Promovare

Scrumbia mica sau rizeafca cu muste artificiale pe Dunare

In ultimile partide de pescuit ne-am ocupat si cu prinderea scrumbiei mici pe Dunare si pe raurile pe care ea urca, Arges in principal. Am folosit 3 tipuri de muste pentru taparinele noastre si toate au avut succes. Fosforescente toate si cu rezultate pe inserat. Nu uitati ca aceasta scrumbie mica mai poposeste pe aici pana prin august deci distractie placuta!

Promovare

Adevarata Delta, povesti necosmetizate

De mult timp ma bate gandul sa va fac cateva confesiuni murdare…

Plimbandu-ma des prin Delta, in toate anotimpurile, si incercand sa ma bucur de toate frumusetile peisajului, inevitabil ma lovesc si de aspectele mai putin frumoase. Si daca ochiul este adesea ocupat cu partea placuta, aparatul foto le retine pe ambele in aceeasi masura.

Sunt locuri si perioade in care Delta nu arata bine si locuri si perioade in care arata mai bine. Cu toate astea sunt si locuri care arata ca dracu mai tot timpul anului. In anotimpul verde de regula lucrurile arata bine deoarece vegetatia ascunde gunoaiele si atentia ne este atrasa de fel de fel de frumuseti dar cand verdele dispare lucrurile nu mai stau atat de bine.

Pe primul loc in topul meu este Maliucul. Cea mai urata ( murdara ) localitate a Deltei!!!

Sa nu ma intelegeti gresit, imi place Maliucul ca si asezare, parte intravilana ca sa ma exprim asa mai plastic, imi plac oamenii de acolo ( nu toti… ) si imi place sa pescuiesc in preajma lui. Totusi, oricand te-ai duce acolo, iarna/vara, pe ape mici sau mari, toate zonele limitrofe asezarii PUT! Mocirla, balega, sute de animale sau pasari, gunoaie, hoituri… Banuiesc ca principalul motiv este chiar cresterea intensiva a animalelor si cresterea lor in imediata apropiere a vetrei satului. Ele distrug repede vegetatia, mocirlesc pamantul si il umplu de excremente. Tot timpul miroase urat si in zona din aval a localitati si pe Cranjeala pe ambele parti. Nu mai vorbesc de gunoaiele aduse de apele umflate fiindca asta este o mare problema a intregii Delte care colecteaza practic fara voie toata mizeria Europei. Bineinteles ca nu interzice nimeni nimanui sa isi stranga gunoiul din zona comunitatii in care traieste, mai ales ca am vazut ca se finalizeaza rampele de gunoi din fiecare localitate cu acces la Dunare, rampe de unde probabil se va colecta gunoiul si se va duce la o groapa ecologica.

Ca si locatie Maliucul pare bine pozitionat, in inima Deltei, inconjurat de ape, Dunare, canale, lacuri, o asezare micuta dar cocheta cu blocuri si case, hotel, magazine, terase, tot ce vrei. Cred ca e nevoie de un primar cu initiativa si de ceva eforturi din partea locuitorilor fiindca dupa parerea mea curentul asta cu salbaticia si frumusetea Deltei incepe sa cam dispara, oamenii vin, vad, pleaca si nu se mai intorc daca vad mizerie si nepasare. Turistul roman este pretentios si nici cel strain nu este prost, ofertele externe sunt foarte generoase iar genul asta al nostru de turism bazat pe chici, tepe si tunuri nu prea mai tine. Doar cu un bors de peste si o fuga pe canale cu un 200cp nu prea avem viitor…

 

Promovare

Sfantu Gheorghe - Delta Dunarii

 

O asezare care pare sa imbine trecutul cu prezentul, cu case vechi din paianta si acareturi saracacioase, intercalate printre constructii noi, case, pensiuni si cateva blocuri. Oameni harnici pe care i-am vazut tragand la plase dupa scrumbie, asteptandu-si linistiti randul la toana in port pierzand vremea la pregatirea plaselor. Un debarcader modernizat de vreo trei ani, cu locuri inchiriate sau cumparate pentru barci, cu iluminat public, prize pe pontoane si alte minunatii. Punctele pentru prima vanzare isi fac si ele treaba, oamenii par constiinciosi in ceea ce fac. Cateva magazine, un bancomat si o carciuma unde am baut si noi o bere, sunt lucrurile de care ai nevoie si pe care le gasesti la Sfantu. Am lasat barca in port doua zile cu o parte din bagaje in ea, motor, carburant si altele, si nu s-a atins nimeni de nimic.

Plaja este salbatica, daca vrei salbaticie adevarata aici o gasesti. Ti se ofera doar nisip si apa, restul, mancare si bautura iti aduci la pachetel, dar poate ca asta face si diferenta. Pentru puturosi se va gasi cu siguranta o caruta care sa ii transporte la tarm si inapoi dar cu siguranta cei 2-3 kilometri de drum de tara nu ar trebui sa sperie pe nimeni. Spre deosebire de Sulina, la Sfantu marea si Dunarea isi unesc apele la vedere, aproape de ochii curiosi ai turistului iar linistea asezarii e asigurata intreaga zi prin lipsa traficului naval…