ca facem acum?
    acoperim cratita cu o folie de aluminiu si bagam totul al cuptor sa clocoteasca cam jumatate de ora .ei ce ziceti? merge reteta? daca vreti sa pastrati zacusca ptr iarna ,vom pune ,in borcane si inchidem ermetic apoi sterilizam cam 45 minute.va doresc pofta buna si nu uitati vinul
    ******************************************************* *****************
    PLACHIE DE CRAP
    ptr aceasta reteta avem nevoie de un crap ,sau ciortan .
    pestele se curata de solzi ,se curata de mate ,se spala bine se taie in fileuri sau rondele ,se cresteaza marunt ptr a mai diminua din oase ,i se da un praf de sare ,apoi dupa cca jumatate de ora se da prin faina ,si se prajeste in ulei incins ,dupa ce pestele a fost prajit ,alaturat se face urmatorul sos, avem nevoie de:
    2, 3 cepe
    3, 4 rosii
    2, 3 ardei
    sare ,piper,foi de dafin ,usturoi si marar.
    taiem zarzavatul cubulete mai mari il calim apoi adaugam 2- 3 cani de apa si lasam sa fiarba pina cind este gata zarzavatul ,intre timp adaugam si pierul sarea ,foi de dafin,usturoiul tocat marunt .
    cind zarzavatul este aproape gata bagam in sos si pestele prajit lasam sa dea un clocot apoi punem mararul tocat marunt.
    pofta buna si nu uitati sa puneti in pahar un vin alb sec
    ******************************************************* ******************
    CRAP PE VARZA
    ptr aceasta reteta avem nevoie de un crap ,il curatam de mate ,solzi ,il taiem fileu ,il spalam bine ii dam praf de sare si il punem la prajit in ulei incins separat vom taia o varza julien feliute cit mai subtiri dupa care vom pune varza la calit impreuna cu 2-3 cepe, 2-3 ardei grasi , 2-3 rosii ,piper, cimbru ,sare zarzavatul se taie fisiute subtiri.
    cind s-au calit toate bine se rastoarna varza cu toate acele ingrediente intr o tava unsa cu putin ulei apoi pe deasupra punem crapul prajit si bagam tava la cuptor ptr o jumatate de ora o ora .cind a prins crapul a capatat o culoare aurie se scoate din cuptor vom pune patrunjel tocat si putem servi
    alaturi cu un pahar de vin alb .pofta buna
    ******************************************************* *************
    CRAP PROTAP
    ptr aceasta reteta avem nevoie de un crap frumos 2 3 kg
    il curatam de mate ,solzi,vom scoate urechile,iar apoi vom despica crapul, il vom deschide ca pe o carte, vom cresta pe linga sira si la oasele mari din parti,vom spala bine crapul ,apoi il vom lasa la scurs un pic vom pregati o tava mare unsa cu ulei, vom pune un pat crapului din cartofi taiati rondele, vom pune sare piper apoi vom aseza crapul peste acest pat de cartofi, deschis asa in toata splendoarea lui,alaturat vom face o pasta de mujdei, in care vom pune sare, cimbru, piper, enibahar si rosii proaspete date pe razatoare vom amesteca bine sosul acesta ,vom unge si crapul cu ulei dupa care il imbracam pe cit posibil in tot acest sos sa i tina de racoare la cupteor. Deci incepem procedeul de coacere in prealabil cind cuptorul sa incins, din cind in cind mai stropim cu sosull de mujdei, cind pestele este gata carnea lui se va albi si va prinde o crusta maronie atunci vom scoate din cuptor si va voi pofti afara sub salcia de la malul apei sa gustam din minunatul crap inbracat in mantie de mujdei cu toate condimentele si ca sa nu i se para prea rece vom toca patrunjel si vom arunca peste el asa in ciuda tuturor ,atunci am sa va rog sa aduceti de la rece si sticla de vin alb sec sa bem in cinstea dvs, va doresc pofta buna
    ******************************************************* **************
    CRAP UMPLUT
    ptr aceasta reteta avem nevoie de un crap mare frumos
    o ceapa
    cam o cescuta de ulei
    un sfert de miez de piine dintr o piine
    2 oua
    2-3 catei de usturoi
    putina slanina afumata
    piper,marar,patrunjel,cimbru sare si o lingura de faina
    haideti sa ne apucam de treaba
    crapul se curata de solzisi mate se spala bine si incepind de la taietura de pe burta,se desprinde cu cutitul usor toata pielea,lasind o prinsa de cap se desface carnea de pe oase indepartind si oasele mici si se da prin masina de toca timpreuna cu ceapa tocata si calita cu 2 linguri de ulei,cu miezul de piine cu slaninuta si usturoiul la tocatura se adauga ouale crude,o lingurita rasa de sare ,un virf de cutit cu piper,faina o lingurita de patrunjel sau marar tocat si se amesteca bine cu aceasta compozitie se umple pielea pestelui care apoi se va coase pe burta se aseaza intr o tava potrivita ptr marimea pestelui pe un strat de cartofi taiati rondele se mai adauga 2 3 linguri de apa,o lingurita de sare un paharut de vin alb si cimbrul,tava se lasa la foc mai domol cam o ora o ora si jumatate se stropeste mai des cu sosul din tava si se intoarce dupa ce sa rumenit adaugind cite putina apa din cind in cind se serveste reca cu felii de lamiie si patrunjel tocat pe deasupra si bineinteles cum v am invatat sa nu uitati de vinul alb rece de la frigider care se potriveste de minune cu acest preparat culinar, va doresc pofta buna
    ******************************************************* ***********
    CRAP UMPLUT CU CIUPERCI
    ptr asta avem nevoie de 1 crap cam de 1 1,5 kg pe care il curatam de solzi ,mate ,il spalam bine si ii dam un praf de sare cit ,cit numai .apoi ce credeti ca facem? luam cam vreo 200 gr de slaninuta afumata ,un ou,vreo 2 3 cepe,bineinteles un pahar de vin alb, si vre o jumatate kg de ciuperci ,iar apoi condimente sare piper,patrunjel,cimbru,foi de dafin.
    ei ,prieteni slaninuta impreuna cu ciupercile le taiem in felii julien apoi le amestecam cu condimentele si cu oul ,dar vai am uitat de vin, aruncam in scirba un pahar de vin in aceasta compozitie si incepem sa indesam crapul ,dar nu inainte de al unge si pe el cu putin ulei ,piper ,boia dulce ,dupa ce l am umplut deja incepe sa miroasa toate condimentele ce s au imbatat de savoarea vinului ,vom pune un pat de ceapa si cartofi intr-o tava unsa cu ulei pe care v om aseza crapul umplut .cind incepe cit de cit sa prinda o crusta aurie ,mai aruncam un pahar de vin ,tot asa in scirba iar apoi din cind in cind stropim crapul cu zeama ce se aduna in tava .cind este gata vom scoate tava din cuptor si vom garnisi crapul cu patrunjel tocat fin si felii de lamiie …va doresc pofta buna credeti ma pe cuvint imi ploua in gura
    ******************************************************* *

