Retete din peste cu specific local

Home Forums Dimineata la cafeluta Retete din peste cu specific local

Viewing 12 posts - 13 through 24 (of 24 total)
  • Author
    Posts
  • #7476
    NeluNelu
    Spectator

    azi am prins peste! 😛

    #7478
    CatalinCatalin
    Keymaster

    Nu e cam mult??? Se anunta iarna grea? 🙄

    #7480
    NeluNelu
    Spectator

    Pai in total au fost 8kg(macrou, cod, baby hering), din care 1kg l-am pus iute pe gratar, 3kg l-am facut pasta de peste(abia acum 10 min. am terminat) 2kg baby hering pentru fica-mea(il va prepara in urmatoarele zile) 1kg pentru maica-mea si am mai ramas cu 1kg! Ce este mult peste????

    #8237
    NeluNelu
    Spectator

    Mod UNIC…de pregătire, păstrare şi preparare a icrelor !!!

    Icrele, de peşte, de apă dulce (crap, caras. ştiucă etc.), căci despre ele facem acum vorbire … după recoltare, pentru viteza oparaţiunii, se vor trece printr-o maşină de tocat carne, fie manuală, fie electrică pentru a îndepărta în modul cel mai uşor posibil, pieliţa (săculeţul unde sunt depozitate în mod natural).
    Deltaicii au un instrument rudimentar, foarte interesant din lemn, cu ajutorul căruia procedează la îndepartarea pieliţei manual şi cu multă migală!
    Revenind la maşina de tocat … pieliţa săculeţului se va răsuci toată, în jurul cuţitului maşinii de tocat, fără a afecta în nici un fel bobul în sine. Ulterior icrele astfel rezultate, se pun eventual la scurs printr-o sită fină. Se pune sare după gust, în ideea că se vor consuma după cel puţin 24 ore, sau mai multă sare, dar nu exagerat, dacă e necesar a le păstra un timp mai îndelungat. Dacă sunt ţinute în frigider se pune sare moderat, tot după gust, sau mai puţină, dacă sunt congelate. Pot sta fără probleme congelate luni de zile, fără a se pierde absolut nimic din calitatea acestora.
    Pentru preparare, nu înainte de un minim de 24 ore, timp ce au stat cu sare, se pun într-un vas, de regulă în cantitatea necesară pentru prepararea unei salate de icre, funcţie de numărul de persoane … şi se începe amestecul manual al acestora adăugându-se în primă fază, câteva picături de ulei … se continuă amestecul (eu folosesc o linguriţă inox, cu coadă foarte lungă), şi se mai pun câteva picături de ulei, e adevărat de floarea soarelui, iar în moment ce a fost încorporată această mică cantitate iniţială de ulei, se adaugă cel mai important ingredient – un vârf de cuţit de sare de lamâie !!! Abia după acest moment se poate adăuga câte puţin, în etape, ceva mai mult ulei, continuîndu-se mereu numai după încorporarea şi omogenizarea totală a cantităţii anterioare….
    Dacă devine foarte greu de amestecat, în ideea că devine foarte vâscos preparatul în sine, se poate adăuga o picătură două de apă minerală, dar nu mai mult. Iar dacă gustând dorim sa fie puţin mai acrişoară salata noastră de icre, mai putem pune un grăunte de sare de lamâie.
    Nu se pune în final mult ulei, pentru simplul motiv că dorim a consuma o salată de icre şi nu o salată de ulei. Se poate adăuga în final ceapă albă tocată foarte mărunt şi stoarsă în prealabil, se omogenizează şi se pune într-un bol micuţ sau în mai multe, unde pot fi ornate cu feliuţe mici de măsline, frunzuliţe de pătrunjel, deci ceva simplu, rustic şi fără multe alte decoraţiuni. Poftă bună !

    #9403
    NeluNelu
    Spectator

    o reteta de peste rapida si gustoasa:

    Marinata de peste instant 

    1kg peste mic fara cap, se sareaza cca. una ora, condimente(1-2 foi de dafin, enibahar,piper,coriandru), 250ml. apa, 250ml. otet in procente egale, se toarna cca. un pahar ulei(sau mai putin) cat sa se formeze o pelicula deasupra lichidului.

    Se fierbe la oala sub presiune cca.30 min. sau 40 min. in functie de marimea pestelui, dupa care se lasa la racit, se poate consuma imediat sau se trece la borcane cu sosul respectiv si se sterilizeaza la bain –marie cam 30 min.

    Daca se prefera in sos tomat, in loc de apa se pune suc de rosii.

    Pofta buna!

    #9690
    CatalinCatalin
    Keymaster

    O imagine cu o masa simpla dar gustoasa din oltenia

    #10047
    CatalinCatalin
    Keymaster

    Il cureti si il speli dupa care il pui la sare multa 8-10 ore.

    Il clatesti si il pui la otet cu apa (o cana mare la 1 l de otet) tot vreo 8-10 ore.

    Ii pui sa se scurga bine de otet (eu îi pun pe coala alba la scurs) si incepi sa-i aranjezi in borcan cu putin foi de dafin si piper intre pesti.

    Completetezi cu ulei de calitate (cel de floare e pentru protectie, dar cel de masline il poti consuma la salata in care pui ceapa rosie, masline fara samburi si lamaie).

    Sa ai grija cu bautura ca cere al draku de mult!!!

    Dar pt oblete iti recomand cealalta reteta care se face la cuptor.

    Taie-i in doua ca sa se patrunda mai bine si sa poti sa-i aranjezi mai usor in borcan.

    Iti garantez ca vor iesi belea.

    #10113
    CatalinCatalin
    Keymaster

    Mi s-a facut dor de un platou cu peste si un castron cu zeama.

    #10115
    NeluNelu
    Spectator

    Ieri, tocmai am servit un platou cu peste si ciorba de peste facuta pe malul Prutului!

    A fost delicioasa, mi-a parut extrem de rau ca s-a descarcat smartphone-ul si nu am putut filma intreaga iesire pe Prut!

    https://youtu.be/B7rZLVd5Faw

    #10116
    CatalinCatalin
    Keymaster

    Bravo, felicitari!

    Prutul este foarte mic din ce vad. Bine ca este vegetatie in jur, pare un loc frumos.

    Durata sederii?

    #10117
    NeluNelu
    Spectator

    De Vineri dimineata pana Duminica

    Apropo Cataline, sareau avatii in prostie, din pacate am lasat mustele acasa……

    #14328
    CatalinCatalin
    Keymaster

    Tocmai ce s-a incheiat Festivalul Borsului de la Jurilovca la care am reusit sa lipsesc si anul asta… Am cules totusi de prin impresiile internautilor cateva lucruri importante pentru reusita unui bors de calitate. Iata:

    -peste proaspat, mult si diversificat ca specii

    -legume cat mai putine

    -acrit doar cu otet

Viewing 12 posts - 13 through 24 (of 24 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

Comments are closed.