Recent Topics

Retete din peste cu specific local

Home Forums Dimineata la cafeluta Retete din peste cu specific local

Viewing 12 posts - 13 through 24 (of 24 total)
  • Author
    Posts
  • #7476
    NeluNelu
    Spectator

    azi am prins peste! ­čśŤ

    #7478
    CatalinCatalin
    Keymaster

    Nu e cam mult??? Se anunta iarna grea? ­čÖä

    #7480
    NeluNelu
    Spectator

    Pai in total au fost 8kg(macrou, cod, baby hering), din care 1kg l-am pus iute pe gratar, 3kg l-am facut pasta de peste(abia acum 10 min. am terminat) 2kg baby hering pentru fica-mea(il va prepara in urmatoarele zile) 1kg pentru maica-mea si am mai ramas cu 1kg! Ce este mult peste????

    #8237
    NeluNelu
    Spectator

    Mod UNIC…de preg─âtire, p─âstrare ┼či preparare a icrelor !!!

    Icrele, de pe┼čte, de ap─â dulce (crap, caras. ┼čtiuc─â etc.), c─âci despre ele facem acum vorbire … dup─â recoltare, pentru viteza opara┼úiunii, se vor trece printr-o ma┼čin─â de tocat carne, fie manual─â, fie electric─â pentru a ├«ndep─ârta ├«n modul cel mai u┼čor posibil, pieli┼úa (s─âcule┼úul unde sunt depozitate ├«n mod natural).
    Deltaicii au un instrument rudimentar, foarte interesant din lemn, cu ajutorul c─âruia procedeaz─â la ├«ndepartarea pieli┼úei manual ┼či cu mult─â migal─â!
    Revenind la ma┼čina de tocat … pieli┼úa s─âcule┼úului se va r─âsuci toat─â, ├«n jurul cu┼úitului ma┼činii de tocat, f─âr─â a afecta ├«n nici un fel bobul ├«n sine. Ulterior icrele astfel rezultate, se pun eventual la scurs printr-o sit─â fin─â. Se pune sare dup─â gust, ├«n ideea c─â se vor consuma dup─â cel pu┼úin 24 ore, sau mai mult─â sare, dar nu exagerat, dac─â e necesar a le p─âstra un timp mai ├«ndelungat. Dac─â sunt ┼úinute ├«n frigider se pune sare moderat, tot dup─â gust, sau mai pu┼úin─â, dac─â sunt congelate. Pot sta f─âr─â probleme congelate luni de zile, f─âr─â a se pierde absolut nimic din calitatea acestora.
    Pentru preparare, nu ├«nainte de un minim de 24 ore, timp ce au stat cu sare, se pun ├«ntr-un vas, de regul─â ├«n cantitatea necesar─â pentru prepararea unei salate de icre, func┼úie de num─ârul de persoane … ┼či se ├«ncepe amestecul manual al acestora ad─âug├óndu-se ├«n prim─â faz─â, c├óteva pic─âturi de ulei … se continu─â amestecul (eu folosesc o linguri┼ú─â inox, cu coad─â foarte lung─â), ┼či se mai pun c├óteva pic─âturi de ulei, e adev─ârat de floarea soarelui, iar ├«n moment ce a fost ├«ncorporat─â aceast─â mic─â cantitate ini┼úial─â de ulei, se adaug─â cel mai important ingredient – un v├órf de cu┼úit de sare de lam├óie !!! Abia dup─â acest moment se poate ad─âuga c├óte pu┼úin, ├«n etape, ceva mai mult ulei, continu├«ndu-se mereu numai dup─â ├«ncorporarea ┼či omogenizarea total─â a cantit─â┼úii anterioare….
    Dac─â devine foarte greu de amestecat, ├«n ideea c─â devine foarte v├óscos preparatul ├«n sine, se poate ad─âuga o pic─âtur─â dou─â de ap─â mineral─â, dar nu mai mult. Iar dac─â gust├ónd dorim sa fie pu┼úin mai acri┼čoar─â salata noastr─â de icre, mai putem pune un gr─âunte de sare de lam├óie.
    Nu se pune ├«n final mult ulei, pentru simplul motiv c─â dorim a consuma o salat─â de icre ┼či nu o salat─â de ulei. Se poate ad─âuga ├«n final ceap─â alb─â tocat─â foarte m─ârunt ┼či stoars─â ├«n prealabil, se omogenizeaz─â ┼či se pune ├«ntr-un bol micu┼ú sau ├«n mai multe, unde pot fi ornate cu feliu┼úe mici de m─âsline, frunzuli┼úe de p─âtrunjel, deci ceva simplu, rustic ┼či f─âr─â multe alte decora┼úiuni. Poft─â bun─â !