    CRAP LA CUPTOR
    deci ptr aceasta reteta avem nevoie de un crap pe care il vom curata de mate si solzi il spalam bine ,ii scoatem si branhiile ,apoi il saram pe afara si pe dinauntru si il vom lasa asa sa stea in agonie cam un sfert de ora ,apoi il vom aseza intr o cratita ,unde vom pune felii de ceapa taiate julien , usturoi la fel taiat julien ,apoi un pahar de vin alb aruncat asa in scirba cum imi place mie sa zic, un strop de ulei de masline,foi de dafin ,piper doamne ce arome? un pic de bulion subtiat cu putina apa si nu in ultimul rind sare .oameni buni de ati sti ce arome se revarsa asupra acestui crap? ce facem acum? la cuptor cu el
    din cind in cind il mai stropim cu sosul din cratita si il tinem la cuptor cam o ora si jumatate in cazul in care observam ca a scazut sosul prea mult inainte de a fi gata vom mai adauga putina apa deci dragi prieteni ce va pot ura? decit pofta buna si …….nu uitati de vin da?
    ******************************************************* ***
    SALATA DE CRAP
    ptr aceasta reteta avem nevoie de un fileu de crap ,pe care il vom coace pe gratar ,dupa ce s a rumenit bine pe o parte si pe alta vom incerca sa scoatem pe cit putem oasele (eu folosesc numai carnea de la burta ).apoi taiem carnea cubulete mai mari o punem intr un castron ,apoi punem boabe de porumb din conserva,castraveciori murati.taiati cubulete,un morcov fiert,un cartof fiert ,bineinteles si acestia taiati cubuete,sare,piper,maioneza de casa si zeama de la o lamiie(acrim dupa gust,cit va place de acru) amestecam bine toate ingredientele apoi desfacem o sticla de vin alb sec de preferinta si haideti la masa
    pofta buna
    ******************************************************* ********
    O RETETA DE SOMN
    somnul se curata de mate ,se spala bine ,se da praf de sare ,lasam 10 20 minute sa si
    traga sarea ,apoi clatim ,lasam un pic la zvintat dupa care tavalim prin faina si prajim
    ,mie imi place prajit mai crocant ,fiind scufundat in sos .
    dupa ce am prajit pestele facem urmatorul sos cu legume ,luam din uleiul in care am
    prajit pestele putin apoi punem la incins intr e timp taiem ceapa cit mai multa ceapa da
    gust bun oricarei mincari ,taiem ceapa julien ,apoi ardei fideluta si rosii tot fideluta
    ,rosii cit mai coapte ,calim ceapa cu ardeiul ,apoi turnam in nebunia de arome rosiile
    ,intr e timp adaugam ,sare ,piper ,cimbru ,busuioc si citiva catei de usturoi zdrobiti pe
    tocator , amestecam ,cind sosul prinde un pic consistenta aruncam pestele prajit ,lasam
    sa dea 2 3 clocote bune apoi tocam frunze de marar cind aproape este gata ,punem si
    mararul dupa care,cum v am obisnuit ,desfacem o sticla de vin alb sec ,cu care ne vom
    delecta in timp ce gustam din tocanita de somn …………. pofta buna
    ******************************************************* **************
    BATOG DE SOMN
    ptr aceasta reteta avem nevoie de un somn mare 10-12kg
    somnul se curata de mate se scoate capul, coada ,se dezoseaza ramanind numai fileul ,se taie in bucati de o palma, se spala bine apoi se pune la apa pentru a se desingera ,dupa care asezam bucatile intr un lighean acoperite de sare ,vreo 2-3 zile.apoi scoatem bucatile de carne la desarat in apa rece, cam o ora doua ,dupa care le punem la zvintat intr-un loc racoros ferit de bataia soarelui. se poate servi asa cu rosii sau pentru o perioada mai indelungata il putem afuma, va asigur ca este o bunaciune ,la fel ca si scrumbia afumata somnul se afuma cu rumegus de brad , se pun bucatile de somn in afumatoare se agata cu cirlige si se afuma 2 zile la fum rece deoarece este foarte gras se serveste cu rosii, pofta buna
    ******************************************************* *************
    SOMN PANE (GRUJON)
    ptr acesta reteta avem nevoie de un fileu de somn ,pe care il vom taia fisiute cam de un deget .ii vom da praf de sare .si un praf de piper vom da putin deoparte pentru a pregati grujonul
    vom face astfel ,intr un lighenas vom pune 2 3 oua ,sare piper ,condiment de peste si faina ca la o compozitie de clatite (asa trebuie sa va iasa )vom amesteca cu telul toate aceste ingrediente daca compozitia vi se pare prea groasa subtiati cu un paharut de apa minerala apoi vom lua fisiutele de somn le vom da prin faina ,apoi le vom trece prin acel sos facut, apoi vom praji in ulei incins este gata cind capata o culoare aurie se serveste cu felii de lamiie si patrunjel tocat pe deasupra, va doresc pofta
    buna .si bineinteles nu uitati de vinul alb ce se odihneste la frigider
    ******************************************************* *********************
    SOMN PANE
    ptr aceasta reteta avem nevoie de somn fileu (se mai poate face si cu salau),fileul de somn il vom face fisiute cam de marimea si grosimea unui deget ,le vom condimenta cu piper,sare coriandru,apoi vom face un bechamel din ou,faina ,lapte,sare putina boia iute, amestecam bine,cind a devenit o compozitie ca de clatite ,vom tavali bucatelele de somn prin faina ,apoi le vom trece prin bechamel iar apoi iute ,fuguta in tigaia ce sfiriie cu uleiul incins pe aragaz.cind prind culoare aurie le vom scoate la scurs pe servetel.se servesc garnisite cu lamiie.si nu uitati vinul.pofta buna
    ******************************************************* ********************
    SOMN PE VARZA LA CUPTOR
    precizez ca aceasta retete ,o iubesc la nebunie ,si va asigur ca este un deliciu .
    deci hai sa incepem
    ptr inceput vom unge o tava de aragaz cu ulei sau untura ,apoi vom taia varza murata fisiute ,o vom pune in tava unsa o vom condimenta cu piper ,putin cimbru si o dam la cuptor ptr a o cali un pic
    cit se caleste varza vom taia rondele de somn le vom condimenta bine cu piper,sare,boia dulce si vom face o pasta de mujdei in care vom aduga vre o 5 6 linguri de suc de rosii facut in casa , cind varza este aproape calita vom arunca rondelele de somn asa in scirba prin acel sos de usturoi si le vom aseza peste patul de varza care asteapta cald caldut introducem tava in cuptor ,o lasam sa sfiriie vreo 15 20 de minute dupa care mai aruncam peste bunaciunea din tava suc de rosii cu mujdei.cind varza si pestele au prins o crusta aurie ,va rog scoateti tava pe mijlocul mesei unde troneaza sticla de vin alb
    va doresc pofta buna ,sa fiti sanatosi
    ******************************************************* ************************
    TOCHITURA DE SOMN
    ptr aceasta reteta avem nevoie de bucati de somn file ,cam de o palma apoi taiate in doua .vom lua fileurile le vom spala bine ,apoi ,vom da un praf de sare ,,.cam dupa 20 minute vom clati fileurile le vom pune pe un servet la scurs vom da prin faina si vom praji in ulei incins cind aproape sunt gata prajite vom taia citeva rondele de rosii si un ardei gras ,dupa ce sa u calit un pic legumele impreuna cu pestele vom turna cam o ceasca de apa in care vom dilua o lingurita de pasta de tomate,acum la primul clocot vom imbalsama totul cu condimente ,care consta in ,,un strop de sare adus de o pala de vint ,un strop de
