CLEAN

3 comments to CLEAN

  • Ciuby

    ar fi multe de zis despre aceasta specie dar am incercat sa cuprind in mare despre el de mentionat mai era ca se hraneste foarte diversificat in functie de apa si zona care inconjoara apa ….eu personal il pescuiesc la fly dar nu uit nici de spinning atunci cand nu sunt rezultate la ude si uscate , pe nimfe am luat dar mai rar prefer sa arunc un vobler decat sa il astept la nimfa si inca in aspect intre cele doua stiluri este selectia ca dimensiune la spinning in general sunt mai mari.

  • Cunosc destui pescuitori care ii gasesc si cleanului diverse calitati culinare doar pentru a-si justifica sacrificarea lor. Eu am copilarit si m-am format ca pescar pe un rau cu clean. Prindeam la undita, cu plasa de cartofi sau cu mana si mancam cand avea cineva chef sa ni-l prajeasca. Imi placea… Acum dupa ceva ani am avut curiozitatea sa iau acasa unul si sa ii testez gustul. Mi s-a parut fad, comparabil cu pestii de de aceeasi categorie, ten sau avat. In concluzie nu am sa il pescuiesc niciodata pentru a-l lua acasa ci doar pentru placere. Imi place pescuitul lui, cu muste sau voblere, e un foarte bun luptator si strateg, foarte atent, cu o vedere agera, iute si greu de intepat.

  • Ciuby

    Cleanul …pescuitul este foarte atragator. Desi este un peste tipic de ape colinare, cu fundul tare, limpezi si cu un curs mai vioi, totusi el se intilneste in toate apele curgatoare, incepind cu cel de munte si terminind cu cele care se varsa in Dunare. Cleanul este un peste foarte frumos, are corpul alungit, acoperit cu solzi albi, tiviti pe margine cu o dunga de punctisoare negriocioase. Spetele pestelui este gros, putin arcuit. Capul cleanului este mare, cu gura situata la virful botului. Are corpul alb – argintiu, cu reflexe metalice, iar spatele masliniu – verzui. In apele noastre, cleanul creste relativ repede: de la eclozarea din icre (mai – iunie) si pina toamna a-junge la 6 – 10 cm. Lungimea medie variaza intre 30 si 50 cm, iar greutatea intre 0,3 – 0,8 kg, rareori pescarii prind exemplare de 50 – 60 cm si cu o greutate de 2 – 2,5 kg. Ritmul intens al cresterii cleanului se explica prin faptul ca acest peste este omnivor. In primele saptamini, cleanul se hraneste cu plante si animale mici de apa, de exemplu, seminte si particule de plante acvatice, insecte mici de apa si larve. Pe masura ce creste, cleanul isi imbogateste lista de bucate, consumind orice hrana, incepind cu insectele ce zboara deasupra apei si terminind cu icrele si puii altor pesti. Ii plac mormolocii de broasca, viermii si rimele, soarecii, ciresele, dudele, prunele si alte fructe cazute in apa . Puietul de clean inoata in bancuri iar cand devin adulti vor fi solitari, sub radacinile copacilor, in cotloanele de sub mal, linga stavilare etc. Vara stau prin locurile mai putin adinci, iar iarna se adapostesc in gropile sapate de apa la adincimi mai mari.
    Pescuitul lui este spectaculos dar avand o valoare nutritionala foarte scazuta nu este un peste cautat pentru a fi consumat

Leave a Reply