    #9403
    NeluNelu
    Spectator

    o reteta de peste rapida si gustoasa:

    Marinata de peste instant 

    1kg peste mic fara cap, se sareaza cca. una ora, condimente(1-2 foi de dafin, enibahar,piper,coriandru), 250ml. apa, 250ml. otet in procente egale, se toarna cca. un pahar ulei(sau mai putin) cat sa se formeze o pelicula deasupra lichidului.

    Se fierbe la oala sub presiune cca.30 min. sau 40 min. in functie de marimea pestelui, dupa care se lasa la racit, se poate consuma imediat sau se trece la borcane cu sosul respectiv si se sterilizeaza la bain ÔÇômarie cam 30 min.

    Daca se prefera in sos tomat, in loc de apa se pune suc de rosii.

    Pofta buna!

    #9690
    CatalinCatalin
    Keymaster

    O imagine cu o masa simpla dar gustoasa din oltenia

    #10047
    CatalinCatalin
    Keymaster

    Il cureti si il speli dupa care il pui la sare multa 8-10 ore.

    Il clatesti si il pui la otet cu apa (o cana mare la 1 l de otet) tot vreo 8-10 ore.

    Ii pui sa se scurga bine de otet (eu îi pun pe coala alba la scurs) si incepi sa-i aranjezi in borcan cu putin foi de dafin si piper intre pesti.

    Completetezi cu ulei de calitate (cel de floare e pentru protectie, dar cel de masline il poti consuma la salata in care pui ceapa rosie, masline fara samburi si lamaie).

    Sa ai grija cu bautura ca cere al draku de mult!!!

    Dar pt oblete iti recomand cealalta reteta care se face la cuptor.

    Taie-i in doua ca sa se patrunda mai bine si sa poti sa-i aranjezi mai usor in borcan.

    Iti garantez ca vor iesi belea.

    #10113
    CatalinCatalin
    Keymaster

    Mi s-a facut dor de un platou cu peste si un castron cu zeama.

    #10115
    NeluNelu
    Spectator

    Ieri, tocmai am servit un platou cu peste si ciorba de peste facuta pe malul Prutului!

    A fost delicioasa, mi-a parut extrem de rau ca s-a descarcat smartphone-ul si nu am putut filma intreaga iesire pe Prut!

    https://youtu.be/B7rZLVd5Faw

    #10116
    CatalinCatalin
    Keymaster

    Bravo, felicitari!

    Prutul este foarte mic din ce vad. Bine ca este vegetatie in jur, pare un loc frumos.

    Durata sederii?

    #10117
    NeluNelu
    Spectator

    De Vineri dimineata pana Duminica

    Apropo Cataline, sareau avatii in prostie, din pacate am lasat mustele acasa……

    #14328
    CatalinCatalin
    Keymaster

    Tocmai ce s-a incheiat Festivalul Borsului de la Jurilovca la care am reusit sa lipsesc si anul asta… Am cules totusi de prin impresiile internautilor cateva lucruri importante pentru reusita unui bors de calitate. Iata:

    -peste proaspat, mult si diversificat ca specii

    -legume cat mai putine

    -acrit doar cu otet

Viewing 12 posts - 13 through 24 (of 24 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

Comments are closed.