    piper,boia dulce ,putin cimbru iar la sfirsit cind e aproape gata doua trei lacrimi de vin alb va intensifica aroma .amestecam usor si gustam ……….lipseste ceva nu i asa?
    ca sa fie totul ok vom pisa si 2 3 catei de usturoi ,nu ca mi ar place mie ,dar asa e cel mai bun .vom lua cratita de pe foc ,unde in locul ei vom pune un ceaun micut in care vom incropi o mamaliguta ,apa ,sare ulei si malaiul batut bine .cind mamaliguta este gata vom scoate tochitura pe platou imbalsamind o cu un strop de patrunjel tocat asa fin.si vom pune un ardei iute deasupra invelind codita in staniol alaturat mamaliguta troneaza pe o farfurie intinsa gata gata sa iasa din ea in speranta ca v am descretit putin fruntile va urez pofta buna
    ******************************************************* *******
    CURATAREA STIUCII
    curatarea stiucii se face in felul urmator ,stiuca poaspata se curata foarte usor de solzi incepem de la coada si dam in raspar (vorba din popor)la capul stiucii e un pic mai greu deoarece solzii se fac plecum o platosa ,dupaa ce am curatat pe ambele parti si pe burta de solzi taiem stiuca pe burta incepind de sus spre coada,scoatem matele oprind stomacul si ficatul care sunt un deliciu la ciorba ,scoatem besica iar pe sira cu virful unui cutit scoatem bine tot singele,apoi lasam stiuca in apa foarte rece la desingerat apoi o spalam si o portionam dupa cum vrem ,coada si capul la ciorba iar corpul la plachie ,piftelute,prajit ,stomacul stiucii deasemeni se despica si se curata bine cu un cutit apoi se spala si se arunca asa in scirba in cazanul in care facem ciorba de peste * * *
    iar stiuca ptr sarat se curata astfel
    mentionez ca ,atunci cind punem stiuca la sare sau orice alt peste ce il avem nu il curatam de solzi ,deci ,curatam stiuca de mate si o despicam pe la sira de la cap pina inspre coada apoi crestam sira pe o parte si pe alta si la oasele laterale crestam din loc in loc de la sira spre burta ,apoi lasam stiuca la desingerat in apa rece,daca constatam ca nu s a desingerat o vom spala bine pina ramine alba curata in crestaturile facute bagam sare bine,bine,mentionez ca pestele isi ia sare cit ii trebuie ,atentie la cap acolo se baga bine sare la branhii ca stiti dumneavoastra treaba se impute de la cap ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    ******************************************************* ************
    PREGATIREA ICRELOR PENTRU TINUT LA FRIGIDER
    icrele dupa ce le ati scos din peste ,le sarati foarte bine le amestecati un pic apoi incepe procedeul de curatare ,le scoateti toate matisoarele din ele cu ajutorul unei furculite ,dupa ce ati terminat de curatat si au tras sarea trebuie sa aibe o consistenta viscoasa ,puneti cite 100 de grame in pungute sau cit credeti dvs ,ca bateti o data ,legati punguta la agura si in congeletor cu ele ,va asigur ca tin foarte bine dar cu conditia sa fie sarate ,apoi cind vreti sa folositi dezghetarea lor sa fie lenta nu fortata la microunde le puneti intr o situta sa se decongeleze si sa lase zeama,reusita v o garantez ,apoi le bateti cu ulei sa fiti sigur ca nu vi se taie adaugati de la inceput putina zeama de lamiie sau putina sare de lamiie ,nu exagerati cu uleiul .o zi buna va doresc
    ******************************************************* *****
    SALAU CU MAIONEZA
    ptr aceasta reteta avem nevoie de un salau .
    il curatam de solzi si mate il spalam bine il taiem in 2 3 si il punem la fiert cu putina sare si otet.
    alaturat vom fierbe 3 4 cartofi, 2-3 morcovi si vom face o maioneza de casa din 3 4 oua proaspete
    cind carnea salaului s-a fiert ,s-a albit iar aripioarele se desprind cu usurinta vom scoate pestele intr-o strecuratoare pentru a lasa toata apa. ptr un moment uitam un pic de el il lasam sa se
    odihneasca .
    dupa ce am fiert morcovii si cartofii si am pregatit maioneza incercam sa facem salaului un pat confortabil pe un platou dupa cum urmeaza:
    vom taia morcovii si cartofii rondele.vom pune pe platou aceste rondele ,apoi vom acoperi cu
    maioneza ,vom lua pestele il vom dezosa,si vom aseza bucatelele de carne peste patul de legume si maioneza ,apoi vom inveli pestele tot cu legume rondele si apoi la sfirsit vom acoperii totul in maioneza fara a se vedea ca acolo ar fii vreun pestic.
    incercam sa ornam cu felii de lamiie taiate julien asezate in forma de evantai si multe frunzulite de patrunjel
    se da la rece 2-3 ore dupa care se serveste cu un pahar de vin alb bineinteles si acela scos din frigider
    in speranta ca am fost pe intelesul dvs va doresc pofta buna
    as vrea sa mentionez ca se mai poate face si cu stiuca sau biban aceasta reteta va doresc inca o data pofta buna
    ******************************************************* *************
    SARAMURA DE BIBAN
    bibanul se curata de mate ,se spala,si apoi se pune pe tabla incinsa peste care am pus sare
    cind sa copt se pune intr o steabla peste care se toarna apa calduta, se lasa un pic la muiat ,apoi cu virrful unui cutit razuim usor solzii arsi alaturat facem urmatorul sos .intrun cazanel punem putina apa la fiert cu ulei,otet ,sare ,piper boabe,enibahar,si foi de dafin
    cind a dat in clocot oprim focul si facem un mujdei pasta din usturoi,ulei sare acest mujdei il diluam cu sosul pe care l am pregatit . pestele il punem curatat de solzi pe un platou apoi turnam sosul de mujdei si presaram puin patrunjel tocat, pofta buna
    ******************************************************* *****************
    STIUCA UMPLUTA FIARTA
    ptr aceasta reteta avem nevoie de o stiuca cam la 1 kg sa poata iesi ceva frumos .
    deci ,luam stiuca o curatam de solzi si mate dar atentie matele le scoatem printro crestatura mica facuta la aripioarele de sus ,apoi incepem sa batem stiuca bine si pe o parte si pe alta si la burta si la aripioarele dorsale pentru a se putea scoate pielea mai bine dupa ce am terminat procedeul de curatare vom scoate toata carnea de pe oase si o vom pune intr un castronel apoi vom toca la masina de tocat carne ,carnea obtinuta de la stiuca impreuna cu miezul de la o felie de piine ,se freaca totul bine cu putin ulei (deoarece carnea stiucii este fada )vom adauga 2 oua ,patrunjel deasemeni dat prin masina de tocat ,piper ,sare ,o ceapa care si aceasta se va da prin masina de tocat ,si un catel doi de usturoi framintam totul bine pentru a si lua aromele apoi vom umple pielea pestelui cu aceasta compozitie si ii dam frumos forma de peste intreg, pe unde am umplut stiuca vom da o copca doua pentru a nu iesi compozitia si din loc in loc o vom intepa cu un ac ptr a nu pocni vom lua frumos o tava mai inaltuta in care vom pune 2-3 cartofi ,si 2-3 morcovi curatati si taiati pe lung ,vom acoperi totul cu apa in care vom pune o foaie de dafin sare un strop si deasemeni piper .din cind in cind intoarcem stiuca cu atentie sa nu pocneasca necesita fierbere cam 30-45 minute cind e gata vom lua un platou pe care vom pune stiuca intreaga si pe careapoi o vom taia streh,vom pune alaturat morcovii si cartofii vom aranja feliute de lamiie peste peste vom umple paharele cu vin si hai la masa pofta buna
