Recent Replies

Recent Topics

Tenkara sau flyfishing japonez

Home Forums Tehnici de pescuit cu mustele artificiale Tenkara sau flyfishing japonez

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • Author
  Posts
 • #5267
  Catalin
  Keymaster

  Un stil vechi de peste 200 ani in Japonia dar cunoscut abia in ultimii 5 ani de ceilalti pescari ai planetei. Practic vorbim despre un flyfishing practicat de catre japonezi cu resurse proprii si economicoase in scopul prinderii pestilor de apa dulce de pe apele de munte in principal.
  Japonezii foloseau betele de bambus sau trestie de zahar pe care le aveau din belsug si aveau avantajul ca puteau folosi bete lungi, acestea fiind usoare, si astfel nu necesitau folosirea snurului in exces si a mulinetelor.
  Practic astazi in tehnica tenkara vorbim despre un fel de bici romanesc compus dintr-o varga (de regula telescopica de 3.3-4.5 metri lungime sau 11 ft la 15 ft) fabricata fie din fibra de carbon sau sticla fie din lemn sau pluta si o linie mai mica sau egala ca lungime cu batul si asemanatoare ca structura cu cea clasica de fly, conica, impletita, cu tipet…
  Musca de Tenkara clasica are hackle-ul orientat catre in fata, lucru ce pe noi romanii nu prea ne intereseaza deoarece noi stim prea bine ce fel de muste prefera pestii autohtoni.
  Ca avantaje pe care eu le vad ar fi in primul rand costul scazut al echipamentului si lejeritatea folosirii. Remarc tot aici ca raurile si paraurile noastre sunt suficient de mici pentru a putea folosi aceasta metoda cu succes, mai ales ca putem lejer sa intram cativa metri si in apa. Ma uitam la Leo care arunca pe Neajlov cu snurul, nu mai mult de vreo 10 metri in conditiile in care pe mulineta avea lejer vreo suta si ceva. Se pot face multe discutii.

  #5273
  Catalin
  Keymaster

  Un alt mare avantaj este acela ca nu se mai pierde timp cu miscarile de dute-vino pregatitoare aruncarilor din flyfishing, miscari necesare iesirii firului prin inele dar si precizia mult mai mare a firului fix.

  #5274
  bogdan
  Keymaster

  Romanul fiind un defect al acestei planete, pescuieste in stilul tenkara de multi ani.
  Am cunoscut pe cineva din Otelu Rosu care pescuieste asa la Poiana Marului, si prinde foarte bine. Cam isi rade in barba de cei cu fly clasic. Stilul l-a preluat de la tatal sau, si habar n-avea ca se numeste tenkara si e inventat de japonezi, dar nici nu-l interesa.

  Folosea o varga cam de 3,6 m iar firul monofilament cam de 1,5-2 m, si musca fara plumb, fara buldo, doar atat.

  #5275
  Catalin
  Keymaster

  Asta si este ideea pescuitului cu musca artificiala, sa poti veni din aer cu ea si sa o asezi pe apa cat mai natural si mai aproape de pestele vizat. Unii s-au complicat iar altii au simplificat. Romanul a gasit repede metodele eficiente gen plase, curent… Mai nou in Delta se aude de metoda butelia, o leaga cu sfoara, deschid robinetul si ii dau drumul pe fund. Dupa golire se recupereaza si ea si pestele si omul cu butelia in barca e curat si nepatat. Tenkara e pentru copiii romanilol.

  #5276
  Nelu
  Spectator

  Bogdan mi-a luat vorba din gura, nu am stiut ca pescuiesc(pescuiam, de fapt) la acest stil, si asta cu vreo 25 ani in urma, pe raul Ramnic!

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.

Comments are closed.