Recent Replies

Recent Topics

Frustrari

Delta Dunarii dupa pandemie

Am plecat in Delta Dunarii imediat ce a aparut oportunitatea primei relaxari de dupa restrictiile COVID-19 adica am plecat cand inca mai era prohibitie. Am gasit o Delta linistita si salbatica cu locurile de pescuit virgine si napadite de vegetatie, curata, plina de pasari si animalute mirate parca de aparitia noastra intr-un habitat pe care il cucerisera in ultimile doua luni. Era o Delta asa cum nu tin minte sa fi mai vazut vreodata dar poate sunt si eu un pic subiectiv. Am profitat de salbaticie si liniste cateva zile la Sfantu Gheorghe apoi la Sulina dupa care a venit ziua de 3 iunie cand s-a terminat perioada de prohibitie si au inceput sa apara primii pescari si turisti. Pe 5 iunie si in weekendul respectiv Delta s-a umplut asa cum nu am vazut-o nici eu nici toti prietenii mei cu care am vorbit, niciodata. Zeci si sute de barci si de masini si rulote. Am parcurs cu barca peste 300-350 kilometri si am vazut canale precum Stipoc, Sontea, Sireasa, 36 sau Litcov pline ochi de oameni. Peste nu se mai prindea aproape deloc, lume luminata, gratare, bautura, socializare, muzica, salupe peste salupe, ceva infernal. Daca natura reusise sa adoarma in cele doua luni de izolare a noastra acum e sigur ca s-a trezit cutremurata de atata puhoi de oameni. Acum locurile de pescuit si-au revenit si unde era iarba si salbaticie acum pamantul era batatorit si iarba lipsea iar gunoaiele au inceput si ele sa rasara. Apa tulburata si plina de vegetatie tocata de barci adica incet, incet viata isi reia cursul ei. Pun in continuare pe Youtube filmulete din Delta si o sa apara curand si cele surprinse in perioada asta. ca o mica observatie, unde intr-un an aveam norocul sa vad 3-4 broaste testoase acum pana in prohibitie am vazut sute, erau pe Litcov doar pe un bustean la soare zece!

Frustrari

Delta Dunarii intre vis si realitate

In ultimii ani Delta Dunarii incepe sa devina tot mai greu accesibila pentru turistii si pescarii de bun simt si culmea, se intampla asta in mare parte ca efect al actiunilor nesabuite ale turistilor si pescarilor lipsiti de acelasi bun simt. Camparea a fost interzisa in locurile salbatice, controalele vizeaza curatenia, retinerea cantitatilor si dimensiunilor legale, localitati si-au ingradit teritoriile, pasunile, padurile, de furia unora care nu au nicio legatura cu natura.

Ultimile masuri, bariera auto la Baltenii de Sus pentru a opri accesul pe malul bratului in aval de sat catre Mahmudia si bariere in Pardina la confluenta bratului Chilia cu canal 36. Aceasta ultima decizie luata de padurar a venit dupa ce hoardele de pescari au taiat cu drujbele copacii si i-au ars si au lasat cateva remorci de gunoaie in acea zona. Nu vreau sa vorbesc despre cat peste au prins si retinut fiindca asta e o alta problema.

Ideea este ca noi cei care credem intr-o Delta frumoasa si prietenoasa si care ne chinuim sa o pastram asa. vom avea cel mai mult de suferit. Urmeaza inca o masura, marirea taxelor de acces si pescuit, masura menita sa selecteze pe cei buni de cei rai dar din pacate cred eu ca va fi chiar invers

Frustrari

Ziua cea mai lunga

21 iunie, solstitiul de vara sau ziua cea mai lunga a anului. Asta inseamna ca incepand de azi ziua a devenit mai scurta si ca se va scurta cu fiecare zi care va trece. Pentru pescuit si in special pentru spinning va insemna mai putin timp disponibil pentru pescari si pesti de a interactiona iar in Delta va insemna mai mut timp pentru dormit. Personal mi se pare trist ca prima parte a anului a fost saracacioasa in pescuit, doua luni de prohibitie si in restul timpului ape mari si tulburi, ploi cu tunete si fulgere si multi tantari adica totul impotriva pescuitului. Daca mai luam in calcul ca deja a inceput perioada concediilor in care Delta e plina de turisti si barci atunci pentru pescari devine si mai trist…