    ******************************************************* **
    SCRUMBIE LA GRATAR
    ptr aceasta reteta avem nevoie de 4 5 scrumbii pe care le vom curata de mate ,solzi ,vom scoate urechile ,apoi vom spala scrumbia bine ,vom presara sare si piper ,apoi in interiorul ei vom pune 2 3 felii de lamiie si o vom coace pe gratarul incins .cind scrumbia este gata si a prins o culoare aurie o vom aseza intr o steabla (o tava mai inalta )si vom face un mujdei pasta. alaturat vom pune la fiert putina apa cu boabe de piper,enibahar,foi de dafin si putin cimbru.dupa ce a dat in clocot vom turna peste mujdeiul pasta vom amesteca bine si vom arunca in steabla peste scrumbia coapta apoi vom toca citeva fire de patrunjel si vom servii cu o sticla de vin alb rece alaturi, pofta buna
    ******************************************************* *****************
    OMLETA CU SCRUMBIE AFUMATA
    vom lua o scrumbie afumata (sau orice alt peste afumat)o vom dezosa si o vom taia in cubulete mici vom pune o tigaie cu putin ulei la incins unde vom cali un minutel scrumbia afumata ,apoi vom taia cubulete mici de ceapa ,ardei si rosii pe care le aruncam peste afumatura ,amestecam bine apoi vom lua 3 4 oua pe cvare le vom bate bine spuma ,adaugam in ouale batute sare si piper atit doar apoi le vom arunca in tigaia unde s au calit scrumbiia si legumele amestecind pina totul se omogenizeaza bine .va asigur ca e un deliciu si un mic dejun consistent .vom pune pe farfurie omleta linga care vom aseza feliide rosii si castravete va urez pofta buna si ptr ca e prea dimineata vinul il las la aprecierea dvs
    ******************************************************* *******
    SCRUMBIE AFUMATA CU MAIONEZA
    deci..
    ptr aceasta reteta avem nevoie de o scrumbie afumata pe care o dezosam si ii scoatem pielea .o vom taia marunt marunt alaturat vom pune la fiert un morcov si o telina mica ,pe care si pe acestea le vom toca apoi marunt ,marunt ,in timp ce fierb legumele vom face o maioneza din 2 oua pe care o vom acri cu sare de lamiie sau zeama de lamiie cind au fiert legumele vom pune pestele tocat marunt intr-un lighenes apoi peste peste vom pune legumele care au fost si ele tocate marunt si lasate la scurs .vom condimenta cu sare si piper si vom amesteca bine,apoi vom pune maioneza peste peste si legume si iar amestecam bine pina cind toate ingredientele sunt acoperite de maioneza .gustam sa vedem daca mai trebuie sare si piper si in functie de necesitati vom mai adauga apoi luam un platou pe care asezam frunze de salata verde sau de spanac (bineinteles spalate si lasate la scurs)si punem compozitia obtinuta ii dam o forma iar apoi ornam cu feliute de lamiie ,va doresc pofta buna si va asigur ca si aceasta reteta este un deliciu si se prepara foarte repede .la fel si vinul il las la aprecierea dvs
    ******************************************************* ***********
    PATEU DIN PESTE
    pentru aceasta reteta avem nevoie de 3 kg de peste ( eu am facut din ciortanica )3 kg de
    ceapa ,3 kg de morcovi ,jumatate litru de ulei ,sare piper,boia dulce si iute ,
    dupa ca am curatat de solzi .mate pestele il spalam bine apoi il punem la fiert asa
    intreg cum este ,in apa in care punem pestele la fiert adaugam o lingura doua de otet,foi
    de dafin ,boabe de ienibahar si o felie doua de lamiie ,lasam pestele sa fiarba pina se
    desprinde de pe oase ,apoi scurgem apa si lasam la racit, luam carnea de pe oase si o dam
    prin masina de tocat.morcovi ii curatam si ii dam si pe acestia prin masina de tocat
    ,ceapa o taiem cit de marunt se poate .apoi intrun ceaun punem uleiul la incins ,punem
    ceapa si morcovul si calim un pic apoi adaugam pestele dat prin masina de tocat ,impreuna
    cu sare piper ,si boiaua dupa gust amestecam continuu sa nu se prinda .cind uleiul se
    ridica la suprafata ca la zacusca ,pateul este gata ,punem in borcane si sterilizam 10 15
    minute ,apoi scoatem borcanele din apa fierbinte si le punem la rece .va asigur ca aceasta
    reteta este un deliciu ,va doresc pofta buna !
    ******************************************************* ****************
    PASTA DE PESTE
    aceasta reteta eu o fac numai cu somn si platica deci..
    vom da prin masina de tocat carne de somn si platica care i ii vom taia aripioarele si o vom dezosa cam de 2 ori mai mult decit peste vom toca slanina daca aveti si slaninuta afumata e super .apoi amestecam bine pestele dat prin masina impreuna cu slaninuta si ea data prin masina de tocat iar apoi incepe aventura ,marea aventura ,vom sara dupa gust ,apoi ca sa nu fie doar asa vom adauga piper ,dar parca mai vrea ceva ,haideti sa punem si putina boia dulce ,si un strop iute sa mearga vinul nu i asa?
    si acum ce facem? mai dam o data totul prin masina de tocat ,deja se simte aroma .apoi vom pregati casuta in care va sta aceasta pasta ce ziceti? vom indesa bine de tot in borcane aceasta pasta vom adauga un strop de ulei si o feliuta de lamiie sa i tina de urit ,apoi ,apoi vom steriliza cam 60 70 minute
    fiindu i prea cald cum scoatem borcanele de la sterilizat le vom pune degraba la racit .
    frumos asezate pe rafturi in camara ,va asteapta sa gustati .sa nu uitati de vin pofta mare
    ******************************************************* ****
    PASTA DIN PESTE AFUMAT
    ptr aceasta reteta avem nevoie de 2 3 scrumbii afumate
    o ceasca de maioneza sau 100 gr de unt.
    o lingura de ceapa rasa fin, piper si zeama de lamiie
    scrumbia se desareaza in apa rece de cu seara , apoi vom scoate pielea scrumbia fiind afumata pielea iese foarte usor apoi dam prin masina de tocat carnea aceasta pasta obtinuta se amesteca cu untul care a fost scos di frigider de cu seara ,sau amestecam cu maioneza de casa in ambele cazuri gustul este de neuitat,apoi vom pune si ceapa rasa ,adaugam un strop de zeama de lamiie si piperul amestecam bine ,apoi vom praji feliute subtiri de piine le dam forma rotunda sau patrata sau romb si ungem cu aceasta pasta alaturat un pahar de bere va doresc pofta buna .
    ******************************************************* ************************
    CARAS INABUSIT
