Tipuri de muste

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • Author
  Posts
 • #493
  Catalin
  Keymaster

  Incercand o clasificare simpla si pe intelesul tuturor, pescarii de fly fishing adica cei ce prefera snurul cu una sau doua muste, au gasit de cuviinta sa le imparta in doua mari categorii si anume ude si uscate. In cele ce urmeaza am sa va arat ca tehnicile folosite fac ca aceasta impartire sa devina aproape lipsita de importanta. E bine de stiut ca mustele uscate, in starea lor naturala plutesc, fiind construite din materiale cu flotabilitate mare adica fel de fel de spume de mare densitate si ele se chinuie in general sa imite diverse ganganii pe care specia vizata de peste il consuma in perioada in care noi cautam sa o prindem. Cele ude se scufunda usor imitand insectele moarte. Nimfele pe care unii le trec in alta categorie nu sunt decat tot niste ude doar ca mai lestate adica mai grele, cu ajutorul carora se vizeaza speciile care se hranesc mai pe fundul apelor. Exista solutii ( grasimi ) care fac din ude uscate sau care doar cresc putin flotabilitatea. Exista pescari ce lesteaza uscatele cu bilute de plumb langa ochet si le transforma in ude, la fel cum exista pescari care lesteaza cu plumb rotative sau oscilante si obtin aruncari mai lungi si evolutii mai adanci ale nalucilor. Astea sunt trucuri pescaresti care ne ajuta sa nu mai caram zeci si sute de modele si sa transformam rapid si sa adaptam nalucile si mustele dupa caz. Streamerele sunt niste ude mai mari si vizeaza asa cum este si firesc speciile mai mari de rapitori.
  Ca si legatori de muste i-as mentiona pe cei ce tin mortis sa imite pana la perfectiune o anumita specie de gaza cu care se hraneste pestele vizat si care, crede el, e singura prinzatoare ( acestia sunt parte din cei ce se dau cu snurul pe raurile de munte dupa pastrav si lipan ). Apoi sunt cei ce pot face muste aproape din orice si sunt manati fie de hazard fie de motive economice si aici intra si poporul chinez. Si mai sunt si altii din a carei categorie tind sa cred ca fac si eu parte care leaga din pasiune si pun in muste si ceva artistic facand mustele nu doar „prinzatoare” dar si atragatoare estetic, preferand culori fluorescente si stralucitoare in locul celor naturale. Un lucru e cert si anume ca toti urmaresc sa prinda cat mai mult peste cu creatiile lor dar cine reuseste mai bine acest lucru, e cam greu de dovedit. De ce le recomand eu prietenilor si clientilor mei mustele mele? Deoarece pun in ele cele mai bune materiale de pe piata de specialitate, in general din strainatate, pun mult suflet deoarece fiecare creatie a mea e o parte din mine, pun matematica fiindca nu imi plac produsele strambe, inegale sau inestetice si mai pun in ele tot ce am invatat de la profesori ( Ivan I. Gabriel ), ce am citit si studiat din literatura de specialitate, tot ce am adunat de pe teren de la oamenii simpli care folosesc mustele de cand s-au nascut si mai vin si cu mici inovatii sau adaptari gandite sau descoperite in lungile zile in care se duc bataliile cu micii sau marii rapitori.

  #1601
  Catalin
  Keymaster

  Tube fly

  Sunt muste sau streamere ce se leaga pe tuburi subtiri si usor moi in genul celor de la minele de pix clasice. La fel ca si alte tehnici venite la noi in anii din urma, si aceasta este mai degraba o fitza dar si asa, mi-am permis sa o studiez putin si sa vedem daca ne este de vreun folos.
  Un prieten pescar de somon din Suedia care prefera acest sistem a fost amabil si mi-a explicat de ce prefera tuburile in locul clasicelor muste legate pe carlig. In primul rand legand pe tub nu devii dependent de un tip anume de carlig, mic-mare, cu tija lunga sau alte alea, ai o dimensiune cat de cat standard a tubului, 1-2 cm, legi musca sau streamerul apoi incep sa vina beneficiile. Introduci firul prin tub iar in capatul lui legi ce carlig vrei, mic sau mare, cu sau fara barbeta ori ancora. Foarte tare, in plus, in cazul in care ajungi intr-un loc cu pesti mai mari, introduci doua trei muste pe fir, acestea formand un streamer in care te poti juca usor cu lungimea sau paleta de culori.
  Astea ar fi principalele avantaje cu care as vrea sa va chinui mintile pe perioada iernii astfel incat in primavara sa ne dam seama daca merita sa incercam sistemul.

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.

Comments are closed.