    luam caraseii ii curatam de solzi si mate ,apoi ii spalam si le dam un praf de sare .dupa vreo 15-20 minute ii tavalim prin faina si ii punem la prajit in ulei incins.dupa ce s au prajit ii scoatem pe o farfurie dupa care scurgem uleiul in care i am prajit ,asezam din nou pestele in tigaie si punem doar jumatate di ueiul scos apoi aruncam 3-4 stropi de otet si o canita de apa in care am pisat 2 3 catei de usturoi,un praf de sare si putin piper.dupa ce am pus si apa punem tigaii un capac si dupa primul clocot oprim focul .iese nebunie ,va doresc pofta buna si nu uitati de vin
    ******************************************************* ************
    CARAS IN SOS DE ROSII
    curatam pestele de solzi si mate ,spalam bine dupa care dam praf de sare ,trecem prin faina si
    prajim,dupa ce am prajit,taiem cubulete vreo 3 4 rosii(sau rosii in bulion)si aruncam peste pestele care s a prajit,condimentam cu sare,piper ,putin patrunjel tocat si daca este nevoie adaugam si o ceasca de apa cind incepe sa fiarba mai lasam 4-5 minute pe foc mic apoi se serveste cu mamaliguta va doresc pofta buna ,sa nu uitati vinul
    ******************************************************* **************
    SALATA DE TON
    eu o prepar astfel
    o conserva de ton ,din care am scurs uleiul ,
    3 ling ulei de masline ,
    piper,
    coriandru ,oregano ,busuioc
    1ardei rosu si un ardei verde,o ridiche ,o ceapa sau eu folosesc si sfecla rosie pe care o tin o jumatate de ora in apa rece
    sare
    zeama de la o lamiie
    pregatim astfel:
    ardeiul ridichea ceapa si sfecla o taiem julien apoi punem intr un boll de sticla
    stropim cu zeama de lamiie amestecam bine ,apoi tonul il taiem cubulete si il aruncam in
    scirba peste patul de legume gata pregatit ,aruncam un asternut de piper,apoi unul de sare
    un praf de oregano,unul de coriandru ,si un strop de busuioc apoi uleiul de masline ce
    credeti ca a,iesit?mai amestecam odata pentru a face cunostinta cu toate aromele si apoi
    ……..haideti la masa ,dar stati asa intr un ibricel aruncati o mina de spaghete peste
    care ati aruncat un praf de oregano ,putina sare si un strop de ulei,..ei ? ce ziceti?
    sunt gata spaghetele?
    haideti sa le strecuram dupa ce le-am strecurat ,le punem pe o farfurie , lasand un loc
    in mijlocul lor …. dar haideti ,desface-ti vinul.unul alb si sec ca merge al naibii de
    bine .salata o vom aseza in mijlocul spaghetelor peste care asa ca de final vom presara
    putin patrunjel tocat .va urez pofta buna
    ******************************************************* *******
    SPAGHETE CU TON
    ptr aceasta reteta avem nevoie de o conserva de ton in ulei ,
    ulei de masline ,
    zeama de la o lamiie,
    spaghete
    fierbem spaghetele in apa cu un strop de ulei si putina sare ,apoi dupa ce s au fiert le clatim sub un jet de apa rece le lasam la scurs.luam conserva de ton ,vom scurge uleiul din ea ,vom adauga ulei de masline si zeama de lamiie ,lasam cam 15 20 de minute dupa care ,vom pune spaghetele intr un bol si aruncam asa in scirba cum ne am invatat conserva de ton .amestecam bine si ornam cu feliute de lamaie si patrunjel tocat fin .sa nu va lipseasca un pahar de vin alb sec foarte ,foarte rece .
    va doresc pofta buna
    ******************************************************* **************
    SARAMURA DE BIBAN
    bibanul il curatam de mate il spalam, apoi il frigem pe o tabla pe care vom pune sare ,cind incepe sarea sa sara, vom pune pestele la fript ,cind s a copt il scoatem si il punem un pic intr un lighenas cu apa la moi ,apoi cu virful unui cutit vom rascheta solzii .separat intr o craticioara vom pune o cana de apa un strop de ulei si un strop de otet,piper,sare,boia dulce,cimbru felii de rosii,felii de ardei ,si vom fierbe 10 15 minute apoi cind legumele s-au muiat cit de cit vom pune pestele lasam sa de a un clocot mic apoi aruncam asa in scirba cum imi place mie sa spun o lingurita de mujdei amestecam cu grija sa nu se sfarime pestele apoi scoatem pe un platou impreuna cu zeama ornam cu ardei iute si patrunjel tocat .alaturi tronind mamaliguta .va urez pofta buna
    ******************************************************* ****************
    CALCAN CU SOS DE SMINTINA SI CIUPERCI
    curatam calcanul de mate ,il spalam bine il portionam dupa care ii dam un praf de sare
    in ulei curat bine incins il prajim nu inaite de al tavali prin faina ,dupa ce am prajit
    calcanul il lasam pe un servet la scurs de surplusul de ulei .
    intr un cazanel calim ciupercile taiate julien intr un strop de ulei de masline ,cind au
    prins un pic de culoare aruncam peste ele asa in scirba cum v am invata 3-4 linguri de
    smintina in care am amestecat o lingurita de faina ,cind incepe sa bulbuceasca punem 3-4
    catei de usturoi taiati julien,un praf de piper alb ,citeva farime de busuioc ,sare
    si ca sa prinda totul curaj adaugam un pahar de vin alb sec de preferinta ,dupa un
    clocot doua ,adaugam bucatile de calcan ,lasam un minut doua apoi .aruncam tot asa in
    scirba 2-3 fire de patrunjel tocat marunt .cind servim pe farfurie se adauga o jumatate de
    lamiie .va urez pofta buna ,nu inainte de a va trimite la frigider ,stiti de ce nu ?
    sticla de vin alb de la rece .
    ******************************************************* *****************
    SNITELE DIN PANGASIUS
    am lluat fileurile le am taiat cam la 3 degete grosime ,le am spalat le am pus pe un servet la scurs ,apoi le am condimentat cu sare ,piper,putin cimbru ,si o lecutica de boia iute .le am lasat asa cam 20 minute sa si traga un pic condimentele dupa care le am dat prin faina si ou si tusti in tigaia incinsa cu ulei de masline .bun fratilor ,foarte bun ,le am pus pe un servetel la scurs de surplusul de ulei ,apoi le am asezat pe farfurie ornindu le cu feliute de lamiie .e simplu nu i asa?
    si va asigur ca i si bun chear foarte bun .haideti nu mai stati pe ginduri ,vinul ,piinea si hai la masa .pofta buna
    ******************************************************* ***
    HAMSIE PE SCOBITORI
    ptr aceasta reteta
    avem nevoie de bete de frigarui pe care le vom taia in doua sau scobitori ,vom lua hamsia o vom curata de mate apoi o vom spala bine si vom trece scobitoarea sau batul de frigaruie prin ochiul hamsiei ,vom pune cite 5 bucati pe fiecare betisor ,apoi vom face un bechamel in care vom pune un ou,sare piper ,un strop de boia ,marar tocat fin ,faina si apa.vom amesteca bine cu telul apoi infainam fiecare betisor cu
    hamsie ,il trecem prin bechamel si il vom pune la prajit in uleiul bine incins ,apoi vom scoate pe servetel pentru a scapa de surplusul de ulei .asezam frumos pe un platou (asa cu betisoare)si incercam sa ornam cu felii de lamiie si rosii .la aceasta reteta de data asta merge berea ,va doresc pofta buna
    ******************************************************* *********

    MREANA LA CUPTOR
    luam pestele il curatam de solzi si mate si incercam sa l taiem pe sira sa l deschidem ca pe o carte .apoi spalam bine si ii dam un praf de sare .intr o tava punem ulei si incercam sa taiem cartofi rondele mai grosute dupa ce am facut un pat bun de cartofi ,punem pestele in patut iar ca sa nu i fie frig incepem sa l invelim cu putin piper,boia dulce,cimbru,si usturoi pisat facut pasta ,si mai adaugam noi vreo 3 4 felii de rosii si 2 3 felii de lamiie peste pește apoi il dam la cuptor vreo 20 de minute dupa care vom stropi cu un pahar de vin dupa care vom acoperi tava cu o folie de aluminiu din comert facind o gaurica la mijloc .si iar cu ea in cuptor ,dupa alte 20-30 minute vom scoate pestele din cuptor ,vom indeparta folia si ……………mama mama ce minunatie ,tocam patrunjel aruncam asa in scirba
    peste peste si incercam cu un pahar de vin alb sa degustam minunatia pofta buna
    ******************************************************* *******************
    ROSII UMPLUTE CU PESTE
    ptr aceasta reteta avem nevoie de peste alb,salau ,stiuca sau biban .
    5-6 rosii potrivite
    2 oua fierte tari
    1 lingura de mustar
    2-3 castaveciori murati
    si maslinute de decor
    incepem cu pestele pe care il curatam de solzi si mate il spalam bine si il punem la fiert cu o lingurita de sare apoi vom spala rosiile si vom taia capacelul acolo unde se afla codita vom goli rosia de miez( dar nu in totalitate)vom presara un pic de sare si vom lasa rosia la scurs cu capacelul in jos apoi vom taia marunt miezul de la rosie si il vom pune intr o tigaita la calit pina scade zeama bine si incepe sa se lege ,pestele fiert se scoate de pe oase si se toaca marunt impreuna cu ouale fierte,apoi vom adauga sosul de rosii,mustarul sare ,piper si castravetii tocati marunt marunt .amestecam bine apoi umplem rosiile cu aceasta compozitie .punem capacelul si ornam cu feliute de masline si patrunjel ,apoi rosiile astfel umplute se aseaza pe un platou pe care am pus frunze de salata spalate si scurse ,va doresc pofta buna.
    ******************************************************* **********
    BULZ DE PESTE
    Bulz de peste. 1kg peste marunt(murgoi, obleti, boarta, ori alte specii asemenea, care pot fi consumati intregi), ori bucati de peste fara oase(file) ; malai pentru mamaliga; 2-3 cepe; boia de ardei dulce/sau iute; sare, piper, ulei, un bot de untura, patrunjel verde, folie aluminiu alimentar Se prepara o super-mamaliga, nici prea tare nici prea moale, care se pune la racit(inchegat). Pestele oricat ar fi de marunt, se eviscereaza, si se rumeneste in tigaia incinsa cu ulei; Ceapa se taie solzisor si se caleste pana devine aramie; Pe o bucata de folie de aluminiu(care sa permita impaturirea unui patrat de 10 cm de bulz), pe partea interioara se unge cu putina untura. Tot pe aceasta suprafata se presara boia dulce sau iute(dupa preferinta). Se taie din mamaliga rece, un strat de 2 cm mamaliga(patrat de 10 cm si se aseaza pe suprafata unsa cu untura si boia. Peste ea se pun pestisorii rumeniti si ceapa, plus alte condimente dupa gust. Se astupa aceasta suprafata cu alta bucata de mamaliga, la fel de subtire, mamaliga unsa de asemenea cu untura si cu boia. Se inchide compact pachetul de folie. Pachetul asta(sau pachetele) se pun pe gratar la foc incins, pentru cate 5 minute pe fiecare parte. Se serveste cald, cu patrunjel presarat pe deasupra. In pachetel se mai pot pune, cartofi preajiti pai, peste afumat, sau sunculita, iar bulzul poate fi servit cu iaurt ori smantana.
    ******************************************************* ***************
    PIFTELUTE CU SOS
    avem nevoie de:
    2-3 cepe
    2-3 rosii
    1-2 ardei gras
    usturoi
    marar ,sare piper
    taiem legumele cubulete mai mari apoi le punem la calit un pic si adaugam si o cana doua de apa ,cind legumele sunt calite si aproape gata vom pune sarea,piperul,usturoiul tocat si el marunt apoi vom introduce in sos piftelutele una cite una dupa ce au dat un clocot bun vom arunca si mararul tocat marunt ,se servaste cu un vin alb alaturi, va doresc pofta buna
    ******************************************************* **************
    SPAGHETE CU TOCATURA DE STIUCA SI CRAP
    ptr aceasta reteta avem nevoie de o stiuca si un crap pe care ii vom curata de solzi si mate ,vom spala bine ,si vom dezosa ,carnea obtinuta de la acesti 2 pesti o vom da prin masina de tocat ,intro tigaie vom pune putin ulei de masline o ceapa tocata julien si deasemeni ardei tot la fel taiati julien ,vom cali un pic apoi vom da drumul si carnii tocate amestecam bine apoi punem putin cimbru ,piper si sare ,lasam vreo 10 minute sa se caleasca ,separat punem la fiert spaghetele in apa cu putin ulei si sare ,dupa ce au fiert spaghetele ,scurgem apa si clatim pastele .dupa ce s a calit carnea o aruncam peste spaghete si mai condimentam in functie de necesitati ,adaugind si o cescuta de apa fiarta ,apoi luam 2-3 catei de usturoi pe care ii vom taia la fel julien ,dupa ce a dat in 2-3 clocote bune aruncam asa in scirba niste patrunjel tocat fin fin .acoperim cazanul ptr 10 minute apoi putem servi alaturi de un pahar de vin va doresc pofta buna
    ******************************************************* ****
    MUSACA DIN STIUCA
    ptr aceasta reteta avem nevoie de o stiuca la vreo 2 kg .ii scoatem solzii matele o spalam bine ,o batem cu ciocanul de carne pentru a reusi sa i scoatem pielea ,apoi usoor cu virful unui cutit incercam sa scoatem carnea de pe oase,punem carnea intr un lighenas, intre timp curatam citiva cartofi pe care ii taiem rondele si ii calim un pic ,luam o tava mai inaltuta in care punem niscaiva ulei si incepem sa punem cartofii taiati rondele si caliti ,astfel vom pregati patutul pentru compozitia ce urmeaza sa o punem .dupa ce am terminat de pus cartofi ,vom lua masina de tocat carne si vom toca carnea dezosata de la stiuca ,apoi incepem cu o pala de sare ,una de piper,una de boia ,un virf de deget de cimbru ,vreo 2 3 cepe si ele tocate marunt ,un catel doi de usturoi dati pe razuitoarea fina si uite asa dupa ce
    amestecam toate astea ,tusti cu ele intr un ceaunel la calit in ulei de masline ,dupa ce am calit ompozitia si dupa ce am racit o binisor ce credeti ca facem ?luam o lingura buna de smintina si o amestecam bine de tot in compozitie ,iaca ta treabai aproape gata ,luam bunaciunea de compozitie obtinuta si fuga fuga ,hai cu ea in patutul de cartofi ce asteapta ,apoi dupa ce am intins uniform in toate colturile tavii ,mai adaugam si partea cealalta de cartofi taiati rondele pentru a acoperii totul bine ,stropim cu un picut de ulei si fuga fuga in cuptor ,cam la vreo 20 minute ce se aude? sfiriie tocatura ,haideti iute si degraba sa batem 2 3 oua in care adaugam un pic de oregano ,putina sare bi piper si tusti cu ele peste musacaua sfiriinda din cuptor .mai lasam vreo 20 minute si cind a prins crusta aurie e semn ca e gata,haideti prieteni la masa ,da adu incoace si carafa cu vin ca tare bun mai e si cere mult al naibii musacaua asta .va doresc pofta buna.
    ******************************************************* *********
    SCRUMBIE IN FOLIE
    ptr aceasta reteta avem nevoie de o scrumbie mai marisoara ,pe care o vom curata de solzi si mate ,o vom spala bine ,apoi ii vom da un praf de sare ,o lasam asa vreo 10 15 minute ,in acest timp intr un castronel vom pisa un catel de usturoi,vom pune un strop de boia dulce ,piper,putin cimbru ,un strop de oregano ,si citeva lacrimi de vin alb ,amestecam totul bine pina ce obtinem o pasta .cu acesta pasta vom unge scrumbia bine,neramanind un locusor in care sa nu fi umblat ,apoi bagam in burta ei o felie de lamiie una de rosie,si tot asa pina ajungem spre coada,apoi punem scrumbia intr o folie de aluminui pe care o inchidem la capete ,apoi luam o tava la lungimea scrumbiei si asezam
    scrumbia in ea,intepam pestele cu folie cu tot din loc in loc ptr a se scurge surplusul de grasime
    lasat de scrumbie si ce facem? la cuptor cu ea . cam dupa 30 45 de minute scoatem din cuptor ,scoatem staniolul ,umplem paharul cu vin alb si haideti la masa pofta buna va doresc
    ******************************************************* **********
    CROCHETE DIN PESTE
    ptr aceasta reteta avem nevoie de un fileu de somn 1 kg sau 1,5 kg
    apoi 1 kg de cartofi ,2 3 oua ,sare, piper 1 lingura de faina si ulei ptr prajit fileul de somn il fierbem ,la fel procedam si cu cartofi care apoi le dam prin masina de tocat ,amestecam cu ouale iar apoi punem sare piper si putina boia iute dupa ce am amestecat bine aceste ingrediente ,vom face bilute sau betigase pe
    care le dam prin faina si le prajim in uleiul incins.alaturat ar merge un bol de orez cu legume sotate .
    va doresc pofta buna
    ******************************************************* ***
    PILAF DE RACI
    dupa ce am fiert vreo 5 6 kg de raci sa intelegem ceva din ei nu?
    incepem sa i curatam folosim doar cozile si carnea de la clesti (vreau sa mentionez ca racii trebuie sa fie vii in orice moment cind ne pregatim sa ii preparam altfel)in apa in care am pus racii la fiert vom adauga un pumn de sare.dupa ce am fiert si curatat raci vom pune alaturat 4 cani de apa si 2 de orez la fiert impreuna cu un morcov,o telina ,o ceapa un ardei rosu tocate cubulete sa nu uitam de sare ,piper ,un virf de cimbru si putin ulei cind orezul este aproape gata si legumele la fel se adauga 2 3 rosii pisate din conserva apoi dupa ce mai da un clocot se pune carnea racilor care este alba si foarte gustoasa . dupa inca un clocot vom da de pe foc pilaful si vom servi cu patrunjel tocat pe deasupra si feliute de lamiie va doresc pofta buna
    ******************************************************* ************
    ARDEI UMPLUTI
    ptr aceasta reteta avem nevoie de somn sau stiuca (eu fac cu somn).
    curatam somnul de mate ,il spalam bine ,apoi il dezosam .pregatim vreo 10-12 ardei pe care ii curatam de seminte ii spalam apoi ii punem cu gura in jos pe un servet la scurs .intr e timp pregatim umplutura astfel ..
    somnul cam 2 kg fileu il dam prin masina de tocat impreuna cu vreo 3-4 cepe , vreo 4-5 cartofi si o bucatica de slaninuta afumata , o legatura buna de marar si una de patrunjel ca de……..asa ii sta bine apoi pisam vreo 3 4 catei de usturoi ,o lingurita de sare (ca sa mearga vinul),un praf de boia iute ,piper,si putin busuioc numa, numa (sa nu va prind ca puneti delicat sau secretul gustului ca nu stiu ce va fac) incepem sa amestecam toate ingredientele si amestecam si amestecam se cere ceva nu i asa?
    haideti sa punem un strop de ulei ,vedeti cum compozitia devine lucioasa? acum e numai bine haideti sa mai adaugam o cescuta de orez (numai cu bob rotund )si iar amestecam ,simtiti aroma?
    acum luam frumos cite un ardei si incepem usor usor sa i umplem ,punindu le un capacel din feliute de rosii.dupa ce am terminat de umplut toti ardei ,ii asezam frumos intr o cratita vom pune apa .1-2 linguri de pasta de tomate si citeva crengute de cimbru ,apoi pe foc cu cratita ……………….

    si SARMALUTELE IN FOI DE VARZA se fac cu aceiasi compozitie de la ardei umpluti numai ca la fundul cratitei punem putina varza tocata ,crengute de cimbru si intre rindurile de sarmalute punem vreo 2 3 feliute de sunculita afumata si 2-3 lingurite de pasta de tomate pofta buna si sa nu uitati vinul
    ******************************************************* ********
    CIORBA RUSEASCA(fara peste)
    ptr aceasta ciorbita avem nevoie de urmatoarele ..
    o sfecla potrivit de mare
    o telina ,un patrunjel,
    2-3 cepe
    2-3 morcovi ,
    ardei ,
    rosii,
    varza ,cartofi un dovlecel si bors
    patrunjel frunze ,sare ,ulei
    punem un cazanel cu apa la fiert cam 3 4 litri de apa ,punem putin ulei ,(mentionez ca eu mincarea nu o fac cu prajeala desi aceasta ciorba se face cu prajeala am sa evit sa fac acest lucru ) intr e timp curatam zarzavatul il spalam bine iar sfecla o punem in apa rece sa si mai ia din culoare cind apa incepe sa dea in clocot punem sfecla taiata fideluta dupa ce a dat 3-4 clocote bune punem ceapa tocata marunt ,apoi dupa ce ceapa a dat si ea 1-2 clocote bune ,punem coditele de la patrunjelul frunze tocate marunt, radacinoasele(telina ,patrunjelul si morcovii)taiate fideluta (la ciorbele rusesti totul se taie fideluta nu cubulete ,taiem rondele potrivit de subtiri apoi taiem pe lung sa obtinem fidelute )cind au dat si acestea 2 3 clocote bune punem rosiile taiate si ele fideluta daca nu avem rosii proaspete vom lua rosii in bulion sau suc de rosii,iar dupa citeva clocote bune ,punem varza taiata si ea fideluta marunta ,cartofi taiati in cuburi mai mici , ardei si dovlecelul lasam sa fiarba ,punem sare eu nu folosesc delicat si un virf de cutit de piper ,acrim cu bors,aceasta ciorba nu se face cu carne la sfirsit inainte de a o lua de pe foc intr
    un castronel punem o lingura de smintina pe care o amestecam cu un polonic de zeama din ciorba si apoi rasturnam in ploaie amestecind continuu in cazan de sus in jos ,cind servim ciorba in castronel punem deasupra patrunjel tocat fin ,va doresc pofta buna ,aceasta ciorba merge foarte bine vara atunci cind toate sunt proaspete si le avem in gradina ,se numeste ciorba ruseasca deoarece are in compozitia sa sfecla ,cartofi si varza .
    ******************************************************* ***********************
    ATENTIE !
    Anghila are sangele toxic.Daca sangele anghilei intra in contact cu vre-o rana de la mana dv-stra e belea.Pierderea cunostintei ar fi una dintre urmari…!

    #3774
    bogdan
    bogdan
    Keymaster

    Multumim Nelu!

    Ai depus o munca nu tocmai usoara cu retele astea, mie mi-e greu sa le si citesc acum pe toate.

    E bine ca sint scrise pe forum si putem consulta lunga lista de preparate cand avem chef sa pregatim un peste. Cu siguranta si Cristina ( Golden Fish ) are niste retete tari, dar e posibil ca numai la Galati sa se poate gati asa ceva, si atunci sintem nevoiti sa ajungem acolo daca vrem sa gustam.

    #3788
    Catalin
    Catalin
    Keymaster

    Nu uitati ca pentru preparatele din peste e nevoie de peste. Si eu nu cumpar…

    #7183
    Nelu
    Nelu
    Participant

    CATEVA SFATURI PRACTICE PENTRU PESCARI SI CONSUMATORI DE PESTE…

    Pestele proaspat se verifica astfel: daca este pus într-un vas cu apa si cade la fund, înseamna ca e bun.

    Daca pestele proaspat are miros de mâl, se tine 1 ora în apa rece si otet (2-3 linguri otet la 1 l apa).

    La prepararea icrelor este bine sa se foloseasca neaparat apa minerala sau sifon rece, pentru a le face mai emoliente.

    Crapul are un os amar în forma de triunghi, în locul în care se leaga sira spinarii de cap; acesta trebuie scos înainte de pregatirea pestelui.

    Bibanul se poate curata de solzi daca se scufunda în apa clocotita câteva secunde.

    Pentru pastrarea dulcetii pestelui, pestele curatat nu se tine în apa, doar se spala repede.

    Icrele de mreana fiind toxice crude, nu se consuma decât fierte sau prajite.

    La curatarea pestelui mare trebuie sa se aiba în vedere eventuala prezenta a teniei, fapt care interzice consumarea pestelui.

    Friptura de peste se fragezeste numai cu vin alb; vinul rosu da fripturii un gust rau.

    Pestele se curata mai usor de solzi daca îl bagam în apa clocotita si pe urma în jet de apa rece.

    Laptii de peste trebuie tinuti 10 minute în apa cu putina lamâie. Apoi se zvânta si se prajesc, usor tavaliti, în prealabil, prin faina.

    La preparatele de peste se serveste numai vin alb sec.

    Preparatele de peste se servesc pe farfurii ovale. Se va încojura pestele cu frunze mici de patrunjel verde si cu felii de lamâie si masline.

    Icrele se pastreza amestecate cu multa sare.

    Înainte de a frige fileul de peste, ungeti-l cu putin suc de lamâie. În acest mod, carnea devine foarte tare si nu se mai farâma.

    Sarea si acreala fac sa se coaguleze mai repede substantele albuminoide din carne si aceasta sa nu se sfarâme.

    Odata congelat, pestele nu mai poate fi recongelat. Nu numai ca-si pierde calitatile nutritive, dar nu mai are nici gustul placut.

    #7185
    Catalin
    Catalin
    Keymaster

    Mi-e dor de un bors facut pe malul Dunarii. Eu aduc tuciul, se poate?

    #7207
    Nelu
    Nelu
    Participant

    Sunt in concediu de odihna pana la 05.01.2015, chiar daca sunt din nou racit, sunt de acord cu un bors de peste pe malul Dunarii in zona Galati pregatit de Cristina si bineinteles cu ajutorul meu…
    Se inscrie cineva…..???????
    P.S. – astazi fiind o zi superba vroiam sa merg pe raul Ramnic la confluenta cu Siret, pentru o partida memorabila de clean mare, insa nasul si gatul nu vor sa cedeze!
    poate dupa Craciun!

    #7208
    Nelu
    Nelu
    Participant

    va garantez ca in acea zona CUNOSCUTA NUMAI DE MINE fara 3-4kg de clen mare nu veneam acasa!
    pe timp calduros nu stiu daca veneam cu clean mare(peste 500 gr.)dar, din experienta acumulata de peste 30 ani, clenii se mananca intre ei pana raman exemplarele cele mai mari, si aici ma refer in zonele cu balti-adancituri formate pe cursul raului unde ierneaza acesti pesti.
    cine nu crede este invitatul meu in aceste zile superbe!

    #7209
    Catalin
    Catalin
    Keymaster

    Recunosc ca m-a bufnit rasul citind despre cele 3-4 kilograme de clean, dar mi-am revenit. La bors ma bag! Daca borsul e coproductie, stiind ambele retete, da, va fi ceva bun. Si vorba aluia, pestele gatit de altii e mult mai gustos. Daca e si prins de ei… super! Eu ma voi ocupa cu Bogdan de bere, eu ii torn in pahar si el sa bea, altceva nici nu fac. Sper sa ajung si eu intr-o buna zi la locurile alea mult laudate cu cleni. La cate imi doeesc eu probabil ca trebuie sa mai traiesc linistit 50-60 ani, dar asta e, o sa o fac si pe asta.

    #7214
    Nelu
    Nelu
    Participant

    degeaba razi, n-am specificat in cat timp…….. 🙄

    #7216
    Nelu
    Nelu
    Participant

    Craciun lipovenesc!
    Totul e pe baza de peste!

    #7349
    Nelu
    Nelu
    Participant

    ATENTIE MARE!
    UN PREPARAT SAVUROS PENTRU NOAPTEA DE REVELION!
    ACEST PREPARAT SE SERVESTE CU PRECADERE IN SULINA SI ESTE PENTRU PESCARII INRAITI, LA TRECEREA DINTRE ANI, CA SA LE MEARGA BINE LA PESCUIT!

    Salau la cuptor cu sos de smantana si usturoi
    (sau orice peste rapitor cu carne alba inclusiv merluciu si chiar avat mare)

    Vreau sa va spun ca eu am facut si iese un preparat foarte gustos, lejer pentru stomac, usor de facut si cu
    efect la musafiri!
    Salaul se face fileuri(se prefera sa i se scoata pielea), se portioneaza, se sareaza si pipereaza dupa gust si se
    lasa asa timp de 10 min.
    Apoi este asezat(aranjat) intr-o tava de aragaz, intre fileuri se pun bucati de unt si ciuperci dupa cum
    crede fiecare.Deasupra bucatilor de fileuri se pun rondele de ceapa(daca se poate alternare rondele de
    ceapa alba si rosie)si feliute de lamaie, se mai poate adauga deasupra sare, piper sau condimente speciale
    pentru peste, dupa care se da la cuptorul incins timp de cca.10-15 min.
    Intre timp se face sosul alb din smantana, mujdei de usturoi, si un pahar cu vin alb, sec.Cantitatea din acest
    sos se apreciaza de fiecare, mujdeiul de usturoi deasemeni se apreciaza de fiecare dupa cum
    suporta, de la o simpla aroma pana la o cantitate mai mare.Optional in sos se poate adauga putina boia de
    ardei dulce, pentru o culoare rosiatica.
    Dupa cele 10-15 min. cand salaul s-a rumenit putin, se scoate din cuptor si se adauga sosul de smantana
    atat cat sa-l cuprinda, se presara cascaval ras deasupra, putin marar proaspat taiat marunt, si se da din nou
    la cuptor timp de 10-15 min.
    Dupa acest timp preparatul este gata, se poate scoate cu atentie pe un platou sau se poate lasa in tava, se
    mai adauga putin marar taiat marunt presarat pe deasupra.
    Pofta buna!

    #7472
    Catalin
    Catalin
    Keymaster

    Ce aveti pregatit pentru masa de pranz?

Vizualizare 12 articole - 1 la 12 (din 24 în total)

Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.

Comments are closed.